Üniversite tercihi yapacak adaylar dikkat!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Temmuz 2010 13:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK, üniversite tercihi yapacak adayların ''bilinçli tercihte bulunmalarını sağlamak'' için, vakıf üniversitelerinin öğretim üyelerine ilişkin bilgileri internet sitesinden yayımlayacak.

YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Yekta Saraç, tercih yapmaya hazırlanan adaylara yardımcı olmak amacıyla bu yıldan itibaren yeni bir uygulama başlatacaklarını bildirdi.

Üniversiteye giriş sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarının yarın açıklanacağını anımsatan Saraç, ''Öğrencilerin daha sağlıklı tercih yapabilmelerini imkan sağlamak için ilk defa bu sene vakıf üniversitelerindeki kadrolu öğretim üyelerini kamuoyuna açıklıyoruz'' dedi.

Bunun, vakıf üniversitelerindeki programların öğretim elemanı açısından ne durumda bulunduğunu ortaya koyacağını ve rekabete de teşvik edeceğini söyleyen Saraç, öğrencilerin tercihlerini yaparken bu durumu da göz önüne almalarının önem taşıdığını ifade etti.

Vakıf üniversitelerinde görev yapan öğretim elemanlarının bir kısmının sözleşmeli veya ücretli çalıştığını, ancak kadrolu olmasının önemli olduğunu vurgulayan Saraç, internetten vakıf üniversitelerinin kadrolu öğretim elemanlarının programlara göre uzmanlık alanlarının yayımlanacağını kaydetti.

Saraç, şöyle konuştu:

''Adaylar, öğretim elemanlarının üniversitelerini, fakültelerini, bölümlerini ve uzmanlık alanlarını görebilecekler. Bölüm bazında öğretim elemanı sayılarının dağılımı görülebilecek. Biz bunu şimdi vakıf üniversiteleri için yaptık ama kısa süre içerisinde devlet üniversitelerinde de yaygınlaştıracağız. Bu şekilde yeni dönemde daha şeffaf olunacak, yükseköğretim organizasyon şemasını kamuoyuna sunmuş olacağız. En önemli şey de adaylar tercihlerini daha bilinçli yapacak.''

ADAYLARA ÖNERİ

Tercih yapacak adaylara da önerilerde bulunan Saraç, üniversiteden önce adayın tercih edeceği alanın önemli olduğunu ifade etti.

Saraç, şunları kaydetti:

''Tercih yaparken birden fazla etki vardır. Mesela, üniversitenin marka olup olmadığı, fiziki mekan, ulaşılabilirlik, eğitimin kalitesi, öğretim üyeleri gibi özellikler öncelikle akla gelir. Öğretim üyelerinin yeterliliği de bir bölümün tercihinde önemli husustur. Bu nedenle tercih yaparken doğrudan etkilidir. Aday yönlendirilirken üniversitenin öğretim üyesi zenginliği de dikkate alınır. Adaylar, kendilerini seçecekleri alana adapte etmeli, üniversiteye değil. Üniversite tercihinde reklam yanıltıcı olabilir. Bundan dolayı biz mümkün olduğu kadar bu üniversiteleri kamuoyuna açmak istiyoruz. Bundan sonra lisansüstü ve doktora ile ilgili bilgileri de açacağız. Öğretim üyelerinin bilgilerini internetten yayınlamak bunun ilk adımı.''

Adaylar, vakıf üniversitelerinin öğretim üyelerine ilişkin internetten verecekleri bilgileri karşılaştırma olanacağı da bulacaklarına işaret eden Saraç, böylece vakıf üniversitelerinde çalışan ''tam gün görev yapan öğretim üyesi profilinin'' de ortaya konulmuş olacağını söyledi.

Saraç, üniversitelerle ilgili bilgiler kamuoyuyla paylaşıldıkça, üniversiteler arasında sıralamanın kendiliğinden oluşacağını belirterek, ''Böyle bir sıralamanın YÖK tarafından yapılmasını doğru bulmuyoruz. Doğru olan, bunun bağımsız kuruluşlar tarafından yapılmasıdır. Biz bu verileri ortaya koydukça böyle sıralamalar da mümkün hale gelecektir. Bu da üniversitelerimizin bir rekabet içine girmesini sağlayacaktır'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber