TTB: Hekimlerin birden fazla yerde çalışmasını engelleyen sınırlama kalktı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Temmuz 2010 20:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Başkanı Eriş Bilaloğlu, Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile hekimlerin birden fazla yerde çalışmasını engelleyen sınırlamanın kalkmış olduğunu ileri sürdü. TTB, Yüksek Mahkeme'nin iptal ettiği hükümleri de sıraladı.

TTB Genel Başkanı Eriş Bilaloğlu, Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Bilaloğlu, "Bazı maddelerde arzu ettiğimiz beklentiye denk düşen bir karar alınmadı, ancak düne göre daha olumlu bir noktaya gelindi." dedi. İptal kararı ile hekimlerin birden fazla yerde çalışmasına neden olan sınırlamanın ortadan kalktığını savunan Bilaloğlu, "Bakanlık bu olayı bir inat meselesi haline getirmemeli." diye konuştu.

İPTAL EDİLEN MADDELER

TTB, Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği maddeleri şu şekilde sıraladı:

Kanunun 1. maddesinde yer alan, "Personelin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden personele bir ayda yapılacak ek ödemenin tutarı, ilgili personelin bir ayda alacağı aylık (ek gösterge dahil), yan ödeme ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev tazminatı ile yabancı dil tazminatı hariç) toplamının; klinik şefleri ve şef yardımcıları ile uzman tabip kadrosuna atanan profesör ve doçentlerde yüzde 800'ünü, uzman tabip ve tıpta uzmanlık mevzuatında belirtilen dallarda bu mevzuat hükümlerine göre uzman olanlar ile uzman diş tabiplerinde yüzde 700'ünü, pratisyen tabip ve diş tabiplerinde yüzde 500'ünü, idari sağlık müdür yardımcısı, hastane müdürü ve eczacılarda yüzde 250'sini, başhemşirelerde yüzde 200'ünü, diğer personelde ise yüzde 150'sini geçemez. İşin ve hizmetin özelliği dikkate alınarak yoğun bakım, doğumhane, yeni doğan, süt çocuğu, yanık, diyaliz, ameliyathane, enfeksiyon, özel bakım gerektiren ruh sağlığı, organ ve doku nakli, acil servis ve benzeri sağlık hizmetlerinde çalışan personel için yüzde 150 oranı, yüzde 200 olarak uygulanır. Nöbet hizmetleri hariç olmak üzere mesai saatleri dışında gelir getirici çalışmalarından doğan katkılarına karşılık olarak tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlara bu fıkradaki oranların yüzde 30'unu, diğer personele yüzde 20'sini geçmeyecek şekilde ayrıca ek ödeme yapılır. Sözleşmeli olarak istihdam edilen personele yapılacak ek ödemenin tutarı ise, aynı birimde aynı unvanlı kadroda çalışan ve hizmet yılı aynı olan emsali personel esas alınarak belirlenir ve bunlara yapılacak ek ödeme hiçbir şekilde emsaline yapılabilecek ek ödeme üst sınırını geçemez." şeklindeki hüküm.

Kanunun 3. maddesiyle, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun değiştirilen 36. maddesinin ikinci fıkrasının birinci tümcesi olan;

"Öğretim elemanları, bu Kanun ile diğer kanunlarda belirlenen görevler ve telif hakları hariç olmak üzere, yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde ücretli veya ücretsiz, resmi veya özel başka herhangi bir iş göremezler, ek görev alamazlar, serbest meslek icra edemezler." hükmü.

Kanunun 6. maddesinde yer alan, üniversite öğretim üyeleri ile ilgili olarak 2547 sayılı Yasa'ya eklenen Geçici Madde 57'nin "Bu süre içerisinde talepte bulunmayanlar istifa etmiş sayılır." biçimindeki son tümcesi.

Kanunun 7. maddesiyle değiştirilen, Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunun 12. maddesinin, 2. fıkrasının birinci tümcesindeki "Tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar, aşağıdaki bentlerden yalnızca birindeki sağlık kurum ve kuruluşlarında mesleklerini icra edebilir' hükmünde yer alan, '...aşağıdaki bentlerden yalnızca birindeki...' ibaresi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber