En pahalı özel okul Türkiye'de

Haber Giriş : 19 Temmuz 2010 22:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Demokrat Eğitimciler Sendikası(DES) Genel Başkan Yardımcısı Lokman Erdoğan, özel okul ve kolejlerin pahalı olmasını eleştirdi.

Türkiye'deki özel okulların, diğer ülkelere kıyasla pahalılığına değinen Erdoğan, sektörün yaptığı zamlar ile bindiği dalı kestiğini vurguladı.

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkan Yardımcısı Lokman Erdoğan, özel okul ve kolejlerin pahalı olduğunu vurgulayarak, sektörün yaptığı zamlar ile bindiği dalı kestiğini ileri sürdü.

DES Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan yaptığı yazılı açıklamada, özel okul ve kolejlerin zam yapması ile birlikte yemek, servis, forma, yardımcı kitap ve kayıt parası dahil olmak üzere bir öğrencinin maliyetinin 14 bin TL ile 48 bin TL arasında seyrettiğini belirterek, velilerin özel okulları tercih etmesinin gittikçe zorlaştığını vurguladı.

Erdoğan, ?Türkiye'de özel okul sektörünün gelişmesi için fiyatlarının düşürülmesi gerekmektedir? dedi.

ÖZEL OKULA ENFLASYON ÜZERİNDE ZAM

Erdoğan yaptığı açıklamada, bu konuda sendikaya veli ve öğrencilerden yoğun şikâyetler geldiğini ve özel okul ücretlerinin mevzuat gereği, okulun bulunduğu ildeki enflasyon rakamlarının dikkate alınarak belirlenmesi gerekirken, yapılan zamların enflasyonun çok üstünde gerçekleştiğini kaydetti. Özel okul zamlarının reel enflasyon oranının üzerinde olduğunu hatırlatan Erdoğan, bazı özel okulların ücretlerine diğer zorunlu ortak giderlerle birlikte toplam olarak yüzde 25'e varan zam yapıldığını belirtti. ?Ortalama özelliklere sahip bir özel okulun sadece eğitim ve yemek masrafları 25 bin TL'yi buluyor? şeklinde konuşan Erdoğan, öğrenci bulamamaktan ve yarı kapasiteyle çalışmaktan şikayet eden özel okul sahiplerinin bu fahiş zamlarla kendi kuyusunu kazmakta olduğunu ifade etti.

ÖZEL OKULLAR TEŞVİK EDİLMELİ

Özel okul oranının yüzde 2'lerde kalmasının Türk eğitim sisteminin önemli sorunlarından birisi olduğunu vurgulayan Erdoğan, Özel okulların yaygınlaşması devleti finans açısından rahatlatması, eğitimde yeni kaynakların, yeni ve nitelikli anlayışların oluşması, eğitimin dezavantajlı bölgelere ulaşılması açısından çok önemli olduğunu bildirdi. Özel okulculuğun devlet eliyle desteklenmesi ve vergi indirimine tabi tutulmasını istediğine dikkat çeken Erdoğan, ?Özel okul sahiplerinin fiyatlarda indirim yapması gerekirken enflasyon oranının üzerinde zamlar yapması anlaşılmaz bir durumdur? şeklinde konuştu.

TÜRKİYE PAHALILIKTA BİRİNCİ

Erdoğan açıklamasında, özel okul ve kolejlerin öğretmenleri çok az ücretlere çalıştırılması, çeşitli adlar altında ekstradan para toplanması, eğitimi bir kar ve rant sektörü olarak algılamasının kabul edilemeyeceğini vurgulayarak, sendika olarak Türkiye'de özel okulculuğun gelişmesini ve nitelikleşmesini arzuladıklarını ve bu konuda üzerlerine düşen tüm sorumlulukları yerine getirmeye hazır olduklarını kaydetti. Erdoğan, zam sonrasında ortaya çıkan 2010-2011 eğitim yılı özel okul ücretlerinin, eğitim kalitesi açısından Türkiye'den çok ilerde olan Avrupa ülkelerindeki özel okul ücretlerinin bile üzerinde olduğunu bildirerek, Türkiye'de ortalama bir kolejde yıllık eğitim ücreti ortalama 15 bin dolar iken, Amerika'da 6 bin dolar, İngiltere'de 12 bin dolar, Kanada'da 6 bin dolar, Avusturalya'da ise 10 bin dolar civarında seyrettiğine dikkat çekti.(Gazeteport)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber