Tutuklu subaylara terfi yok

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 24 Temmuz 2010 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tuğgeneral Metin Gürak, dün basın bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Genelkurmay'ın muvazzaf Balyoz sanıkları için 'Terfileri konusunda Askeri Personel Kanunu'nun 65. maddesine göre işlem yapılacak' açıklaması yapmasından 7 saat sonra 102 asker hakkında tutuklama kararı çıktı. 65. madde 'tutuklu askerlerin terfi ve kademe ilerlemeleri yapılmaz' hükmünü içeriyor

DENİZ ZEYREK/TOLGA AKINER

ANKARA - Genelkurmay'ın muvazzaf Balyoz sanıkları için ?Görevlerinin başındalar. Terfileri konusunda Askeri Personel Kanunu'nun 65. maddesine göre işlem yapılacak' açıklaması yapmasından 7 saat sonra İstanbul Özel Yetkili 10. Ağır Ceza Mahkemesi 102 Balyoz sanığı hakkında ?yakalama' kararı çıktı. Genelkurmay'ın terfi konusunda dikkat çektiği 65. madde ?açığa alınmış ve tutuklanmış' askeri personelin terfi ve kıdem almasını engelliyor. Bu da 10. Ağır Ceza Mahkemesinin kararının ardından tutuklanan subayların hiçbirinin terfi alamayacağını gösteriyor. Listede bulunan 13 subay bu yıl bir üst rütbeye terfi bekliyordu. Askeri kaynaklar, bu kararın ardından terfiler belirlenirken askeri teammüllerde taşların çok oynayacağına, YAŞ toplantısında kendi amiral-general ekibini belirleyecek yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'e çok fazla seçenek kalmayacağını bildiriyor.

?Madde gizli değil'

Tuğgeneral Metin Gürak dünkü basın toplantısında Balyoz sanıklarının durumu hakkında açıklama yaptı. 1-4 Ağustos tarihlerinde yapılacak Yüksek Askeri Şûra'nın olağan toplantısına değinen Gürak, ?Devam eden yargı sürecinde adı geçen TSK personeline nasıl bir işlem yapılacağı, TSK Personel Kanunu'nun 65'inci maddesinde yazılıdır. Bu kanun gizli değildir. Her yerde bulunup okunabilir. Çok net olan bu kanun okunmadan yapılan yorumlar ve ortaya atılan iddialar gayri ciddidir. Yasadaki sınırlamalar dışındaki tüm diğer konular, Yüksek Askeri Şuranın takdirinde olan konulardır? diye konuştu. Söz konusu madde, açığa alınan veya tutuklanan subay ve askeri memurların terfileri ve kademe ilerlemelerinin yapılamayacağı hükmünü içeriyor.

Tuğgeneral Gürak, konuyu Hakkâri Çukurca Hantepe'deki PKK saldırısı sonrasında saldırıya getirip, saldırı haberini alan Tümen Komutanı ve Tugay Komutanı'nın çatışma çıkan bölgeye helikopterle inmek istediğini, ancak sıcak temas devam ettiği için bunu yapamayarak, her türlü riski göze alarak olay yerindeki personele karadan ulaştıklarını anlattı. Tuğgeneral Gürak isim vermedi ama söz konusu Tümen Komutanı'nın ?PKK'lıyı çoban sanan general' diye hedef olan Balyoz Sanığı Tümgeneral Gürbüz Kaya olduğu biliniyordu. Tuğgeneral Gürak bu konudaki konuşmasını ?Bu olayda da görüldüğü üzere, yargı sürecinde sanık bile olsalar, bazıları tarafından masumiyet karinesi ayaklar altında çiğnenerek suçlu olarak gösterilseler dahi bütün bu şartlar altında bile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bütün personeli görevinin başındadır. Bizim için vatan, şeref, dürüstlük, vazife ve sevgi her şeyin önündedir? sözleriyle bitirdi.

Gürak'ın açıklamasından yaklaşık 7 saat sonra İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı açıklandı. Balyoz davasının ilk duruşmasının 16 Aralık'ta yapılacağını duyuran mahkeme, 196 sanıktan 102'si hakkında da yakalama kararı çıkardı.

Edinilen bilgiye göre, tutukluluk durumu Balyoz sanıklarının terfi ettirilmesini imkânsız hale getirdi. Bu da YAŞ toplantısı öncesinde Orgeneral İlker Başbuğ'un yerine atanacak Orgeneral İlhan Koşaner'in YAŞ toplantısında kendi kadrosunu belirlemesini hayli zorlaştıracak. 102 kişilik listede bu yıl kesin terfi bekleyen en az 13 general ve amiral var. Bu sanıkların terfilerinin ertelenmesi durumunda tercih edilecek isimler arasında da 102 kişilik listeden isimler var. Askeri kaynaklara göre, Balyoz davası nedeniyle Koşaner'e yeni general amiral kadrosunu belirlerken çok fazla seçenek kalmayacak. Listede yeralan muvazzafların önemli bölümünün terörle mücadele görevi üstlenen birliklerde olması da, YAŞ sonrasında bölgedeki birliklerde sıkıntıya sokabilir.

42 general cezaevine giriyor

Tutuklama kararı alınan 102 kişi arasında 25'i muvazzaf 17'si emekli toplam 42 general yeralıyor. Listede, 77 muvazzaf asker var. Terfi alamayacak 13 general/amiralin yerine terfi ettirilmesi ihtimali olan bazı isimler de tutuklanacak sanık listesindeki diğer 12 general/amiral arasında yeralıyor.

Çetin Doğan, Dursun Çiçek, Özden Örnek, Halil İbrahim Fırtına, Ergin Saygun, Nejat Pek, Mustafa Korkut Özarslan, Engin Alan, Şükrü Sarıışık, Ayhan Taş, Ramazan Cem Gürdeniz, İzzet Ocak, Süha Tanyeri, Bülent Tuncay, Nuri Ali Karababa, Gürbüz Kaya, Mustafa Çalış, Nurettin Işık, Hasan Basri Aslan, Ali Rıza Sözen, İlkay Nerat, Veli Murat Tulga, Behzat Balta, Halil Kalkanlı, Tuncay Çakan, Hasan Fehmi Canan, Salim Erkal Bektaş, Ahmet Yavuz, Ahmet Küçükşahin, Recai Elmaz, Ahmet Şentürk, Mümtaz Can, Fatih Altun, Mehmet Kaya Varol, Recep Yıldız, Bekir Memiş, Ali İhsan Çuhadaroğlu, Mehmet Yoleri, Metin Yavuz Yalçın, Yurdaer Olcan, İhsan Balabanlı, Emin Küçükkılıç, Hakan Akkoç, İkrami Özturan, Burhan Gökçe , Doğan Fatih Küçük, Gökhan Gökay, Nihat Özkan, Hasan Nurgören, Sırrı Yılmaz, Abdullah Zafer Arısoy, Abdullah Dalay, Ahmet Feyyaz Öğütçü, Özer Karabulut, Mehmet Otuzbiroğlu, Kadir Sağdıç, Ali Deniz Kutluk, Turgay Erdağ, Taylan Çakır, Ahmet Türkmen , Mehmet Fatih Ilgar, Cem Aziz Çakmak, Muharrem Nuri Alacalı, Ali Semih Çetin, Utku Arslan, Fatih Uluç Yeğin, Levent Erkek, Levent Çehreli, Hakan İsmail Çelikhan, Ertuğrul Uçar, Ali Türkşen, Tayfun Duman, Nihat Altunbulak, Ercan İrençin, Bora Serdar, Levent Görgeç, İbrahim Koray Özyurt, Dora Sungunay, Soner Polat, Meftun Hıraca, Yaşar Barbaros Büyüksağanak, Hasan Gülkaya, Faruk Doğan, Mücahit Erakyol, Abdullah Gavramoğlu, Kıvanç Kırmacı, Yusuf Ziya Toker, Cengiz Köylü, Hanifi Yıldırım, Cemal Temizöz, Bulut Ömer Mirmiroğlu, hakan Sargın,

Hüseyin Özçoban, Yusuf Kelleli, Hüseyin Topuz, Murat Özçelik, Mustafa Önsel, Ali Aydın, Ahmet Tuner, Gökhan Çiloğlu, Halil Helvacıoğlu, Suat Aytın.?

14 subay terfi bekliyordu

Tuğgeneral Gürak'ın dikkat çektiği 65. madde tutuklu askerlerin terfi edemeyeceğini ve kıdem alamayacağını öngördüğünden 1-4 Aralık tarihlerindeki YAŞ toplantısında terfi bekleyen subayların da terfi şansı kalmadı. Edinilen bilgiye göre terfi bekleyen, ancak haklarında yakalama kararı çıkan subayların isimleri ve görevleri şöyle:

Korlar: Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu

6. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Pek

8. Kolordu Komutanı Korgeneral Mustafa Korkut Özarslan

Tümler: 2. Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Fehmi Canan

3. Taktik Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya

KKK Denetleme ve Değerlendirme Başkanvekili Tümgeneral Salim Erkal Bektaş

Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Ahmet Yavuz

Ulaştırma Okul Komutanı Tümgeneral İhsan Balabanlı

52. Tatbik Zırlı Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Dalay

4. Jandarma Komando Eğitim Tugay Komutanı Tümgeneral Halil Helvacıoğlu

Tuğlar: Kocaeli Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Ahmet Türkmen

Kocaeli Hücumbot Filo Komutanı Tuğamiral Abdullah Gavramoğlu

Kayseri Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Aydın

Albay: Mardin Kızıltepe Hudut Alay Komutanı Kurmay Albay Burhan Gökçe.

Madde 65 ne diyor?

Tuğgeneral Metin Gürak'ın göndermede bulunduğu Askeri Personel Kanunu'nun 65. maddesindeki ilgili bölüm şöyle:

Madde 65 - Açığa alınan veya tutuklanan subay ve askeri memurlar hakkında aşağıdaki esaslara göre işlem yapılır:

Terfi sırasına girenlerden;

1. Açıkta bulunanların,

2. Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ilişkilerinin kesilmesini gerektirmeyecek şekilde hürriyeti bağlayıcı bir cezaya mahkûm olmaları nedeniyle veya (c) bendinin (2) numaralı alt bendine göre açıkları kaldırılmış olup da henüz hükümleri kesinleşmemiş olanların,

3. Tutuklu bulunan ya da tahliye edilmekle beraber kovuşturma veya duruşması devam eden veya hakkında verilen hüküm henüz kesinleşmemiş bulunanların,

4. Kısa süreli kaçma ve izin süresini geçirme hariç, firar veya izin tecavüzünde bulunmuş olanlar ile firar veya izin tecavüzüne devam edenlerin,

Terfileri ve kademe ilerlemeleri yapılmaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber