16 yaşındaki Canan, karargahtan gelen kurşunla öldü iddiası

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 25 Temmuz 2010 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van'da başına aldığı kurşunla hayatını kaybeden 16 yaşındaki Canan Saldık için, İnsan Hakları Derneği, Yaka Kadın Kooperatifi (YAKAKOP), Van Kadın Derneği (VAKAD), Mazlumder, Mavigöl Kadın Derneği, Van Kamer'in temsilcileri basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan İHD üyesi Pınar Atalay Tarhan, yaşanan bu olayın ilk olmadığını belirterek ?Daha önce iri gözlerindeki parıltı ile hala bize bakan 13 yaşındaki Ceylan, Özalp Mustafa Muğlalı Kışlası yanında oyun oynayan 13 yaşındaki Oğuzcan, Mardin Kızıltepe de öldürülen 12 yaşındaki Uğur ve onlar gibi daha nice küçücük beden militarist zihniyetin hedef tahtası oldu? dedi.

Gülay ÖZEK

İnsan Hakları Derneği, Yaka Kadın Kooperatifi (YAKAKOP), Van Kadın Derneği (VAKAD), Mazlumder, Mavigöl Kadın Derneği, Van Kamer'in temsilcileri bugün, başına aldığı kurşunla hayatını kaybeden Canan Saldık'ın vurulduğu yerde basın açıklaması yaptı. Olaydan sonra kızının vurulduğu yere gelmeyen anne Nuran Saldık ise olay yerine geldiğinde fenalık geçirdi. Beraber piknik yaptıkları yerde oturan anne Saldık, kızının ismini sayıklayarak bayılınca, basın açıklaması için olay yerine gelen sivil toplum örgütleri üyeleri tarafından sakinleştirildi.

CANAN'IN VURULDUĞU YERDE BASIN AÇIKLAMASI

Olayın yaşandığı ağacın altında basın açıklamasnı okuyan, İHD üyesi Pınar Atalay Tarhan, 3 gün önce yaşanan bu olayın ilk olmadığını belirterek, ?Daha önce iri gözlerindeki parıltı ile hala bize bakan 13 yaşındaki Ceylan, Özalp Mustafa Muğlalı Kışlası yanında oyun oynayan 13 yaşındaki Oğuzcan, Mardin Kızıltepe'de öldürülen 12 yaşındaki Uğur ve onlar gibi daha nice küçücük beden militarist zihniyetin hedef tahtası oldu. Bu olay Kurubaş Köyü civarındaki ilk olay da değildir. Bizlerin taziye ziyareti sırasında dinlemiş olduğumuz bir köylü geçen sene tarlada çalışırken bir kurşunun yakınından geçtiğini belirtmiştir. Tüm bu olanların, tüm bu gencecik ölümlerin en dehşet verici boyutu ise herkesçe kanıksanmış olmasıdır. Ki ölümlere sebebiyet vermiş olanlar acının düştüğü evlere bir kez dahi olsun başsağlığına bile gitmemişlerdir. Başsağlığına bile gitmemelerini çok manidar buluyoruz. Hacıbekir Kışlası gibi, sivil insanların yaşadığı yerleşim birimlerine yakın askeri kışlalar, askeri noktalar ve askeri karargahlar her an yeni ölümlere davetiye çıkarmaktadır.?

İHD üyesi Tarhan, resmi bayramlarda kendilerine asker kıyafeti giydirilen küçük çocuklarını yaz tatillerinde aynı asker kıyafeti giyenlerin kurşunları ile yaşamını yitirdiklerini de belirterek, ?Bu da çocuklara giydirilen bu kıyafetlerin sembolik oluşu kadar, andığımız güçlerin çocuklara verdiği değerin de sembolik oluşunun bir kanıtıdır. Çocukların yeri piknik alanlarıdır. Çocukların yeri parklardır. Peki, hangi piknik alanı hangi askeri noktaya uzak ki? Peki, hangi park hangi askeri bölgeye uzak ki? Bölgede yaşayan çocuklara reva görülen şey kaza kurşunu ile ölmek, yaşarsa bile yaşının bir kaç katı kadar yıl cezaevlerinde kalmak mıdır? O kurşunun kışladan geldiği iddia olunmaktadır, eğer bu doğru değil ise biz yüzlerce kez özür dilemeye hazırız? dedi.

Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri ve üyeleri ellerinde ?Çocuklar ölmesin', ?Çocukların yerleri mezarlık, cezaevi değil oyun parkıdır', ?Ceylan, Canan daha kaç can verelim' pankartları taşıdı. Yapılan basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber