Hasta sevklerindeki yeni uygulama mağdur ediyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Temmuz 2010 13:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son yıllarda sağlık sektöründe yapılan reformlarla vatandaşların daha rahat hizmet alması amaçlanırken hastaların sevki konusundaki son düzenleme, aksine hastalar ve yakınlarını mağdur ediyor.

Çanakkale'nin Çan ilçesinde oturan Bekir Sakarya, kalp hastası olan 2 yaşındaki çocuğunu, o bölgede çocuk kardiyoloji bölümü olmadığı için doğduğundan beri her ay düzenli olarak İzmir'deki tam donanımlı bir hastaneye götürmek zorunda kalıyor. Yol masraflarının SGK tarafından karşılandığını belirten Sakarya, geçen ay hesabına her zamankinin üçte biri daha düşük para yattığını görünce, sevklerde yeni uygulamanın başladığından haberdar olduğunu anlatıyor.

Hesabına, İzmir'e gidiş geliş parası 150 lira yerine ilçeden Çanakkale'ye gidiş geliş parası olan 36 lira yatırıldığını söyleyen Bekir Sakarya, buna anlam veremediğini kaydetti. Her ay işyerinden güçlükle izin alabildiğini belirten Sakarya, daha önce bir gün yeterken şimdi en az iki gerektiğini, çocuğunun İzmir'e giderken yaşadığı sıkıntıyı Çanakkale'ye giderken de yaşayacak olmasına çok üzüldüğünü ifade etti. Sakarya, "Çan ilçemizde çocuk kardiyoloji bölümü olmadığından, iki yıldır İzmir'e, yol parasını SGK'den alarak çocuğumu sevkettiriyorum. Yeni kanunla önce il merkezine, sonra oradan bölge hastanesine sevk yapılacağı söylendi. Çanakkal'deki hastanede olmayan bir bölüm için 140 kilometre mesafeye sevk ne kadar doğrudur? Bence bu uygulama, hasta kişiye ve refakatçisine zülümdür. Ayrıca Çan iel Çanakkale arasında gidiş geliş, yol yorgunluğu ve bir günlük iş kaybına sebep olur. Bu da SGK içinde dezavantaj, çünkü hem Çanakkale'ye hem de İzmir'e gidiş için sevk parası veriyor. Çanakkale'deki doktorun zamanını boş yere meşgul etme anlamına gelen uygulama, tedavi için bekleyen başka hastaların zamanını alma gibi onlarca olumsuzluğa yol açacak." dedi.

SGK yetkilileri ise bu durumun sadece Çanakkale için geçerli olmadığını, Türkiye genelinde uygulandığını açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber