Halkbank'ın net karı 1 milyar 35 milyon TL oldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Temmuz 2010 20:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Halkbank, yılın ilk yasınında 1 milyar 35 milyon lira net kar sağladığını açıkladı.

18:43 | 29 Temmuz 2010

Halkbank'tan yapılan yazılı açıklamada, Banka'nın nakdi kredilerinin 2010'un ilk altı ayında yüzde 18 artarak 38,3 milyar liralık hacme ulaştığı belirtildi.

Yıllık hedefini daha önce yüzde 20 kredi büyümesi olarak belirleyen Halkbank'ın, ilk yarıyıl sonuçları doğrultusunda bu hedefi en az yüzde 25 olacak şekilde revize ettiği kaydedildi.

Halkbank'ın yılın ilk altı ayında kredi kullandırarak büyümeye devam ettiği vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

?2010 için belirlediği yüzde 20'lik kredi artışı hedefini yılın ilk yarısında büyük ölçüde yakalayan Halkbank'ın gayri nakdi kredileri de içeren toplam kredileri 2009 yıl sonuna göre yüzde 18, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36,9 oranında artış kaydederek 49,3 milyar TL'ye ulaştı. Geçen yılın aynı dönemine göre gayri nakdi kredilerin artışı yüzde 46,6 olarak gerçekleşti.?

Yılın ilk yarısında nakdi kredilerde yüksek bir performans yakalayan Halkbank'ın bu başarısında ticari ve bireysel kredilerdeki büyümenin etkili olduğu dile getirilen açıklamada, KOBİ ve esnaf kredilerini de içeren ticari kredilerin altı ay içinde yüzde 15,4 artış sergilediği, bireysel kredilerdeki büyümenin yüzde 26'ya ulaştığı, böylece Bankanın nakdi kredi pazar payının 2010 Haziran sonu itibariyle yüzde 8,1'e yükseldiği ifade edildi.

Açıklamada, bu gelişmeler sonucunda Halkbank'ın ilk yarıyıl net karının 1 milyar 35 milyon liraya yükseldiği belirtildi.

Kredi hacmi ve net karını artıran Bankanın, toplam krediler içindeki takipteki kredi oranını da düşürdüğü dile getirilen açıklamada, ?Halkbank 2009'un ilk yarısında yüzde 5,1, 2009 yıl sonunda yüzde 4,9 olan takipteki kredi oranını 2010 Haziran sonu itibariyle yüzde 4,3'e indirmeyi başardı. Bankanın özkaynakları yılın ilk altı ayında 2009 yıl sonuna göre yüzde 11,7 artış kaydetti? denildi.

Halkbank'ın kredi kullandırmadaki performansının Bankanın aktif ve mevduat yapısını da belirlediği belirtilen açıklamada, Bankanın toplam aktiflerinin 2009 yıl sonuna göre yüzde 12,3 artışla 68 milyar liraya ulaşırken kredilerin toplam aktifler içindeki payının yüzde 53,5'ten yüzde 56,2'ye yükseldiği, aynı dönemde mevduatını yüzde 16,6 artışla 51,2 milyar TL'ye yükselten Halkbank'ın, mevduatın krediye dönüşüm oranını yüzde 73,9'dan yüzde 74,7'ye çıkardığı bildirildi.

Açıklamada değerlendirmesine yer verilen Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, 2010'un Türkiye için toparlanma, canlanma, yeni yatırımlara yönelme yılı olduğunu vurgulayarak, şunları ifade etti:

?Halkbank olarak Türkiye'nin küresel finans krizini başarıyla atlatacağından hiçbir zaman şüphe etmedik ve koşullar ne olursa olsun kredilerimizle reel sektörü desteklemeye aralıksız devam ettik. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 11,7'yle Çin'den sonra en çok büyüme kaydeden ülke olduğumuzu görmekten hem gurur duyduk hem de banka olarak ne kadar doğru öngörü ve stratejilerle hareket ettiğimizi bir kez daha anladık. En zor günlerde Türkiye'nin üreten insanlarının yanında olan Halkbank bundan sonra da reel sektörle el ele bu büyümeyi sürdürme azmindedir. Bunun için hiçbir zaman kısmadığımız kredilendirme faaliyetlerimize devam ediyor ve yıllık kredi artışı hedefimizi en az yüzde 25 olacak şekilde revize ediyoruz.?

AYB KREDİSİ

KOBİ'lere yönelik kredileri çeşitlendirmek, düşük faiz ve uzun vade seçenekleri sunabilmek için uluslararası finans kuruluşlarıyla işbirliklerine çok önem verdiklerini belirten Aydın, ?Mayıs ayında yaptığımız 150 milyon avroluk anlaşmayla birlikte Avrupa Yatırım Bankası (AYB) ile 2001'den beri imzaladığımız kredi protokollerinin sayısını altıya, sağladığımız toplam kaynağı 540 milyon avroya çıkardık. Şimdiye kadar bu kaynaktan 1000 KOBİ'ye kredi kullandırdık. Önümüzdeki günlerde AYB ile Avrupa Komisyonu'nun da desteklediği yeni bir işbirliğine gidip bir ilke imza atacağız? dedi.

Halkbank'ın uzun bir aradan sonra sendikasyon piyasasında yer aldığını ve bunun banka için son derece önem taşıyan bir anlaşma olduğunu da anlatan Aydın şöyle devam etti:

?12 ülkeden 27 bankanın katıldığı konsorsiyumla imzaladığımız 570 milyon dolar tutarındaki sendikasyon kredisi ile reel sektöre çok yönlü destek vermeyi ve dış ticarette de çok aktif olmayı hedefliyoruz. Ülkemiz dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasına girerken Bankamız da sektörel başarısıyla uluslararası platformlardaki itibarını güçlendiriyor. Uzun bir aradan sonra uluslararası piyasalardan sağlanan bu kredi, Halkbank'ın güçlü muhabir banka ilişkilerinin ve uluslararası güvenilirliğinin önemli bir göstergesidir.?

?YILIN İLK YARISINDA 1.700 KİŞİ HALKBANK AİLESİNE KATILDI?

Hüseyin Aydın, yılın ilk altı ayında şubeleşme ve istihdama da değinerek, söz konusu dönemde 20 yeni şubeyi hizmete soktuklarını ve 1.700 kişiyi Halkbank ailesine kattıklarını bildirdi.

Aydın, ?Yıl sonuna kadar bu yıl açılan yeni şube sayımızı 60'a çıkarmayı hedefliyoruz? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber