En çok hangi mühendisler işsiz?

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 02 Ağustos 2010 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de her 10 işsizden 4'ünün herhangi bir mesleği yok.

İşveren kaynakçı bulamıyor ama 16 bin 500 kaynakçı da iş bulamıyor.

İŞKUR'a yapılan başvurların 1970'i hamallardan. Buna karşın 2 bin 145 ziraat, 2 bin 672 makine mühendisinin de kurumda kaydı var.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) işsizlerin meslek dökümünü ve çalışmak istedikleri alanları belirledi, ortaya ilginç bir tablo çıktı.

İŞKUR'un "işsiz portföyü"nde bugün itibariyle 1 milyon 689 bin işsiz bulunuyor. Bunların 188 bin 883'ü "büro memuru" ya da "büro elemanı" olarak çalışmak istiyor. Yani her 10 işsizden 1'i sahada değil, büroda çalışmak için iş arıyor. Büro memuru olmak isteyenler arasında okuma yazma bilmeyen işsizler bile var. Ancak işveren geçtiğimiz bir yıl içerisinde sadece 9 bin 830 büro elemanı almak istediğini İŞKUR'a bildirdi. Kurum, işverenin taleplerine uygun bu sayıda işsizi işverene gönderdi. Ancak işveren bunların arasından sadece 4 bin 594'ünü işe başlattı.

MESLEKSİZLİK SORUNU

İŞKUR'a başvuran 1,7 milyon işsizden 628 bininin herhangi bir mesleği yok. Bu kesim mesleği olmadığı için "beden işçisi" olarak iş başvurusu yaptı. Buna göre yaklaşık her 10 işsizden 4'ü işsizlikten beden gücüyle kurtulmaya çalışıyor.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın her fırsatta dile getirdiği, "işveren çalıştıracak kaynakçı bulamıyor" sözleriyle gündeme gelen kaynakçılık mesleği de işsizler listesinde önlerde duruyor. Oksijen kaynakçısı dahil 16 bin 500 kaynakçı İŞKUR aracılığıyla iş arıyor, ancak iş bulamıyor.

Mühendislik mesleğinde en fazla işsiz grubunun ziraat mühendisleri olduğu bilinir. Oysa İŞKUR'un işsiz listesinde makine mühendisleri başı çekiyor. 2 bin 672 makine mühendisi iş bulamadığı için kurumun kapısını çalmak zorunda kalırken iş arayan ziraat mühendisi sayısı 2 bin 145 oldu. Mühendisler ve muhasebeciler işsizlikte hamalları bile solladı.

YÖNETİCİLİK REVAÇTA

Türkiye genelindeki bin 781 işsiz "yönetici" olmak için iş başvurusu yaptı. İŞKUR'a iş için başvuranların bin 884'ü de "polis memuru" mesleği adı altında kayıt yaptırdı. Bu kesimin emekli polis oldukları ve özel sektörde güvenlik elemanı olarak çalışmak istedikleri belirtiliyor.

BİLGİSAYARCI DA İŞSİZ GEZİYOR

Çağımızın öne çıkan meslekleri arasında yer alan bilgisayar sektörü de meslek sahiplerine yeterince iş sunamıyor. Bilgisayar işletmeninden bilgisayar programcısına kadar 50 bini aşkın bilgisayarcı iş bekliyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber