TBMM albümü sanal ortamda

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Ağustos 2010 12:39, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

TBMM'nin açılışının 90. yılı etkinlikleri kapsamında hazırlanan TBMM Albümü'ne Meclisin resmi internet sitesinden de ulaşılabilecek.

TBMM Başkanlığınca 4 cilt halinde bastırılan ve dağıtılan ''1920-2010 TBMM Albümü'', Meclisin, ''www.tbmm.gov.tr'' adresinden ulaşılan resmi internet sitesine konuldu. Sanal ortamda da 4 cilt halinde sunulan 1956 sayfalık albümde, 23 Nisan 1920-23 Nisan 2010 arasını kapsayan 90 yıllık dönemde görev yapan 11 bin 752 parlamenterin fotoğrafı ve özgeçmişi bulunuyor.

Özgeçmişler; milletvekillerinin adı, soyadı, partisi, doğum yeri, doğum tarihi, ana-baba adı; bitirdiği son okul, uzmanlığı, akademik kariyeri, bildiği diller, yaptığı görevler, parti genel başkanlıkları; yasama görevleri, komisyon başkanlıkları, bakanlıkları, aldığı ödül veya madalyalar, medeni durumu ile ölüm tarihlerine ilişkin bilgileri içeriyor. Albümde, milletvekillerin unvan ve lakaplarına da yer veriliyor.

Albümde, yasama meclislerinin tarihsel akış tablosu, dönem sayıları hakkındaki Başkanlık Divanı kararları ve Genel Kurul kararı ile Meclis, Cumhuriyet Senatosu ve Kurucu Meclis Başkanlarının isim listeleri de bulunuyor.

Milletvekillerin fotoğrafları, Genel Arşiv ile Personel ve Özlük İşleri Müdürlüğü arşivinde bulunan fotoğraflar taranmasının yanı sıra Türk Parlamento Araştırma Grubu tarafından temin edilen fotoğrafların da dijital ortama aktarılmasıyla tespit edildi. 35 binin üzerinde fotoğraf taranarak 11 bin 804 fotoğraf albümde yayımlandı. Yasama dönemlerinin ön kısmına, bu dönemlerde görev yapan TBMM Başkanlarına ilişkin ayrıntılı öz geçmiş bilgisi bulunuyor.

Öte yandan, TBMM'nin kuruluşunun öncesi, kuruluş aşaması, kuruluşundan sonraki tarihi süreç ve Meclisin son halinin ele alındığı ''TBMM Kitabı'' da internet sitesinde kullanıcıların hizmetine sunuldu. Kitapta yasama süreci ve Meclisin işleyişine ilişkin bilgiler de yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber