Hantepe'de ihmal yerine sızdırma soruşturması

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 04 Ağustos 2010 15:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Genelkurmay Başkanlığı, terör örgütünün 7 askeri şehit ettiği Çukurca Hantepe'deki kanlı baskını, Heron'un kamerasından izlemekle yetinen 30 birimden hesap sormak yerine görüntülerin basına sızmasıyla ilgili soruşturma başlattı. Sızmalara karşı Heronların bölgede çektiği görüntülerin ortadan kaldırılabileceği ileri sürüldü.

Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nde 7 askerin şehit olduğu Hantepe baskınının Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ilgili birimleri tarafından adeta canlı yayında izlendiği ortaya çıkınca Genelkurmay Başkanlığı harekete geçti. Genelkurmay, Türkiye'yi yasa boğan baskında bölgeye 20 dakika önce gönderilen insansız hava aracı Heron'un kamerasından çatışmayı izleyip yardım göndermeyen birimlerde ihmal incelemesi yapmak yerine daha önce yaşanan örneklerde olduğu gibi görüntüleri sızdıranın peşine düştü. Genelkurmay'ın görüntüleri basına sızdıranı bulmak için Heron kameralarını takip eden kendisine bağlı 30 ayrı birimde soruşturma başlattığı öğrenildi.

SALDIRI ANI CANLI YAYINDA

Taraf Gazetesi, önceki gün, 20 Temmuz gecesi Hantepe Üs Bölgesi'ne düzenlenen 7 şehit verdiğimiz kanlı baskını saniye saniye görüntüleyen Heron'un çektiği görüntüleri yayınladı. Görüntülerin ortaya çıkması, Heronların çektiği görüntüleri izleyen Genelkurmay'a bağlı yaklaşık 30 birimin, saldırıyı canlı yayında izlediğini ortaya koydu. Heron'un çektiği görüntülerde mevzilere yaklaşan PKK'lıların tüm hareketlerinin yanı sıra askerlerin üzerine atılan bombaların patlama anı bile görülüyor. Bu sırada kaçışan askerler, pusuya yatan PKK'lılar tarafından kurşun yağmuruna tutuluyor. Yaklaşık 30 dakika süren çatışmada 15 dakika mesafeden helikopter desteğinin gelmemesi dikkati çekiyor. Mehmetçikler göğüs göğüse çatışırken, teröristlere top atışı da yapılmıyor.

İHMAL HERON'LA SINIRLI DEĞİL

Saldırıdan 15 dakika önce bölgede faaliyet gösteren insansız hava araçlarının PKK'lı grubu tespit ettiği, Batman'daki Heron'ları kontrol merkezinin "Bir grup sızma var" diyerek Hantepe'yi uyardığı, Hantepe'deki görevlilerin ise Batman'daki sorumluya "Sorun yok, her şey kontrolümüzde" karşılığı verdiği iddia edilmişti. Hantepe baskınından 10 gün önce istihbarat birimlerinin de saldırı uyarısı yaptığı ortaya çıkmıştı. PKK'lı teröristlerin, yüzlerce kilo ağırlığında 3 adet Doçka (uçaksavar) silahla mevzilere metrelerce nasıl yaklaştığı sorusu ise hala cevapsız.

30 BİRİM MERCEK ALTINDA

Hantepe baskınındaki ihmaller peş peşe ortaya çıkarken özellikle 30 birimin canlı yayında baskını izlemesine rağmen bölgeye yardım gönderilmemesi konusunda Genelkurmay Başkalığı şimdiye kadar sessizliğini bozmadı. Ancak Karargah'ın, Heron'un çektiği baskın görüntülerinin medyaya kimin sızdırdığını bulmak için inceleme başlatması dikkat çekti. Soruşturma kapsamında Heron'ların çektiği görüntüleri takip edebilen Genelkurmay'a bağlı 30 birimdeki bilgisayarların tek tek inceleneceği personellerin ifadesine başvurulacağı belirtildi.

Kayıtlar silinecek

İki subay arasında geçen ve MİT'in dinlemesine takılan 'PKK kayıp veriyor, Heronları düşürelim' konuşmasının yanı sıra Aktütün ve Hantepe'deki büyük saldırılar öncesi teröristlerin tespit edildiğini ortaya koyan görüntülerin basına yansımasının ardından çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Yeni Şafak'a konuşan üst düzey bir askeri yetkili, Heron görüntülerinin silineceğini, hatta gerekirse hard disklerin dahi değiştirilebileceğini ileri sürdü. Yetkili, bu girişimin önüne geçebilmek için görüntülerin Kamu Güvenliği Müsteşarlığı tarafından izlenmesi gerektiğini belirtti. Heron kayıtlarının en az 2 yıl arşivlenmesinin karartmalara karşı faydalı olacağını söyledi.

ÖNDER DELİGÖZ / İSTANBUL


Şehit yakını: Biri görüntüleri bize izah etsin

7 askerin şehit olduğu Hantepe'ye teröristlerin yaptığı baskının Heron tarafından çekilen görüntülerinin ortaya çıkması, şehit babasını isyan ettirdi: Bilim kurgu filmi izler gibi çocuklarımızın şehit olmasını seyretmişler

Hakkari'nin Çukurca İlçesi Hantepe mevkiine yapılan baskında 6 askerle birlikte teröristlerce şehit edilen Uzman Çavuş Ayhan Say'ın babası Hasan Say, Heronların çatışma anını canlı yayınlayan görüntülerinin ortaya çıkması karşısında tepkisini, "İçinde biraz insanlık duygusu olan biri çıksın bu görüntülerin izahını yapsın" diyerek gösterdi.

Hakkari Çukurca'da 20 Temmuz günü terör örgütü PKK'nın saldırısında şehit olan Piyade Uzman Çavuş Ayhan Say'ın babası Hasan Say ve annesi Ayşegül Say, İnsansız Hava Aracı'nın kaydettiği görüntüleri internet ortamında izleyince gözlerine inanamadı. Şehidin anne ve babası, Hantepe'ye teröristlerce yapılan baskının görüntülerinin ortaya çıkmasının ardından ordudaki hainlerin ortaya çıkarılmasını istedi.

Çukurca'da 20 Temmuz günü terör örgütü PKK'nın saldırısında şehit olan Piyade Uzman Çavuş Ayhan Say'ın babası Hasan Say, "İşte görüntüler her şeyi ortaya koyuyor. Bu görüntüleri izleyenler bilim kurgu filmi izler gibi çocuklarımızın şehit olmasını izlemiş. Bu görüntülerdekiler çobansa eğer biz de elimize roket atar ve silah alıp davar güdelim. Bizim çocuklarımız canları pahasına vatanı beklerken o kutsal makamlarda oturup bu görüntüleri izleyip seyirci kalanlara sesleniyorum, bu görüntülerin ne anlama geldiğini bize açıklasınlar" diye konuştu. Bu ülkenin huzur istediğini anlatan Say, "Ordudaki herkesi hedef almıyorum ama aralarındaki hainleri çıkarsınlar artık" dedi.

HER ADIMLARI TAKİP EDİLMİŞTİ

20 Temmuz gecesi Hantepe Üs Bölgesi'ne düzenlenen 7 şehit verdiğimiz kanlı baskını Heron saniye saniye görüntüledi. Görüntülerde; PKK'lıların tüm hareketlerinin yanı sıra askerlerin üzerine atılan bombaların patlama anı bile görülüyor. Mehmetçikler göğüs göğüse çatışırken, teröristlere top atışı da yapılmıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber