Okullarda sadece su bazlı yapıştırıcılar kullanılacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Ağustos 2010 12:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Su bazlı yapıştırıcılar haricindeki ürünlerin eğitim ve öğretim faaliyetlerinde kullanılması yasaklandı. Ayrıca yükseköğretim kurumları ile mesleki eğitim ve iş eğitimi yapan kurumların, eğitim gereği kullandıkları ürünlerin hoş olmayan koku ihtiva etmeleri zorunlu kılındı.

Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunması Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

5898 sayılı Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunmasına Dair Kanun doğrultusunda hazırlanan yönetmeliğin amacının; kişilerde bağımlılık yapabilen uçucu madde içeren ürünlerin kontrolünü sağlamak, özellikle çocukların erişimini ve kullanımını önleyerek onları ve toplumu bu maddelerin zararlı etkilerinden korumak olduğu belirtildi.

İş yeri sahip ve işletenlerince, çalışanların yılda en az bir kez olmak üzere konuyla ilgili yeterli ve uygun eğitimi almalarının sağlanacağı kaydedilen yönetmelikte, bu eğitimin iş yeri hekimi bulunan yerlerde iş yeri hekimlerince, diğer iş yerlerinde ise koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında toplum sağlığı merkezlerince verileceği bildirildi.

Yönetmeliğe göre söz konusu ürünlerin dış ambalajlarına ve varsa iç ambalajlarına toplam alanın yüzde otuzundan az olmayacak şekilde ''Dikkat! Sağlığa Zararlıdır. Çocuklara Satılamaz, Verilemez'' ibaresi konulacak. Bu uyarı yazısına Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanacak resim ve şekil de eklenebilecek, ancak ürünlerin etiketlerinde tüketicileri yanıltacak veya kayıtsızlığa düşürecek yazı ve resimlere yer verilemeyecek.

Yönetmelik ile ayrıca su bazlı yapıştırıcılar haricindeki ürünlerin eğitim ve öğretim faaliyetlerinde kullanılması yasaklandı.

Yükseköğretim kurumları ile mesleki eğitim ve iş eğitimi yapan kurumların, eğitim gereği kullandıkları ürünlerin hoş olmayan koku ihtiva etmeleri zorunlu hale getirildi. Eğitim öğretim faaliyetlerinde hoş olmayan koku ilave edilmiş ürünlerin kullanılabilmesi için kullanım alanında kısmi veya genel havalandırma sistemi bulunması da zorunlu oldu.

Eğitim öğretim faaliyetlerinde kullanılmak üzere hoş olmayan koku ihtiva eden ürünleri üretmek veya ithal etmek isteyen firmalar, üretim izni veya ithal izni veren kuruma müracaat edecekler. Bu kurumun Bakanlığa müracaatı üzerine, Bilimsel Kurul tarafından yapılacak değerlendirme sonrasında söz konusu ürünün üretimi hususunda ilgili kuruma görüş verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber