Işık'ın emeklilik kararının gerekçesi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Ağustos 2010 19:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YAŞ kararlarının açıklanmasının ardından Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na(KKK) atanacağı belirtilen Jandarma Genel Komutanı Atilla Işık'ın emekliliğini istemesine neden olarak, Işık'ın daha önceden görüşünün alınmaması ve Işık'ın sınıf arkadaşı olan aynı zamanda YAŞ'ta ataması yapılmayan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın yerine gelmek istememesi olabileceği gösterildi.

Işık'ın istifasını değerlendiren emekli üst düzey askerler "Işık, ya arkadaşı ile dayanışma içerisinde olduğunu göstermek için böyle bir karar almış olabilir. Ya da TSK'da beraber giden iki sınıf arkadaşı arasında bir rekabet olduğu söylenir. Birinin mağduriyeti, diğerinin galibiyeti gibi bir algı olmasın diye böyle bir karar almış olabilir. Iğsız Paşa'nın başına gelenler 'kendisinden bilinmesin' diye böyle bir karar almış olabilir" ifadesini kullandılar.

Teamüle göre, Işık'ın emekli olması durumunda en kıdemli Orgeneralin Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması gerekiyor. Bu durumda KKK için adı geçen isim olarak Jandarma Genel Komutanlığı'na atanan Orgeneral Necdet Özel gösteriliyor.

Askeri çevrelerde, krizin 30 Ağustos'a kadar çözülmesi gerektiği görüşü hakim. Krizin, 30 Ağustos'a kadar çözülmemesi durumunda, yeni Genelkurmay Başkanı'nın KKK için yeni isim bildirmesi gerekiyor.

Askeri çevreler ayrıca, Işık'ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması görüşünün kendisine danışılmadan alındığı görüşünü savundular. Aynı kaynaklar, Işık'ın görüşü alınsaydı, böyle bir durumla karşılaşılmayacağı da ifade edildi.

Öte yandan, askeri çevrelerde Orgeneral Iğsız'ın terfi ettirilmemesi de tartışma konusu oldu. Emekli askerler, Iğsız'ın terfi ettirilmemesini, "hukuksuzluk" olarak değerlendiriyorlar. Iğsız'ın hakkında herhangi bir tutuklama kararının olmamasına dikkat çeken emekli üst düzey askerler, savcının Iğsız hakkında ileride olası bir takipsizlik kararı vermesi durumunda ise Iğsız'ın "mağdur" olacağına dikkat çektiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber