Albay Temizöz hakkında tehdit iddiası

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 06 Ağustos 2010 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ŞIRNAK'ta işlenen cinayetlerden sorumlu tutulan Albay Cemal Temizöz davasında tanık olarak dinlenen Adnan Şık, Temizöz'ün hakim ve savcılar üzerinde etkisi olduğunu, 1994 yılında Belediye Başkanlığı için aday olan babasının tehdit edildiğini ileri sürdü.

Adnan Şık, ?Seçim kurulu jandarmanın içine alınmıştı. Sandıkların yarısı sayılmadan Temizöz, ?bu iş bitmiştir, Atak seçimi kazanmıştır' diyerek silahlarla kutlama yaptılar. Babam itiraz dilekçesi yazdı. Bunun üzerine Temizöz, babamı aradı dilekçeyi verirsen oğlunu ya da yeğenlerini öldüreceğini söyledi? dedi.

Şırnak'ta 1993-95 yıllarında işlenen cinayetlerin sorumlusu olduğu iddiasıyla Cizre eski belediye Başkanı Kamil Atak ve PKK itirafçılarıyla birlikte tutuklu bulunan Albay Cemal Temiöz'ün yargılanmasına bugün devam edildi. Duruşma nedeniyle Diyarbakır Adliyesi çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Adliye binasına girmek isteyenler üst araması ve kimlik kontrolünden geçirildi. 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 17'nci duruşmada, tutuklu sanıklar Albay Temizöz, Kamil Atak, Tamer Atak, Fırat Altın (Abdulhakim Güven), Hıdır Altuğ, Adem Yakin ve Kukel Atak hazır bulundu.

2 KİŞİ GÖTÜRDÜ, CESEDİ BULUNDU

Duruşma tanıkların dinlenmesiyle devam edildi. Bugünkü duruşmada, Cizre'deki işyerinden silahlı kişiler tarafından alınan ve daha sonra cesedi bulunan Ramazan Elçi cinayeti ile ilgili tanıklar dinlendi. Ramazan Elçi'nin gözaltına alındığı günü anlatan işyeri komşusu Abdullah Gök, Elçi'nin işyerinin önüne bir araba gelip durduğunu, içinden inen iki kişinin içeriye girdiğini belirterek, ?İkisi de silahlıydı. Elçi'nin işyerine girdiler. Ramazan'ı alıp arabaya bindirip götürdüler. Ramazan birkaç gün sonra ölü bulundu. Taziye kurdular, taziyesine katıldım? dedi.

TOROS MARKA ARAÇ YİNE GÜNDEME GELDİ

Şırnak ve Cizre'de dolaşan Toros marka araçtan herkesin korktuğunu anlatan Gök, o yüzden dikkatini çektiğini ve arabayı izlediğini söyledi. Gök, Toros marka aracın JİTEM'e ait olduğunu herkesin bildiğini belirterek, ?JİTEM olmazsa kimse Elçi'yi götüremezdi. Araba durduğunda o yüzden dikkatimi çekti. Elçi'yi zorla götürdüler. Elçi'nin işyerinin yakınında MİT binası vardı. Orada jandarma sürekli nöbet tutuyordu. Ramazan'ın kardeşi Nurettin Elçi'ye, ?Ramazan fakirdir hiçbir suçu yoktur ifadesini alıp bırakırlar. Rahat ol' dedim? diye konuştu.

SANIK YAKIN: BU TANIK HALK MAHKEMESİ ÜYESİYDİ

Bu sırada söz alan itirafçı sanıklardan Adem Yakin, PKK'nın Cizre sorumlusu olduğu dönemde, tanık olarak dinlenen Abdullah Gök'ün terör örgütü tarafından kurulan halk mahkemelerinin üyesi olduğunu savundu.

KAPI KOMŞUSU ANLATTI: MİT'İN GÖZÜ ÖNÜNDE ALDILAR

Tanıklardan Ömer Elçi ise, Ramazan Elçi'nin işyerinin karşısında ithalat ve ihracat işlerini yapan dükanının olduğunu dile getirdi. Elçi, ellerinde kalaşnikof marka silah bulunan iki kişinin araçtan inip Ramazan Elçi'nin iş yerine girdiğini gördüğünü söyledi. Elçi, ?Gündüz saatiydi. Ramazan Elçi'nin bulunduğu dükkan ile MİT arasında yakın bir mesafe vardı. Gelen kişiler güvenlik güçlerine benziyordu. Ramazan'ı ilçe emniyet ve jandarmanın bulunduğu yöne götürdüler. İfadesini alıp bırakırlar diye düşündük. Esnaftı, aranan bir kişi değildi. Suçu da yoktu? dedi.

ESKİ BELEDİYE BAŞKANIN OĞLU TANIK OLARAK DİNLENDİ

Aynı tarihlerde öldürülen Abdullah Elfeti olayı ile ilgili Cizre eski Belediye Başkanı Mehmet Salih Şık'ın oğlu Adnan Şık, tanık olarak dinlendi. Babasının 1994 yılında Cizre Belediye Başkanlığı'na aday olduğu için Temizöz tarafından jandarma komutanlığına çağrılarak tehdit edildiğini iddia eden Şık şöyle konuştu:

?Temizöz'ün çağrısı üzerine jandarmaya gittim. Babam DYP'den adaylığını göstermişti. Babam üç dönem başkanlık yapmıştı. Bana babamın aday olmayacağını, olması halinde her türlü kötülüğü yapacaklarını, Kamil Atak'ı seçtireceklerini söyledi. Bize yapacağı en küçük kötülüğün ise arazilerin ekilmesine engel olacağını, buna rağmen ekmemiz halinde operasyon bahanesiyle panzerlerle ekinlerini ezeceğini açıkça söyledi. Babam buna rağmen adaylığını açıkladı. Ancak tehdit nedeniyle arazilerimizi o yıl ekemedik. Sulanabilen 3 bin dönüm arazimiz 6 yıl boş kaldı. Bir şey ekemedik. Hatta terör tazminatı için valiliğe başvurduk. Jandarma resmi olarak 4 yıl boş kaldığını valiliğe bildirdi.?

?SU MOTORLARIMI ÇALDILAR'

Karakolun yanında bulunan tarlasında büyük su motorlarının olduğunu, bu olayın ardından bir gece sökülüp götürüldüğünü anlatan Şık, ?Kaldıraç olmadan bu motorlar götürülemezdi. Bir gecede söküldü ve götürüldü. Ayrıca arazideki elektrik trafomuz patlatıldı. Tarlanın başında karakol vardı ancak bize haberlerinin olmadığını söyledi. Böyle bir olayı görmediklerini söylediler? dedi.

SAVCILAR ÜZERİNDE ETKİSİ VARDI

Adnan Şık, Cizre'deki sınır karakolunun yakınında bulunan tarlasından ?4 apartman dairesi' değerindeki su motorlarının çalınması ile ilgili Temizöz'ün korkusundan savcılığa başvurmadığını anlattı. Şık, sürekli tehdit aldıklarını savunarak, ?Temizöz'ün o dönem ilçede hakimiyeti vardı. Hatta savcılar üzerinde bile etkisi vardı. Böyle bir durumda nasıl gidip savcılığa şikayet edebilirdik. Devletin gücünü kullanan Temizöz'ün bunları yaptığını bildiğimiz için daha fazla zarara uğramak istemedik. Zaten suç duyurusunda bulunsaydık da bir şey değişmeyecekti. Çünkü ilçede her şey onun istediği gibi oluyordu? diye konuştu.

TEMİZÖZ BABAMI TEHDİT ETTİ

Eski Cizre Belediye Başkanı ve korucu başı Kamil Atak ile herhangi bir husumetlerinin olmadığını dile getiren Şık, ?Seçim döneminde ilçe seçim kurulu jandarmanın içine alınmıştı. Seçimden sonra sandıkların yarısı sayılmadan Temizöz, ?bu iş bitmiştir, Atak seçimi kazanmıştır' diyerek silahlarla kutlama yaptılar. Sandıkların ilçe seçim kurulu yerine jandarmanın içine alındı. Babam itiraz dilekçesi yazdı. Bunun üzerine Temizöz babamı aradı dilekçeyi verirsen oğlun ya da yeğenlerini öldüreceğini söyledi. Babam da itiraz etmedi? dedi.

AVUKATLAR TARTIŞTI

Duruşma sırasında, Cemal Temiöz'ün 1970 yılında aşiretler arası husumet nedeniyle işlenen bir cinayeti, tanık Şık'a sorması gerginliğe neden oldu. Mağdur avukatları sorunun yargılamayla ilgisinin olmadığını belirtirken, sanık avukatları da duruma itiraz etti. Avukatlar arasında yaşanan kısa tartışma mahkeme başkanın uyarısıyla sonlandı. Mahkeme başkanı, tartışmanın devam etmesi durumunda avukatları dışarı çıkartacağı uyarısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber