Kitaplarda da karekod sistemine geçildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ağustos 2010 16:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sahte Yayınların önlenmesi amacıyla Türkiye'de ilk defa yayınevleri arasında Zambak ve Coşku yayınları tarafından nisan ayında karekod sistemi uygulanmaya başlandı.

İki boyutlu barkot anlamına gelen karekod sistemi yayıncılıkta sahte yayınların önüne geçmeyi başardı.

Karekod nedir?

Kare ya da dikdörtgen desenli olarak düzenlenmiş siyah ve beyaz kare modüllerden oluşan iki boyutlu bir matris bar koddur. Kodlanacak bilgi metin veya işlenmemiş bilgi olabilir. Olağan veri büyüklüğü, birkaç bayttan 2 kilobayta kadar olan karekod. Kodlanmış veri uzunluğu kullanılan sembol boyutuna bağlıdır. Kare kodlar doğal şartlar nedeni ile kısmen hasarlı olsa da, hala okunabilirliğini sağlayacaktır.

Türkiye'de ilk defa Zambak ve Coşku yayınları karekod sitemine başladı

Zambak ve Coşku yayınları bilgi işlem müdürü Çetin Girgin karekod sistemi ile yaptığı açıklamada; "Zambak ve Coşku yayınları tarafından sahte yayınların önlenmesi amacıyla karekod sistemi uygulanmaya başlandı. İki boyutlu barkot anlamına gelen karekod sistemi uygulanmaya başlandığı günlerde kullanılan bu sistemle birlikte zambak ve Coşku bayilerin işlerini kolaylaştırdı. "Kitapların basılma zamanı, isbn numarası, basıldığı tarih, o kitaptan kaç tane basıldığı gösteren bilgiler karekod da yer almaktadır. Girgin, "Her yayına bir kimlik numarası verilerek sahte yayınların önlenmesi amacıyla kurulan bir takip sistemidir. Basılan her bir kitapta tek numara bulunmaktadır. (TC kimlik no gibi) Örneğin 1000 tane kitap basıldıysa 1000 farklı numara üretilmektedir.

Sonrasında bunu bayilere gönderirken bu karekodu okutup gönderiyoruz. Yani piyasadaki herhangi bir kitabı elimize aldığımızda bunun ne zaman üretildiği, ne zaman ve hangi bayimiz'e ait olduğu bilgisine erişebiliyoruz. Buda bölge ihlallerinin ve korsanın önüne geçmek için kullanıyoruz." dedi. Girgin sözlerine şöyle devam etti; "Kitapların üzerine mürekkep olarak püskürtülmektedir ve selefonun altına kodlandığından kapağı o kısmını kesmeden çıkartmak mümkün değildir. Kısmen deforme olma durumunda karekod kendisi bozulan parçaların tanımlanmasını sağlayan bir mekanizmaya sahip." Girgin, "Mayıs ayı itibariyle sağlık bakanlığı tarafından eczanelerde İlaçlara uygulanan İTS (İlaç Takip Sistemi) ile aynı takip sistem ile çalışmaktadır." dedi.

Zambak ve Coşku yayınları ilaç sektöründe yaşanan sıkıntıların zambak ve Coşku ürün takibi açısından aksine Zambak ve Coşku bayilerin bu sistemden çok memnun olduğunu bir ürünün takibini kolaylıkla yapabildiğini ve sahte ürünlerin önüne geçtiğini ve bu sayede ürün sahteciliğinin engellendi." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber