Pasaportların süresi 5'ten 10 yıla çıktı

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 07 Ağustos 2010 22:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yapılan değişiklikle pasaportların 5 yıllık süresi 10 yıla çıkartıldı, harç bedeli aynı kaldı. Yeşil pasaportlarda erkek çocukların yaşı 18'den 25'e yükseltilirken kız çocuklarının sınırsız olan süresi 25 yaşa düşürüldü. Bu pasaportların süresi de 4'ten 5 yıla çıkarıldı

1 Haziran 2010 tarihinden itibaren verilmeye başlanan çipli pasaportlarla ilgili yeni değişiklikler yapıldı. Pasaport Kanunu'nda yapılan ve Resmi Gazete'de 1 Ağustosta yayınlanan değişiklikler il emniyet müdürlüklerine gönderildi. Değişiklikler şöyle:

- 1 Haziran 2010'dan itibaren verilmeye başlanan çipli pasaportlar 310 TL harç bedeli karşılığında 10 yıllık geçerli olarak düzenlenecek. Ancak pasaportunu uzatma talebinde bulunanlar için 310 TL bedel karşılığında 5 yıl geçerli uzatma işlemi yapılacak.

- 10 yıllık umuma mahsus pasaport uygulamasından sadece 18 yaşından büyük vatandaşlar faydalanabilecek. 18 yaşından küçük olanlar 310 TL bedel karşılığında 5 yıl geçerli pasaport sahibi olabilecek.

- 6 ay, 1 yıl, 2 yıl ve 3 yıllık harç bedellerinde bir değişiklik yapılmadı.

- Hizmet (gri) ve Hususi (yeşil) pasaportlarda erkek çocuklar için yaş sınırı 18 iken, kız çocukları için çalışmama ve bekar olmak şartı ile sınırsızdı. Yeni uygulama ile hem erkek ve hem de kız çocukları için yaş sınırı 25 olarak belirlendi. 18 yaşından büyük erkek ve kız çocukları anne veya babalarının yeşil yada gri pasaport haklarından bekar olmaları, gelir getiren bir işte çalışmamaları, hak sahibi anne babalarıyla birlikte ikamet etmeleri ve öğrenci olduklarını belgelemeleri halinde 25 yaşına kadar faydalanabilecek. Bu durum açık öğretim ve açık lise öğrencilerini de kapsıyor.

- Anne-babasıyla ikamet eden, çalışmayan ve bekar engelli (bedensel, ruhsal ve sinirsel) vatandaşlar durumlarını tam teşekküllü hastaneden alacakları doktor raporu ile belgelemeleri halinde yaş sınırı olmaksızın anne veya babalarının hakkından yeşil yada gri pasaport alabilecek.

- 1 Ağustos günü kabul edilen değişiklik 5 Ağustos itibariyle uygulamaya geçirildi. Bu yüzden 1-4 Ağustos arası 5 yıllık pasaport alan vatandaşlar sürenin 10 yıla çıkarılması için başvuramayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber