Başbuğ'dan Kara Kuvvetleri için yeni teklif

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 08 Ağustos 2010 11:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na yapılacak atamada tıkanan Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısından sonra önceki gece Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yeni bir öneriyle gitti.

Tolga AKINER

Başbuğ'un, Kara Kuvvetleri Komutanlığı için Orgeneral Necdet Özel'i, Özel'den boşalacak Jandarma Genel Komutanlığı için de Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Arslan Güner'i önerdiği öğrenildi. Erdoğan da, ?Üzerinde biraz daha çalışalım? mesajı verdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki atama krizinde hafta sonu sessizliği yaşandı. Haftanın son günü Erdoğan ile Başbuğ'un bir saat süren görüşmesi, atama krizinde çözüme yaklaşıldığı yorumlarının yapılmasına neden oldu. Görüşmeden sonra herhangi bir açıklama olmadı.

Erdoğan ile Başbuğ arasında önceki gece gerçekleşen baş başa görüşmeye ilişkin dün kulislere yeni bilgiler yansıdı. Askeri çevrelerden edinilen bilgiye göre, Başbuğ, 4 Ağustos tarihi itibarıyla sona eren YAŞ çerçevesinde Jandarma Genel Komutanlığı'na atanan 2. Ordu Komutanı Necdet Özel'i hâlâ atama yapılmayan Kara Kuvvetleri Komutanlığı için önerdi. Özel'den boşalacak olan Jandarma Genel Komutanlığı için ise Başbuğ, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Arslan Güner'i teklif etti. Erdoğan'ın ise, hemen kabul veya reddetmektense ?üzerinde biraz daha çalışılmasını' istediği kulislere yansıdı.

Orgeneral Başbuğ'un yeni önerisi mevcut Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık'ın emekliliğinde ısrarcı olduğu şeklinde yorumlandı.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması durumunda, Özel bu görevi iki yıl süreyle yürütebilecek. Halen atama yapılmamış olan Genelkurmay Başkanlığı'na ise mevcut Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner'in getirilmesi durumunda, Koşaner bu görevi yaş haddinden emekli olacağı 2013 Ağustosu'na kadar yürütebilecek. Yasalar gereği kuvvet komutanlıkları iki yıl süreyle yapıldığı için, 2012 Ağustosu'nda Özel'in emekliliği gündeme gelecek. Ancak bu durumda da yasalar Koşaner'i işaret ediyor. Koşaner'in teklif etmesi ve Bakanlar Kurulu'nun onay vermesi halinde yasalar gereği Özel'in Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki görev süresi bir yıl uzatılabilecek. Bu durumda 65 yaş engeline de takılmayacak olan Özel'in 2013-2017 yılları arasında Genelkurmay Başkanlığı yapmasının önünde bir engel olmayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber