BDDK'da bir skandal daha

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 09 Ağustos 2010 09:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BDDK'nın çayını içmeden bankanın yönetimine girdi

Gülümhan GÜLTEN / VATAN

Bankacılık sektöründe sıkı kurallar uygulayan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) Vakıfbank'la ilgili atamalarda verdiği onaylar başına dert oluyor. Vakıfbank'a, Mart ayında gerçekleşen son Genel Kurul toplantısında Yönetim Kurulu Üyesi olarak atanan Selahattin Toraman'ın Çorum Meslek Yüksekokulu mezunu olduğu, banka üst düzey yöneticiliği için gereken 4 yıllık lisans mezunu olma şartını taşımadığı ortaya çıktı. Bu gelişmeyle gözler, atamaya onay veren BDDK'ya çevrildi. Kısa süre önce de Vakıfbank'ta Genel Müdür Yardımcılığı yapan Ömer Elmas'ın da sahte askerlik belgesi düzenlediği ortaya çıkmış, Elmas'ın atamasını onaylayan BDDK da bu işten sorumlu tutularak, soruşturma açılmıştı. BDDK'nın banka yöneticilerinin atanmasına ilişkin onay kararlarında son derece titiz olduğu biliniyor. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'in bu titizliği de yeterli görmeyerek, kısa süre önce, ?Yönetici atamalarında onay verirken, sadece CV üzerinde inceleme yapmayacağız, çağırıp bir çayımızı içmelerini de isteyeceğiz? sözleri kamuoyuna yansımıştı.

Vakıfbank Yönetim Kurulu'na geçtiğimiz Mart ayında gerçekleşen son Genel Kurul toplantısında atanan Selahattin Toraman, 58. ve 59. Hükümet dönemlerinde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in danışmanlığını yaptı. Toraman, Çorum Meslek Yüksek Okulu Sosyal Bilimler Bölümü mezunu. 2 yıllık eğitimi olan Toraman'ın şu anda Açık Öğretim Fakültesi'ne devam ettiği öğrenildi.

4 yıllık üniversite şart

Bankalar Yasası'na göre banka yöneticilerinin, maliye, iktisat, işletme dallarında olmak üzere en az 4 yıllık lisans mezunu olmaları gerekiyor. Banka yönetim kurulu üyeleri de banka genel müdürleri ile aynı şartlara tabi. Ancak banka, yönetim kurulu üyelerinin sayısını artırdıkça, banka yönetimleri yasadaki bir hükümden faydalanarak, 4 yıllık iktisat, maliye, işletme bölümlerinden mezun olma şartını delerek atama yapabiliyor. Buna göre toplam yönetim kurulu sayısının yarıdan 1 fazlasının bu hükmü taşıması halinde, diğer yönetim kurulu üyelikleri için bu hüküm esnetilebiliyor. Toraman'ın bu hükümle Vakıfbank'a atanması yasaya uygun hale getirilmiş oldu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber