Adalet Bakanlığı ünvanlı hakim kararnamesini geri çekti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Ağustos 2010 11:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı, Yaz Kararnamesi taslağının karara bağlanmayan yani ünvanlı hakim ve savcı atalamalaryla ilgili kısmının geri çekildiğini açıkladı. Bakanlık yaptığı açıklamada HSYK'daki önerilerin görüşülen davalara doğrudan müdahale sonucunu doğuracağını ifade etti.

İŞTE BAKANLIĞIN YAPTIĞI BASIN AÇIKLAMASI

6 Temmuz 2010 tarihinde Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na sunulan 2010 yılı yaz kararnamesi görüşmeleri büyük ölçüde tamamlanarak 1271 hâkim ve Cumhuriyet savcısını kapsayan kararname 16 Ağustos 2010 tarihinde açıklanmıştır.

Ana taslaktan kalan 67 hâkim ve savcı ile unvanlılar taslağındaki 79 hâkim ve savcının durumlarının görüşülmesi sürerken, HSYK üyelerince, 84 kişinin isimleri görüşülmeyi bekleyen kararnameye eklenmek üzere, 140 kişinin isimleri ise durumları değerlendirilerek gerekirse kararnameye eklenmek üzere teklif edilmiştir.

Bu teklifler içerisinde başta İstanbul, Erzurum ve Diyarbakır olmak üzere özel yetkili (CMK 250) mahkemeler ve savcılıkların yapısını tamamen değiştirmeye dönük öneriler de bulunmaktadır.

Bu önerilerin görülmekte olan davalar ile yürüyen soruşturmalara doğrudan müdahale etme sonucunu doğuracağı açıktır.

Ayrıca, söz konusu önerilerin değerlendirilmesi ve kararnameye dahil edilmeleri halinde bunların boşalttıkları yerlere de yeni atamaların yapılması gerekecek ve bu şekilde çok sayıda hakim ve savcıyı ilgilendiren yeni bir düzenleme yapılması ihtiyacı doğacaktır. Bu da ancak yeni bir taslak çalışmasıyla mümkün olabilecektir.

Kanun, Yönetmelik ve Prensip Kararları çerçevesinde tüm bu önerileri değerlendirmek, yargı bağımsızlığı ve tabii hakim ilkesini ihlal etmeyecek şekilde hazırlanacak yeni çalışmayı Kurulun önüne getirmek üzere kararname taslaklarının karara bağlanmayan bölümleri geri çekilmiştir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber