Ders Yapmadan Ek Ders Alan MEB Personeli

"Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında görev alan ve dersle ilgili olmayan memurların ek ders ücreti alması yasal mıdır, değil midir?" sorusu, sitemize de zaman zaman yöneltilmektedir. Bu soru geçen yıl içerisinde Yalova Milletvekili Sayın Muharrem İNCE tarafından, yazılı olarak cevaplaması istemiyle, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e, soru önergesi olarak yöneltilmiştir. Bu konuya ilişkin soru önergesi ve Bakanlığın verdiği cevabı okumak için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 08 Mart 2005 10:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Doç.Dr.Hüseyin ÇELİK tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için gereğinin yapılmasını arz ederim.

Muharrem İNCE
Yalova Milletvekili

"Milli Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerini İlişkin Esaslar" başlıklı düzenlemesine .göre, "Ders Niteliğinde Yönetim Görevi" başlığı altında Bakanlık Merkez Teşkilatında" Müsteşardan, Şefine kadar, taşrada ise İl Müdüründen yine şefine kadar her kademedeki yönetici haftalık 15 saat ek ders ücreti alabilmektedir.

Bu düzenlemenin yanında, okullarda, yaygın eğitim merkezlerinde açılan "sınava hazırlık ve yetiştirme kurslarından" "Milli Eğitim Bakanlığı Öğrencileri Yetiştirme ve Sınavlara Hazırlama Kursları Yönergesi" gereği, bu tür kurslarda fiili bir görev almamalarına karşın "Kurslar Fonu" üyesi olarak Milli Eğitim Müdürlerine ücret ödenmektedir. Ayrıca, ilgili yönerge, Milli Eğitim Müdürlerine, talep olmaksızın bu tür kurs açma yetkisi de tanımaktadır.

Başta Milli Eğitim Müdürleri olmak üzere, bir çok yönetici birimlerde görev alanlara "Milli Eğitim Bakanlığı Merkezi Sistem Sınav Yönergesi" hükümlerince başta motorlu taşıt sürücü kursları sınavı vb sınavlardan dolayı ek ücret ödenmektedir.

1. Ders, sınıf ortamında gerçekleşen, bir aktivite olduğu halde, "Mili Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerini İlişkin Esaslar"da yer alan biçimiyle "ders niteliğinde yönetim görevi" adıyla hiçbir şekilde fiili olarak dersle bir ilgisi olmayan Bakanlık Merkez ye Taşra teşkilatlarındaki her tür kademedeki yöneticiye haftalık 15 saat ek ders ücreti verilmesinin gerekçesi nedir?

2. Ders verme görevi sadece öğretmenlerde olduğu halde, yöneticiler ve ilgili mevzuatta adı geçen diğer görevlililerin ders veriyormuş, gibi kabul edilmesinin hukuki bir dayanağı var mıdır?

3. Bu uygulamanın, öğretmenlerin sınıfa girerek görevlerini yapmaları yerine idari ve yönetim birimlerinde görev yapmaya yönelttiği, bu, nedenle yönetim birimleriyle ile okul arasında bir ikilik yarattığını düşünüyor musunuz?

4. Yukarıda, belirtilen hukuki düzenlemelerde adı geçen müsteşarın, yardımcısının, genel müdürün ve diğerlerinin ders ücreti adı altında ücret alması ahlâki midir?

5. Milli Eğitim Müdürlerinin, hiçbir şekilde fiilen katılımlarının olmadığı öğrenci yetiştirme ve sınava hazırlık kurslarından kesilen ücretlerle oluşturulan fondan ücret alması sizce doğru bir uygulama mıdır?

6. Örneğin İstanbul, Ankara ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürlerinin, 2003 yılında ve 2004 yılının geride kalan sekiz ayında maaşlarının dışında aldıkları ek ders ücreti ile yetiştirme ve sınava hazırlama kurslarıyla ilgili fondan ve sınav yürütme kurulu üyesi olarak taşıt sürücü kursları ve diğer sınavlardan aylık ellerine geçen para miktarının genel dökümü nasıldır?

7- "Mili Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerini İlişkin Esaslar" adlı düzenleme ile "Milli Eğitim Bakanlığı Öğrencileri Yetiştirme Ve Sınavlara Hazırlama Kursları Yönergesi", "Milli Eğitim Bakanlığı Merkezi Sistem Sınav Yönergesi"nin asıl işi yapan, yürüten öğretmenin aleyhine, yönetici lehine olan hükümlerinin değiştirilmesi yönünde bir çalışma yapılmakta mıdır?


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

İlgi: TBMM Başkanlığının 01.10.2004 tarihli ve A.01.0.GNS.0.10.00.02-6860 sayılı yazısı.

Yalova Milletvekili Sayın Muharrem İNCE'nin "öğretmen ve yöneticilerin ders ve ek ders ücretlerine ilişkin" 7/366S esas numaralı yazılı soru önergesi incelenmiştir.

1-2. 15.03.1964 tarih ve 439 sayılı Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Yüksek ve Orta Dereceli Okullar öğretmenleri İle İlkokul öğretmenlerinin Haftalık Ders Saatleri ile Ek Ders Ücretleri Hakkında Kanun'un 4359 sayılı Kanun'un 7'nci maddesi ile değişik ek l'inci maddesinde; "...Belirtilen kurumlarda öğretmen ve yönetici olarak görev alanlarla diğer eğitim kurumlarında ve Millî Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilâtında görev alanlardan kimlerin zorunlu ek ders görevi alacağı ve haftalık çalışmalarının ne kadarının zorunlu ek ders görevinden sayılacağı; birden fa2la sınıf okutan öğretmenlere verilecek haftalık zorunlu ders görevinin sayısı, öğretmen ve yöneticilere haftada verilecek zorunlu ek ders sayısı ve diğer hususlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 89'uncu maddesi hükümleri uyarınca düzenlenir...", 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun değişik 89'uncu maddesinde ise; "Her derecedeki eğitim ve öğretim kurumları ile Üniversite ve Akademi (Askeri Akademiler dahil) okul, kurs veya yaygın eğitim yapan kurumlarda ve benzeri kuruluşlarda öğretmen veya öğretim üyesi bulunmaması halinde öğretmenlere, öğretim üyelerine veya diğer memurlara veyahut açıktan atanacaklara ücret ile ek ders görevi verilebilir. Ücretle okutulacak ders saatlerinin sayısı, ders görevi alacakların nitelikleri ve diğer hususlar ilgili Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararı ile tespit olunur." hükümlerine yer verilmiştir.

Bu hükümler doğrultusunda, 16.12.1998 tarih ve 23555 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak 01.12.1998 tarihinde yürürlüğe konulan 98/12120 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin Esaslar'da; gerek Bakanlığımıza bağlı her derece ve türdeki okul ve kurumlar, gerekse diğer eğitim kurumlarında görevli öğretmen, yönetici ve usta öğreticiler ile merkez ve taşra teşkilâtının diğer görevlilerinin aylık ve ücretle okutacakları veya okutmuş sayılacakları haftalık ders saatlerinin sayısı, ders görevi alacakların nitelikleri ve benzeri diğer hususlar belirlenmiştir.

Bu çerçevede, anılan Esasların 10'uncu maddesinde; Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilâtında görev yapanlardan kimlerin haftalık çalışmalarının ne kadarının "ders niteliğinde yönetim görevi" sayılacağı ve bu görevlerine karşılık ek ders ücreti ödeneceği belirtilmiştir.

3. Bakanlığımıza bağlı her derece ve türdeki okul ve kurumlar ile diğer eğitim kurumlarında görevli öğretmen, yönetici ve usta öğreticiler ile merkez ve taşra teşkilâtının diğer görevlilerinin hangi görevlerine bağlı olarak ne şekilde ek ders ücretinden yararlandırılacakları Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar'da birbirinden bağımsız olarak ve ayrı ayrı belirlenmiş olduğundan, bu durumun tek başına öğretmenleri idarî ve yönetim birimlerine yönlendirmesi ile öğretmen ve yöneticiler arasında herhangi bir ikilik yaratması söz konusu değildir.

4. Yukarıda da değinildiği gibi yöneticilere ödenmekte olan ek ders ücretleri ilgili yasal düzenlemeler çerçevesinde ve öğretmenlere ödendiğinden farklı olarak "ders niteliğinde yönetim görevi" karşılığında ödenmektedir.

5. Nisan 2004 tarih ve 2559 sayılı Tebliğler Dergîsi'nde yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı öğrencileri Yetiştirme Kursları Yönergesi ile Millî Eğitim Bakanlığı Öğrencileri Yetiştirme ve Sınavlara Hazırlama Kursları Yönergesi yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlüğe konulan söz konusu Yönerge ile; bu kurslardan elde edilen gelir, bu kurslarda fiilen görev yapan öğretmen, yönetici ve diğer personel arasında paylaştırılmakta olup, bu kurslarda fiilen görev almayan gerek il ve ilçe millî eğitim müdürlerine, gerekse diğer personele kurs gelirlerinden her hangi bir ad altında ücret ödenmemektedir. Başka bir ifadeyle, kurs gelirleri tamamen kursun düzenlendiği okulda bu kursta fiilen görev alanlara paylaştınImakta, okul dışında herhangi bir kişiye bu kapsamda ücret ödenmemektedir.

6. Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar gereği; taşra teşkilâtımızda görevli bütün; şef, şube müdürü, ilçe millî eğitim müdürü, il millî eğitim müdür yardımcısı ve il millî eğitim müdürlerine izinli ve raporlu olduğu günler ile tatil günleri hariç haftada 15 saat ders ücreti ödenmektedir. Bu kapsamda ödenen ders ücretleri 2003 yılında ortalama aylık 176.000.000 TL ve 2004 yılında ise ortalama aylık 190.000.000 TL'dir.

Ayrıca, yerleştirme sınavı ve diğer sınavlar ile hazırlama kursları ve sınav yürütme kurulu üyeliklerinden toplam;
Ankara Millî Eğitim Müdürü 2003 yılında 2.567.060.000 TL ve 2004 yılının ilk sekiz ayında 2.351.000.000 TL,
İstanbul Millî Eğitim Müdürü 2003 yılında 2.213198.645 TL ve 2004 yılının ilk sekiz ayında 7.884.636.569 TL,
İzmir Millî Eğitim Müdürü 2003 yılında 1.549.440.210 TL ve 2004 yılının ilk sekiz ayında 3.228.593.136 TL almıştır.

7. Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar ile Millî Eğitim Bakanlığı öğrencileri Yetiştirme Kursları Yönergesi ayrıntılı olarak incelendiğinde; yönetici ve öğretmenler açısından dengeli bir şekilde düzenlendiği ve bu nedenle öğretmen aleyhine yönetici lehine hükümler içermediği görülecektir.

Bilgilerinize arz ederim.

Doç.Dr. Hüseyin Çelik
Milli Eğitim Bakanı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber