TSK'dan atılan öğrenciler, ödedikleri tazminatı geri alabilecekler

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 21 Ağustos 2010 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Askerî okullardan 'disiplinsizlik' veya başarısızlık gerekçesiyle atılan ve öğrenim giderleri adı altında kendilerinden binlerce lira tahsil edilen öğrencilere umut ışığı doğdu.

Askerî Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'da yapılan değişiklikle, söz konusu masraf kalemleri arasından önemli bir bölümünü oluşturan personel ve amortisman giderleri çıkarıldı. TSK'yla ilişiği kesilen öğrenciler de ödedikleri paraları geri alabilmek için komutanlıkların yolunu tuttu. Emekli Hâkim Binbaşı Yusuf Çağlayan, öğrencilerin 3 ay içinde müracaat etme haklarının olduğunu belirtiyor. Mesela, Hava Harp Okulu'nda okuduğu dönemde disiplinsizlik ve başarısızlık nedeniyle okuldan atılan bir öğrenci, Hava Harp Okulu Komutanlığı'na dilekçe yazarak, şimdiye kadar ödediği parayı geri isteyebilir. Çağlayan bir müvekkiliyle ilgili şu örneği veriyor: "Kendisi 3 sene Kuleli Askerî Lisesi'nde, bir yıl da Kara Harp Okulu'nda okudu. İlişiği kesildikten sonra 60 bin TL ödeme çıkarılmış. Yeni yasayla birlikte başvurumuzu yaptık. Bu meblağ 27 bin TL'ye düştü." diyor. Borcun tümünü ödeyen eski askerî öğrenciler, yasayla birlikte bu paranın önemli bir kısmını geri alacak. Henüz ödemeyenlerin borçları ise yeniden yapılandırılacak.

Öğrencilerin yasanın yürürlüğe girdiği 30.6.2010 tarihinden itibaren üç ay içinde ilgili okul komutanlıklarına ve ödeme yaptıkları il muhakemat müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor. Bu süre içinde müracaat etmeyenlerin kendilerinden amortisman ve personel gideri adı altında tahsil edilen öğrenim masrafları ile bunlara işletilen faizleri geri isteme hakları düşecek. Daha önce öğrenim giderlerini ödeyip bitirenler, müracaatları halinde kendilerinden tahsil edilen personel ve amortisman giderleri ile bu kalemlere işletilen faizleri topluca geri alabilecek. Borçlarını yapılandırıp ödemeye devam edenler ise müracaatları halinde amortisman ve personel giderleri ile bunlara işletilen faizler düşülmek suretiyle borçları düzeltilecek ve yeniden yapılandırılacak. Eğer bugüne kadar yaptığı ödemeler bu düzeltilen borcu karşılıyor ise borcu sonlandırılacak. Hiç borcunu ödemeyenler ise yasanın getirdiği değişikliğe göre borcunu yeniden güncelleterek bir ödeme planı dahilinde borcunu ödeyebilecek. Emekli Hâkim Binbaşı Yusuf Çağlayan, aynı kanundan subay, astsubay ve uzman personelin de yararlanabileceği görüşünde.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber