Sözleşmeli personele harcırah müjdesi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Ağustos 2010 10:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Danıştay, tayin ve becayişlerde harcırah ödenmesini engelleyen düzenlemenin yürürlüğünü durdurdu.

Kamuda çalışan ve sayıları 250 bini aşan sözleşmeli personel için Danıştay'dan sevindirici bir haber geldi. Sağlık-Sen'in açtığı davada Danıştay 5. Dairesi, sözleşmeli personelin tayin ve becayiş durumlarında kamudaki diğer memurlar gibi harcırah hakkı bulunduğu kararına vararak, hizmet sözleşmesindeki harcırah hakkını engelleyen düzenlemenin yürürlüğünü durdurdu.

Mahkeme, sözleşmeli personel hizmet sözleşmesinde geçen "Sözleşmeli personele geçici görev yolluğu dışında harcırah ödenmez" şeklindeki düzenlemenin yürürlüğünü durdurma gerekçesinde, tayin veya atama sonucu görev yeri değişen kamu çalışanlarının karşı karşıya kaldıkları parasal külfetin kamu idaresince karşılanacağına dair yasal düzenlemeler bulunduğuna dikkat çekti.

Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı genel nitelikte olduğundan sözleşmeli personel, harcırah hakkı için bireysel dava açmaktan da kurtulmuş oldu.

Danıştay kararını değerlendiren Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, sözleşmeli personel uygulamalarından kaynaklanan adaletsizliklerin çözümünde, idarenin gösterdiği direnç nedeniyle devletin her konuda çalışanı ile davalık konuma geldiğini söyledi. Anayasanın, devlete çalışma barışını koruma görevi verdiğini belirten Kaçar, "Sözleşmeli personel uygulamaları ise kamudaki çalışma düzeni ve barışını ciddi şekilde tehdit etmektedir. İdare, kamu hizmeti sunan çalışanını ayrımcılığa tabi tutmamalı, adil, eşit ve insan onuruna yaraşır haklar sağlamalıdır." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber