300 bin yeşil pasaport iptal

Haber Giriş : 08 Mart 2005 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Pasaport Kanun Tasarısı'na son şeklini veren TBMM İçişleri Alt Komisyonu, 655 bin yeşil pasaportu yarı yarıya azaltacak sınırlamaya yeşil ışık yaktı. Artık en az birinci derecedeki daire başkanları ve dengine yeşil pasaport verilecek...

UZUN zamandır TBMM İçişleri Komisyonu'nda bekleyen pasaport tasarısına, alt komisyon tarafından rötuşlar yapıldı. Sayıları 655 bini bulan yeşil pasaporta ciddi sınırlama getirildi. Buna göre, yeşil pasaport verilecek kişilerin, en az birinci derecedeki daire başkanları ve dengiyle sınırlı tutulmasını kararlaştırdı. Tasarı, aynen yasalaşırsa, en az 300 bin kişi yeşil pasaport alma hakkını kaybedecek. Halen yürürlükteki düzenlemeyle 3'ncü derecedeki memurlar yeşil pasaport alabiliyor. Pasaport Kanun Tasarısı, Alt Komisyonunun kabul ettiği metinde şu değişikler yer aldı:

Kırmızı pasaport...

Diplomatik pasaportların düzenlenmesi ve geçerlilik sürelerinin uzatılmasında, yurtiçinde Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü, yurtdışında ise TC büyükelçileri yetkili olacak. Diplomatik pasaportlar, Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil etmek üzere görevlendirilen kişilere, diplomatik ajan statüsündekilere, başkonsolosluklara sürekli görevle atanan devlet memurlarına, Dışişleri Bakanlığı meslek memurlarına, hukuk müşavirlerine, eşleri ve reşit olmayan çocuklarına görev süresince verilebilecek.

?Daire başkanı' sınırlaması

Yeşil pasaport, TBMM eski üyeleri, eski kurucu Meclis ve eski Danışma Meclisi üyelerine, birinci sınıf emniyet müdürlerine, en az 2 yıl görev yapmış doçentlere de verilecek. Yeşil pasaport alacak memurların 1. dereceye yükselmesi gerekli.

Ancak birinci derecenin tanımı TBMM'de genişletildi. Buna göre, ?Daire Başkanı ve üst unvanlar ile mesleğe özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve üç yıllık yetişme dönemi sonunda ilgili mevzuatları uyarınca yeterliliklerini alarak atanılan kariyer mesleklerine ait kadrolarda görev yapan ve birinci derece kadroyu iktisap etmiş olan devlet memurları, birinci derecedeki albaylar, birinci derecedeki emniyet müdürleri' yeşil pasaport alabilecek.

Türkiye genelinde vergi rekortmenleri listesinde ilk 50 arasında giren kurumların başkanına da yeşil pasaport verilecek. Bu imkan, kurumun seçtiği kanuni bir temsilciye de devredilebilecek.

Komisyon, yeni düzenlemede, yasanın yürürlüğe girmesiyle yeşil pasaport alma hakkını kaybedenlerin durumuna ilişkin bir maddeyi tasarıya eklemeyi uygun buldu. Buna göre, bu durumda olan kişiler ellerindeki pasaportlarını, süresi bitene kadar kullanma hakkına sahip olacak ancak bu pasaportların sürelerinin bitiminde yeni pasaport alamayacaklar. Düzenlemeyle, halen 2 ve 3'ncü derecede olup da, yeşil pasaport sahibi olan devlet memuru, eşleri ve çocukları bu hakkını kaybedecek. Böylece, yeil pasaportların çokluğu nedeniyle ?Vize uygulama' tehdidinde bulunan ülkelerin, bu uygulamaya geçmeleri de önlenecek.

Usulsüz pasaporta ceza

Maddi menfaat sağlamak amacıyla yasal olmayan yollardan bir yabancının ülkeye sokulması ya da ülkede kalmasına imkan sağlayan, Türk vatandaşının veya yabancının yurt dışına çıkmasına imkan sağlayan kişilere, 8 yıla kadar hapis cezası verilecek. Tasarıyla gemi adamlarına da ayrıcalık geliyor. İstanbul, İzmir, Çanakkale, Mersin, Samsun, Trabzon ve Antalya Bölge Liman ve Deniz İşleri Müdürlükleri tarafından düzenlendikten sonra pasaport yerine kullanılabilmeleri için bu yerin emniyet müdürlüklerince tasdik edilen gemi adamı cüzdanlarının, pasaport vermeye yetkili makamlarca tasdik edilmesi gerecek.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber