İmamlar bayram ikramiyesi istiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Ağustos 2010 15:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Din-Bir-Sen Genel Başkanı Lütfi Şenocak, Ramazan aylarında ve kurban bayramlarında Diyanet çalışanlarına birer maaş ikramiye verilmesini talep ettiklerini bildirdi.

Şenocak, yaptığı açıklamada, 4688 sayılı Kamu Çalışanları Sendikaları Kanununda gerekli düzenlemeler yapılarak kamu görevlilerine toplu sözleşme ve grevli sendika hakkının tanınmasını istedi.

Şenocak, referanduma sunulan Anayasa Değişiklik Paketinde ?Toplu Sözleşme? hakkı verilse de bunun ?grev hakkı? ile desteklenmedikçe bir anlam ifade etmeyeceğini vurguladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Kanunu'nun çıkmasının kurum çalışanlarına buruk bir sevinç yaşattığını belirten Şenocak, kanunda birçok eksikliğin bulunduğunu, bu eksikliklerin giderilerek, kurum çalışanlarının tümünü memnun edecek hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Tazminat, ek ücret gibi isimler ile yapılan ödemelerin bir isim altında birleştirilerek, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara bu ödemelerin ayrım yapılmaksızın yansıtılmasını isteyen Şenocak, bu ödemelerin emeklilik sürecinde de devam ettirilmesi gerektiğini söyledi.

Toplu görüşmelerde beş kişilik bir ailenin geçinebileceği ?asgari geçim haddi? miktarının esas alınmasını, katsayı, aylık, taban aylığı ve kıdem aylığının bu kriterlere göre tespit edilmesini isteyen Şenocak, taleplerini şöyle sıraladı:

?-En düşük memur maaşı asgari geçim haddinin üzerinde olmalıdır.

-Kurumlar arasındaki ücret adaletsizliği ve eşitsizliği giderilmelidir. Eşit işe eşit ücret sistemi getirilerek kamu görevlileri maaş hesaplamaları sadeleştirilmeli ve aynı kadroda bulunan çalışanlar arasındaki ücret farklılıkları giderilmelidir.

-İl ve ilçe müftülerine ek ders ücreti verilmeli, sözleşmeli Kuran kursu öğreticileri de kadrolu Kuran kursu öğreticileri gibi ek ders ücreti almalı, Kuran kursu ve eğitim merkezi idarecilerinin ek ders ücretleri 20 saate çıkarılmalıdır.

-Ramazan aylarında ve Kurban bayramlarında Diyanet çalışanlarına birer maaş ikramiye verilmelidir.

-Her türlü atama, yer değiştirme ve geçici göreve ait harcırahlar en kısa sürede ödenmelidir.

-Din Hizmetleri Tazminatı bu alanda çalışan 4-B'lilere de verilmelidir.

-Tüm lisans mezunlarının ek göstergeleri ilahiyat mezunları gibi 3 bine çıkarılmalıdır.

-Camilerin lojman açığı kapatılmalıdır. Başkanlık bütçesinden lojman inşa ve bakımı için ödenek ayrılmalıdır.

-Camilerin elektrik borçları silinmelidir. Tahakkuk edecek borçlardan da din görevlisi sorumlu tutulmamalıdır.?

DİĞER TALEPLER

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın TRT ve RTÜK gibi özerk bir yapıya kavuşturulmasını, başkanın beş yıllık süreyle ve seçimle göreve gelmesini talep ettiklerini ifade eden Şenocak, müftü yardımcılarının görev statülerinin yeniden belirlenerek özlük haklarının iyileştirilmesini istedi.

Sözleşmeli görevlilerin kadrolu görevliler gibi sosyal haklardan istifade etmesinin sağlanması gerektiğini kaydeden Şenocak, Kuran kursu öğreticilerinin, Milli Eğitim Bakanlığı'nda görevli bir öğretmenin yaptığı her şeyi yaptığını, ancak haklarından faydalanamadığını ifade etti.

Kuran kursu öğreticisine, öğretmenlik unvanı verilmesini ve haklarının genişletilmesini isteyen Şenocak, Kuran kurslarında yaş sınırının kaldırılmasını ve kursların denetiminin Diyanet İşleri Başkanlığı müfettişleri tarafından yapılmasını talep ettiklerini bildirdi.

Şenocak, şehirlerde, köylerde ve mezralarda öğretmen eksiği nedeniyle boş geçen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine orada görev yapan İlahiyat Fakültesi, İlahiyat Ön Lisans mezunu ve imam-hatip mezunu din görevlilerinin girmelerinin sağlanmasını gerektiğini kaydetti.

Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı ihtisas merkezlerinin Akademiye dönüştürülmesini isteyen Şenocak, ?İhtisas merkezlerinde eğitim gören kursiyerlerin mevcut görev yerleri yurt dışına giden görevlilerinki gibi mahfuz tutulmalı, ayrıca YÖK ve DİB işbirliği ile yüksek lisans, doktora gibi akademik bir unvanla mezun olmaları sağlanmalı, mezun olduktan sonra da vaiz ve baş imam unvanıyla atamaları yapılmalıdır? dedi.

Kurumdaki bütün atama, nakil, yer değiştirme gibi konularda mülakat uygulamasının asgariye indirilmesini, yazılı sınavlarla tespiti mümkün olan ölçmelerin mülakat konusu yapılmamasını isteyen Şenocak, ses, kıraat ve hitabet gibi yazılı sınavla ölçülmesi mümkün olmayan konularda mülakatların kesintisiz kamera sistemi ve bilgisayar destekli soru sorma yöntemiyle yapılmasının gerektiğini söyledi. Şenocak, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Diyanet İşleri Başkanlığının birleştirilerek tek çatı altında toplanmasını, vakıfların bütün gelirlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı'na aktarılmasını talep ettiklerini dile getirdi.

Resmi nikah kıyma yetkisinin muhtarlara verildiği gibi müftü ve din görevlilerine de verilmesi gerektiğini ifade eden Şenocak, belediyelerde nikâh memurunun yanında, din görevlisi de bulundurularak isteyenler için resmi nikâhla birlikte dini nikâhının da kıydırılmasının sağlanmasını istedi.

Şeanocak, diğer kamu kurumlarında olduğu gibi, görevlerinde üstün başarı sağlayan personelin ödüllendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber