Bakanlık ve Adliyeler görme engelliler için uygun hale getirilecek

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 24 Ağustos 2010 08:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GÖRME Özürlüler Derneği'nin (GÖZDER) çağrısına Adalet Bakanlığı ses verdi. Bakanlık ve adliyeler, görme engelliler için uygun hale getirilecek. Öncelik adliyelerin.

GÖZDER Genel Başkanı Bülent Kelleci, Adalet Bakanlığı'na bir yazı yazarak Bakanlığa bağlı birimlerin görme engellilerin tek başlarına hareket etmelerini sağlayacak şekilde donatılmasını istedi. İhtiyaç halinde, Bakanlığa ücretsiz danışmanlık yapabileceklerini belirten Kelleci'ye olumlu cevap kısa sürede geldi. Adalet Bakanlığı görevlileri, Ankara'daki buluşmada dernek yönetilcileri ile görüştü.

PİLOT ADLİYE ERCİŞ'TE

Adalet Bakanlığı pilot adliye olarak, Van Erciş Adliyesi'ni seçti. Erciş Adliyesi'nin planlarını dernek yöneticilerine veren Bakanlık, görme engelliler için olması gerekenlerin eklenerek yeniden çizilmesini istedi. GÖZDER'in eklemeler yaptığı yeni plan Bakanlık tarafından onaylandı. Bundan sonra yapılacak yeni adliyeler için de ihale şartnamesi bu şekilde olacak.

BAKANLIK SEVİNDİRDİ

Kelleci, Adalet Bakanlığı'nın yaklaşımının çok önemli olduğunu ifade ederek, 'Diğer bakanlıklara da yazı gönderdik. Ancak şu ana kadar randevu almamız mümkün olmadı. Adalet Bakanlığı'nın harekete geçmesi sevindirici. 81 ilin başsavcılıklarına da aynı yazıyı yazacağız. Bakanlık Çağlayan ve Kartal'da yapılan Avrupa'nın en büyük adliyelerinde de ek ihale açılarak körler için tasarlana yeni eklerin yapılabileceği müjdesini verdi' diye konuştu.

Erişebilirlik istiyorlar

İzmİr Valiliği'nin ve Konya Büyükşehir Belediyesi'nin de benzer bir uygulama içinde olduğunun altını çizen Kelleci, görme engellilerin erişebililirlilik istediğini söylüyor. Adliye, hastane gibi binaların engelli için çok önemli olduğunu vurgulayan Kelleci, 'Devlet hep fiziksel engelileri baz aldı. Ancak körler için tehlike ve zorluk daha fazla' dedi.

Uygulama nasıl olacak

Adalet Bakanlığı'nın da uygun gördüğü yeni adliye binalarında şu detaylara yer verilecek:

l Özel kabartma zemin yönlendiricisi bantlar

l Bantların sonunda kabartma olarak bilgilendirici harita ve sesli uyarıcı

l Asansör , merdiven ve tuvalet gibi girişlerin önünde kabartma levhalar

l Merdivenin başlangıç ve bitim noktaları, köşe ve kesim bölgelerinin kabartma zeminli ve (az görenler için) parlak renkli dokularla kodlanacak.

Mete YILMAZ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber