Uzmanlardan ayak bakımı uyarısı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Ağustos 2010 22:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Pediatrist Nazlı Ekici, vücudun en önemli uzuvları arasında yer alan ama en az ilgi gösterilen ayakların bir anlık dikkatsizlik sonucu hayatı zindan edebileceğini savunarak, "İnsan, vücudunun tüm ağırlığını taşıyan ve çoğunlukla uzun zamanlar ayakkabının içine esir ettiği ayaklarına maalesef gereken önem vermiyor" dedi.

Ekici, ayak bakımının özellikle diyabet hastalarının ayak bakımı ve tırnak kesimlerinin mutlaka uzman kişiler tarafından yapılması gerektiğini ifade ederek, "Ayak tırnağınızı keserken, ayağınızdan olmayın" diye konuştu.

"Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur" atasözüne vurgu yapan Ekici, "Sağlam vücudu ise sağlıklı ayaklar taşır. İnsan, vücudunun tüm ağırlığını taşıyan ve çoğunlukla uzun zamanlar ayakkabının içine esir ettiği ayaklarına maalesef gereken önem vermiyor. Ayak bakımının özellikle diyabet hastalarının ayak bakımı ve tırnak kesimlerinin mutlaka uzman kişiler tarafından yapılması gerekir. Ayak tırnağınızı keserken, ayağınızdan olmayın" şeklinde konuştu.

Ekici, Adana, İskenderun veya Gaziantep'te faaliyet gösteren 'Podomanıa Ayak Bakım Merkezi'nde, yaygın olarak görülen ayaklarda nasır, batık tırnak, kalınlaşmış tırnak, düztaban ayak yapısında oluşan biyomekanik problemler ile diyabetli hastaların ayaklarında oluşan yaraların bakımıyla sporcuların karşılaştığı çeşitli ayak problemleriyle ilgili sorunlara bilimsel çözüm ürettiklerini, uzman kişiler tarafından tedavi uyguladıklarını kaydetti.

"DİABET HASTALARI KENDİ TIRNAĞINI KESMESİN, AKSİ TAKDİRDE EN KÜÇÜK BİR HATA AYAKLARININ TAMAMEN KESİLMESİNE NEDEN OLABİLİR"

Diyabet hastalarının tırnaklarını kendilerinin bile kesmemesi gerektiğini, tırnak kesilirken küçük bir çizik veya yaralanmaların ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirten Ekici, "Diyabet hastalarının tırnaklarını keserken kesici alet kullanmamaları gerekiyor. Çünkü tırnaklarını keserken etlerini de kesebilirler. Kesilmiş olan et yaraya dönüşeceği ve kolay kapanmayacaktır. Sadece tırnak kesme değil, diyabet hastalarının dolaşım bozukluğundan dolayı vücutlarındaki bağışıklık oranları düştüğü için çok daha

önemli olan bir konuda ayaklarda siğiller veya nasırlar oluşuyor. Siğillerde kişinin hem canının yanmasına, hem de ayaklarının tekrar yaralanmasına sebep olabiliyor. Bazı hastalar bu nasırları giderebilmek için eczanelerden ezbere asit bazlı ilaçları ayaklarına uyguluyorlar ve bundan dolayı da ayaklarında yaralar oluşuyor. Diyabet hastalarının asit bazlı ilaçları da kullanmamaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Ekici, "Bizim mesleğimizin çıkış noktası diyabet, diyaliz ve kanser hastalarıdır. Çünkü bu hastalıkları taşıyan insanlar dolaşım bozukluklarından dolayı ayaklarında çok ciddi problemler yaşarlar. Ayaklarında oluşacak çok küçük bir yara hatta bir çizik dahi karşılarına ciddi sorunlar çıkartabilir" diyerek diyabet hastalarının dikişsiz ayakkabı giymeleri, ayaklarını her gün nemlendirmeleri tavsiyesinde bulundu.

Bakımını gerçekleştirdiği bir hastasının tırnak batmasından dolayı ayak başparmağında çok ciddi bir enfeksiyon olduğunu ve yaptıkları bakım sonucu hastayı sağlığına kavuşturduklarını sözlerine ekleyen Ekici," Bu yaranın kapanması için öncelikle tırnağın dokudan ayrılması gerekiyordu. Biz bununla ilgili bir bakım yaptık. Yani direk olarak yaraya yaptığımız bir bakım değildi. Tırnakla ilgili yaptığımız müdahale sonucu yara tamamen kapandı ve hastamız sağlığına kavuştu. Eğer zamanında müdahale edilmeseydi ve

yara açık kalsaydı sonucu çok kötü olabilirdi" şeklinde konuştu.

AYAK BAKIMI İLE SAĞLIĞINA KAVUŞTU

Gördüğü tedavi sonrası sağlığına kavuşan ve uzun zaman ayaklarının üzerinde yürümekte zorlanan 5 çocuk babası 76 yaşındaki Mehmet Kayış ise, zaman zaman ayağının kesileceği korkusunu bile yaşadığını söyledi.

Kayış, diyabet hastası olduğunu ve ayağındaki tırnak batması sonucu baş parmağında yara oluştuğunu ifade ederek," Ayak başparmağımda tırnak batması sonucu çok büyük acılar çekiyordum. Gaziantep'te birkaç doktora gittim ama bir çare bulamadım. Çevremde de ayağımın kesilebileceği konuşulunca korktum ve bu nedenle bir sağlık kuruluşuna gitmeye çekindim. Ancak, çocuklarımın tavsiyesi ile Podomanıa Ayak bakım Merkezine geldim. Burada yapılan ayak bakımı sonrası ayağım iyileşti ve şu an ayaklarımın üzerinde

çok daha rahat bir şekilde yürüyebiliyorum. Yaklaşık bir yıl boyunca ayağımdaki yaradan dolayı ayakkabı giyemedim. Ama şu an ayakkabımı da giyebiliyorum, rahatlıkla da yürüyebiliyorum" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber