Tek tip askerlik üniversite mezununu mağdur eder

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 28 Ağustos 2010 10:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Başkanlığı'nın iki yıldır üzerinde çalıştığı "tek tip askerlik" uygulaması tartışmaları da beraberinde getirdi.

Zorunlu askerlik hizmetinin tek tip olması halinde ilköğretim, lise ve yüksekokul mezunları 15 ay yerine 9 ay askerlik yapacak. Yeni modelle birlikte üniversite mezunlarına tanınan yedek subaylık hakkı ise artık olmayacak ve kısa dönem askerlik süresi 6 aydan 9 aya çıkacak. Üzerinde halen çalışmaların devam ettiği uygulamaya farklı çevrelerden tepki geldi.

Emekli Binbaşı Selahattin Arslan askerliğin tek tip olarak 9 ay yapılmasının gereksiz bir planlama olduğunu belirtti. Askerliğin kişiye temel savunma eğitiminin verilmesinden ibaret olduğunu anlatan Arslan, bu eğitimin de 2 veya 3 ay içerisinde tamamlanabileceğini ifade etti. Arslan kısa dönem olan 6 ay askerliğin bile uzun bir dönem olduğunu düşündüğünü söyledi. Bu planlamanın üniversite mezunlarının 4 yılda zar zor bitirip bulduğu işi kaybetmesine neden olabileceğini söyleyen Arslan, bunca zaman üniversite mezunları ile lise mezunlarının oluşturduğu sistemin tek tipe dönüştürülmesinin etkilerinin de iyice hesaplanması gerektiğini vurguladı.

Askerin bu uygulamaya 50 yıl önce, tahsilli insanın az olması sebebiyle başladığını söyleyen emekli Topçu Binbaşı Mustafa Kaya, tek tip'ten ziyade yükseköğretim mezunlarının aynı süre askerlik yapmasına dikkat çekti. Üniversite mezunlarının askerlik süresinin, mezunların sosyal ve iş yaşantısının bozmaması gerektiğini dile getirdi. Savunma Stratejileri Uzmanı Lale Sarıibrahimoğlu ise tek tip askerlik uygulamasının siyasi otorite ve parlamento'da etraflıca tartışılmamasını büyük bir eksiklik olarak değerlendiriyor. "Bütün Türkiye'yi ilgilendiren böyle bir konuda asker tek başına bırakılmamalı." diyen Sarıibrahimoğlu ilgili kurumlara danışmadan yapılan bu çalışmanın askeri vesayet anlayışının devam ettirilmek istendiğini ve siyasi otoriteye direnç gösterildiği anlamına geldiğini belirtiyor. Sarıibrahimoğlu ayrıca üniversite okumuş ya da master yapmış kişilerle ilkokul ya da ortaokul mezunu olan ve farklı bir eğitim almış olan kişileri aynı potaya koyup askerlik yaptırmanın ciddi bir handikap olduğunu söylüyor.

Emekli Askeri Hakim Ümit Kardaş ise zorunlu askerlik hizmetinin tamamen kalkması ve ordunun birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi profesyonelleşmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Kardaş, yedek subaylığın kaldırılması ve kısa dönem süresinin uzatılmasının üniversite mezunları arasında tepkiye neden olacağı görüşünde. İLYAS KOÇ HASAN KARALI

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber