ÖSYM: Sorular sınavdan önce gönderildiyse sınavın iptali söz konusu

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 30 Ağustos 2010 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Denetleme Kurulu: Isparta'dan B.S. adlı şahsın e-posta adresine gönderildiği iddia edilen KPSS soruları, ÖSYM'nin hazırladığı soruların ham hali. Şimdi gözler soruların ne zaman yollandığında. 'Sınavdan önce'yse KPSS'nin iptali söz konusu

Betül KOTAN

ANKARA - Türk Eğitim Sen'in ?toplam 116 KPSS sorusunun birkaç kelime farkıyla sınavdan önce Isparta'dan B.S adlı şahsın elektronik posta adresine gönderildiğine' ilişkin iddiasını araştıran YÖK Denetleme Kurulu yetkilileri, sözkonusu soruların ÖSYM'nin hazırladığı soruların ?ham hali' olduğu kanaatine vardı.

YÖK şimdi sözkonusu soruları içeren ?.pdf? uzantılı dosyasının sınavdan beş gün önce, 5 Temmuz'da oluşturulup oluşturulmadığını tespit etmeye çalışıyor.

Yetkililer, ?Sorular ÖSYM'nin sorularının ham hali gibi görünüyor. Ancak bu dosya sınavdan sonra da Türk Eğitim Sen'e ulaştırılıp, sınavdan önce sızdırılmış süsü verilmiş olabilir. Bu ihtimali de inceliyoruz? değerlendirmesi yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu da Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk'u, konuya ilişkin yaptığı basın açıklamasının hemen bitiminde arayarak tüm belge ve bilgilerin kendilerine ulaştırılmasını istedi. Kurul yetkilisi, çalışmalarını bu iddia üzerinden sürdürmeye devam edeceğini belirtti. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan da YÖK Denetleme Kurulu'na iddiayı araştırmaları için talimat verdi.

CUMHURBAŞKANLIĞI PEŞİNDE

Türk Eğitim Sen'in, ?Yüzde 100 kopyayı ıspatladık? yönündeki kendinden emin açıklamasının hemen ardından, DDK'nın harekete geçtiği öğrenildi. DDK'da konuyu araştırması için görevlendirilen müfettiş, basın toplantısının hemen sonrasında Sendika Başkanı Koncuk ile görüştü ve ortaya atılan iddiaya ilişkin tüm belge ve bilgileri aldı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın da YÖK Denetleme Kurulu'na sendikanın iddiasını araştırması için talimat verdiği kaydedildi. Bu arada YÖK Denetleme Kurulu'nun da ilk kanaati doğrultusunda, ?soruların sızdırılmış olabileceği' yönünde kararlılığını sürdürdüğü ve sızdıranın tespiti için çalışıldığı gelen bilgiler arasında.

Denetleme Kurulu yetkilileri, ?Evet o sorular ÖSYM'nin hazırladığı ham sorular. Şimdi hangi tarihte ve kimler tarafından ele geçirildiğini araştırıyoruz. Soruların 5 Temmuz'da oluşturulup oluşturulmadığını tespit etmeye çalışıyoruz. Bu dosya sınavdan sonra da Türk Eğitim Sen'e ulaştırılıp, sınavdan önce sızdırılmış süsü verilmiş olabilir. Bu ihtimali de inceliyoruz. Türk Eğitim Sen'in açıkladığı 116 soruda geçen kelime yanlışları, bu soruların ÖSYM'nin soruları olduğunu gösteriyor? dedi. Yetkililer, ?Sorular ÖSYM'de komisyon tarafından hazırlandıktan sonra beş-altı kişinin denetiminden geçiyor. Onların çevresinden de sızmış olabilir? görüşünü paylaştı.

İDDİA EDİLEN İSİM SESSİZ

Koncuk'un önceki gün, Ispartalı B.S.'nin e-posta adresine 2010 KPSS'de çıkan 116 sorunun birkaç kelime farkıyla gönderildiğini iddia etmesiyle birlikte gözler B.S.'ye çevrildi. Memleketi Isparta'nın bir ilçesinde sınıf öğretmenliği yapan B.S henüz kadro alamadığı, sözleşmeli veya ücretli öğretmen olarak görev yaptığı belirtiliyor. Radikal'in amcası ile yaptığı görüşmede, B.S'nin tarlada olduğu, kimseyle görüşmek istemediği dile getirildi.

Bu arada KPSS iddialarına kilitlenen memur adayları da çok ciddi bir şekilde ikiye bölünmüş durumda. Bir kesim, iddiaların güçlenmesiyle birlikte sınavın iptal olması korkusu yaşayarak, ?İyi kötü bir puanımız var, şansımızı denemek istiyoruz. Kopyacılar yüzünden hakkımızın yenmesini istemiyoruz? diye tepki gösterirken, diğer kesim, ?Sorular önceden ele geçirilmiş, kaç kişiye ulaştığını nereden bilebiliriz. Hırsız meslektaşlar olsun istemiyoruz? diye isyan ediyor.

ÖSYM yetkilileri, soruların sızdığının tam olarak kanıtlanması halinde, sınavın iptal olacağını dile getirerek, ?Aksi mümkün değil. Bu sınav sırasında kopya olayı değil ki kopya çekenlerin sınavını iptal edelim. Sızdırıldığı yönünde ciddi bir kanaat var, ortaya konulan kanıtlar var. İnceleniyor. Sızdığı kesinleşirse sınav iptal olur. Çünkü bu bir sıralama sınavı? görüşünü paylaştılar.

GÜL'E MEKTUP...

Sınavın iptal edilmesini isteyen adaylar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de mektup yazarak, ?Sayın Cumhurbaşkanı, ne olur bu kepazeliğe bir son verin. Sizin de yetkinizle güvenli bir kurul yeniden adaletli bir sınav hazırlasın ve adaletli bir atama olsun. Bizim kimsemiz yok, yedirecek paramız da. Bu yüzden çok sevdiğimiz mesleğimizi icra edemeyecek miyiz?? diye seslendiler.

Sınavın iptal edilmesini istemeyen adaylarsa ?Lutfen Bizi bir kez daha sınav stresine mahkum etmeyin? yakarışıyla yürüttükleri kampanyalar üzerinden basına ve yetkililere ulaşmaya çalışıyor.

SORULAR ?İMLA KURALLARI HARİÇ' AYNI ÇIKTI

Elektronik posta yoluyla yayıldığı öne sürülen sorularda, KPSS'de çıkan sorulara göre düzeltmelerden kaynaklanan bazı farklılıklar var. Bu farklılıkların önemli bölümü noktalama işaretleriyle ilgili. Soruların ham hali olduğu anlaşılan testte, virgül, nokta gibi işaretler neredeyse hiç yok. Ancak sınavda kullanılan kitapçıkta imla işaretleri eksiksiz. Ayrıca, testin ham halinde yanlış yazılan sözcüklerin tamamına yakını sınav kitapçığında düzeltilmiş. Soruların ham hali ile sınavda kullanılan hali arasında ?değildir? gibi sözcükleri vurgulamak için kullanılan alt çizgiler de farklı. Elektronik posta yoluyla dağıtıldığı iddia edilen 116 soru ile KPSS'de çıkan sorular arasındaki bazı farklar şöyle:

* 1. Sorunun a şıkkındaki ?daha? sözcüğü, KPSS kitapçığında yok.

* 2. sorudaki ?Selin öğretmeni? ifadesi Kitapçıkta ?Selin Öğretmen'i? olarak düzeltilmiş.

* 4. Sorudaki ?esasçılık? sözcüğü son halinde ?esasicilik? olarak düzeltilmiş.

* 10. sorudaki ?eleştirisel? sözcüğü KPSS kitapçığında ?eleştirel? olarak düzeltilmiş.

* 30. sorunun c ve d şıklarında kelime farklılıkları yapılmış.

* 40. sorudaki paragraf metninde değişiklik yapılmış.

* 67. sorudaki ?eşleştirilmiştir? sözcüğü ?doğru eşleştirilmiştir? şeklinde düzeltilmiş

* 72 sorudaki ?bebeğin? ifadesi ?bebeklerin? olarak düzeltilmiş.

* 74. sorudaki ?ayıt etme? ifadesi, ?ayırt etme? olarak düzeltilmiş.

* 104. sorudaki ?anna? sözcüğü ?anne? olarak düzeltilmiş.

* 105. sorudaki ?yüksen? sözcüğü ?yüksek? diye düzeltilmiş.

SORULAR NASIL KORUNUYORDU?

ÖSYM, YGS, LYS, KPSS ve TUS gibi sınavlara giren toplam 7.5 milyon kişiye sınav yapıyor. ÖSYM'de sınav güvenliği için çok sayıda önlem alınıyor.

Soruları hazırlayan iki grup uzman bulunuyor. 60 kişilik ilk grup, ÖSYM'nin kadrolu elemanlarından oluşuyor. Tam zamanlı çalışan bu ekibin içerisinde emekli öğretmenler de var, hiç öğretmenlik yapmayan ancak coğrafya, fizik gibi alanında uzmanlar da var. ÖSYM, ?kişisel güvenirlilik' esasına önem verdiği için, soru hazırlayan ekibini KPSS ile seçmek istemiyor, bunun yerine tavsiye esasının daha doğru bir yöntem olacağını savunuyor. Soruların sızdırılmasını önlemek için soru uzmanlarının katına, ÖSYM'nin kendi personeli de dahil hiç kimse giremiyor. Soru hazırlayan uzmanlar, eve iş götüremiyorlar.

Personel tarafından hazırlanan soruların ham hali değiştiriliyor, rakamlarıyla oynanıyor ve devreye üniversite hocalarından oluşan toplam 100 kişilik ikinci grup giriyor. Genellikle Ankara'da bulunan bu hocalar, hazırlanan soruları gözden geçiriyor. Sorular seçildikten sonra ÖSYM Başkanı da olmak üzere birkaç kişi tarafından okunuyor ve matbaaya götürülüyor.

Soruların matbaaya girmesiyle birlikte matbaa çalışanlarına kapalı dönem başlıyor. 15-25 gün matbaa çalışanlarının dışarıya çıkması yasaklanıyor ve dış dünyayla irtibatları kesiliyor.

?TEK ÇARE ACİL CEZALANDIRMA'

Hukukun Egemenliği Derneği Genel Başkanı Avukat Erdem Akyüz, KPSS'de kötü imajın yıkılması, sınava ilişkin kuşkunun giderilmesi için soru ve cevapları ?sızdıran' kişi ve toplulukların acilen saptanarak cezalandırılması gerektiğini savundu. Akyüz önceki yıllarda da yapılan bir sınavda, tam not alan bir kişinin sınavdaki performansının bilimsel olarak açıklanamayacağı, kuşkulu bir durumun söz konusu olması nedeniyle, Danıştay tarafından sınav sonucunun iptaline oybirliği ile karar verildiğini hatırlatarak bu sene yapılan KPSS'de de aynı durumun söz konusu olduğunu savundu.

ŞÜPHE YARATAN ORTAK NOKTALAR

KPSS tarihinde daha önce tüm eğitim bilimleri testi sorularını doğru yapan tek bir adaya bile rastlanmazken, bu yıl 300'ün üzerinde tüm soruları doğru yanıtlayan aday çıktı. 95 üzeri puan alan aday sayısı 2 bin 600 oldu. Tam Puan ya da 115 netten fazla yapan adayların tespit edilen bazı ortak yanları şöyle:

* Bir kısmı aynı evlerden çıkmış. Radikal, aynı evde yaşayan tam 20 aday tespit etti. Bunlardan bazıları eş, bazıları yakın arkadaş bazıları ise kardeş.

* Bazıları dershanelerde ya da özel okullarda öğretmen.

* Yüksek puan alanların bir kısmı geçmişte çok düşük puan almış, hatta sıfır çekmiş.

* Soruları e-posta ile teslim almışlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber