Cumhuriyet tarihinin en büyük toplu ulaşım projesi İzmir'de hayata geçti

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Ağustos 2010 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhuriyet tarihinin en büyük toplu ulaşım projesi İzmir'de hayata geçirildi. Büyükşehir Belediyesi ve TCDD işbirliği ile yapımı tamamlanan 79 kilometre uzunluğundaki Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi'nde 'yolculu ön işletme' seferleri törenle başladı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da katıldığı ilk seferde, Buca ile Şirinyer arasındaki İnkılap durağında trenin önünü kesen vatandaşın alt ve üst geçit talebi törene damgasını vurdu. Vatandaşlar, okulların açılacağını ifade ederek, bir an önce alt ve üst geçit yapılmasını istedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise problemin halledileceğini söyledi.

Aliağa-Menderes arasındaki raylı sistemin güney hattı olan Alsancak-Cumaovası arasındaki bölümün açılışı törenle yapıldı. Törende konuşan Bakan Yıldırım, yılda 200 milyon yolcuya hizmet vereceğini kaydetti.

Menderes ilçesindeki Cumaovası istasyonunda düzenlenen açılışta konuşan Yıldırım, sistemin Menderes-Alsancak arasında kalan güney kısmında seferlere bugün itibariyle başlandığını belirterek, İzmirlilere hayırlı olmasını temenni etti. TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ortak projesi olduğunu, iki kurumun kurduğu İZBAN şirketi adıyla ulaştırma hizmetinin yapılacağını kaydeden Yıldırım, "Bu proje Türkiye'de ilktir. Özelliği hem havaalanını şehre bağlayan bir raylı sistem olması, hem de bu uzunlukta, bu kapasitede Türkiye'de ilk raylı sistem olmasıdır. Şüphesiz İzmir'in trafiğini önemli ölçüde rahatlatacak bir projedir. Aynı zamanda İzmir metrosunun mevcut alt yapısıyla da Halkapınar'da entegrasyon sağlayan bir projedir. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Özellikle TCDD Genel Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi çok güzel, uyumlu, örnek bir çalışma ortaya koyup İzmirlilere hizmet etmek için zamanla yarıştılar ve bu projeyi hazır hale getirdiler. Projenin kuzey kısmı, yani Aliağa ile şehir merkezi arası da 2-2,5 ay içinde hazır hale gelecek." dedi.

CHP Genel Sekreteri Önder Sav ise yapılan işbirliğinin önemine dikkat çekerek, "Siyasal iktidarlar ve yerel yönetimler değişik siyasi partilerden olabilir ama önemli olan, hizmetin halka ulaşmasıdır. Burada bunun çok güzel bir örneğini görüyoruz. Ayrı siyasi partilerde olan insanların hizmette nasıl birleştiklerini, kamu yönetiminin sağlıklı bir işbirliğiyle nasıl bir eser meydana getirdiğini görüyoruz." diye konuştu.

Sav, İzmir'in trafiğini rahatlatacak böyle güzel bir hizmetin İzmirlilere sunulmasından büyük mutluluk duyduğunu sözlerine ekleyerek, "TCDD'ye ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na, işbirliği ve halkın hizmetinde olacak başarılı çalışmalar için teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Törenin ardından misafirler, Cumaovası İstasyonu'ndan kalkan trene binerek yolculu ön işletme seferlerinin ilk yolculuğunu yaptı. Alsancak Garı'nda trenden inen heyet burada kumanda merkezinde görevli personelden bilgi aldı. Daha sonra tekrar trenle Halkapınar Aktarma Merkezi'ne ulaşıldı. Alsancak Garı'na gelen Bakan Binali Yıldırım ve beraberindekiler, kontrol merkezini gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Buradan tekrar trene binerek Halkapınar İstasyonu'na gittiler. Başkan Kocaoğlu, burada Bakan Yıldırım'a metronun 10. yılı anısına plaket takdim etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber