Açık Öğretimde Muafiyet

Açıköğretim uygulamasında en çok sorulan sorulardan birisi muafiyete ilişkindir. Muafiyet konusunun bu kadar sorulmasının nedeni ise Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemine Göre Öğretim Yapan Fakülteler Öğretim Ve Sınav Yönetmeliğinin 17. maddesinde yer alan düzenlemenin, ihtiyaçları karşılamaması ve adil olmamasıdır. Çok sayıda soru geldiği için açıköğretimdeki muafiyet konusunu tekrar ele alıyoruz. Gelen sorular ve cevaplar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Ağustos 2010 14:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Açık Öğretimde Muafiyet

Soru:1. Ben sınıf öğretmenliği mezunuyum. Bu senede açıköğretim sosyoloji bölümünü tercih ettim. Eğitim fakültesinde iken gördüğüm yabancı dil inkılap tarihi gibi ortak derslerden muaf olur muyum?

Soru:2. İnşaat bölümü mezunuyum. Kamu yönetiminde okuyorum matematik için muafiyet alabilir miyim?

Soru:3. 9 Yıl önce AÖF sinin iktisat bölümünden 1.nci sınıfı geçtim. İkinci sınıfa özel sebeplerden kaydımı yaptıramadım: Bana AÖF sinden 2.sınıftan terk ettiğime dair yazı geldi. Tekrar ÖSYM 2010 Sınavlarına girdim ve AÖF 2 yıllık Ev İdaresi bölümünü tercih ettim. Bu bölümün 1 sınıf dersler ile iktisat bölümünün aynı olan derslerinden muaf edilebilirmiyim . Bilgi verirseniz cok memnun olurum. Teşekürler.

Soru:4. Ben 1987 yılında A.Ö.F iş idaresi bölümünde 1. sınıfta ingilizce'den geçemediğim için 3.sınıfa geçemedim ve kaydımı 1992 yılında sildirdim. Şimdi ise yine A.Ö.F 'ne kayıt yaptırsam geçmiş olduğum derslerden muhafiyet elde edebilirmiyim.Yani Türk dili , Atatürk İlkeleri ve inkilap tarihi ,Temel Bilgi Teknolojileri gibi.


Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim sistemine göre eğitim yapan fakültelerde muafiyet konusunda daha önce de açıklamalarda bulunmuş olmamıza rağmen konuyla alakalı yukarıdaki soru örneklerinde olduğu gibi tarafımıza çok sayıda soru ulaşmaktadır. Konunun önemine binaen ve ziyaretçilerimizden gelen çok sayıda soruya cevap verebilmek için konuyu tekrar ele alma ihtiyacı hissettik.

17 Şubat 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemine Göre Öğretim Yapan Fakülteler Öğretim Ve Sınav Yönetmeliğinin 17.maddesinde muafiyet konusu ele alınmaktadır.

"MADDE 17 - Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerin öğrencileri, kaydedildikleri ve bulundukları sınıf, bölüm ve programda okutulan derslerin tümünü almak zorundadır. Ancak, öğrencilerin Anadolu Üniversitesinden daha önce alıp da başarmış oldukları Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil ve Temel Bilgi Teknolojisi dersleri transfer edilebilir. Diğer yükseköğretim kurumlarından ders transferi yapılmaz.

Yönetmelikte daha önce Anadolu Üniversitesinden (örgün yada açıköğretim fakültelerinden) alınıp başarılmış olan Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil ve Temel Bilgi Teknolojisi derslerinin muaf edilebileceği belirtilen 4 ders dışında aynı adı taşıyan derslerin daha önce Anadolu üniversitesinden alınıp başarılmış olunsa bile muaf edilemeyeceği anlaşılmaktadır.

Ayrıca adı geçen 4 dersin Anadolu Üniversitesi dışında herhangi bir yükseköğretim kurumundan alınıp başarılmış olması durumunda bu derslerden muafiyet tanınmayacağı belirtilmektedir.

Konunun daha iyi anlaşılması açısından konuyu iki örnekle açıklayalım.

Örnek1: Örnekteki öğrencimiz Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi Lisans programından mezun olsun. Bu öğrenci 4 yıllık öğrencilik süresinde Anadolu Üniversitesinden Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil ve Temel Bilgi Teknolojileri derslerini başarmış olarak mezun olacaktır. Bu öğrencimiz herhangi bir kayıt türünde (Tekrardan Ösym Yerleştirmesi yada İkinci Üniversite) Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Programlarından 2 yıllık (önlisans) yada 4 yıllık (lisans) programlarından birine kayıt yaptırması durumunda öğrenci adı geçen 4 dersten muaf tutulacaktır.

Belirtilen 4 ders dışındaki derslerden muafiyet yoktur. Örneğin öğrenci daha önce mezun olduğu Kamu Yönetimi Bölümünde İktisada Giriş, Hukuka Giriş vb. dersleri başarmış olsa bile yeni kayıt yaptıracağı bölümde bu ve benzeri dersleri yeniden başarmak zorundadır. Muafiyet sadece adı geçen 4 ders (Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil ve Temel Bilgi Teknolojileri) için geçerlidir.

Derslerin görüleceği yıllarda öğrenci belirtilen derslerden otomatikman muaf tutulacaktır. Muaf tutulmak için öğrencinin herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur.

Örnek2: Bu örnekteki öğrencimiz ise Anadolu Üniversitesi dışında diğer yüksek öğretim kurumlarının (diğer üniversitelerden) birinden mezun olmuş olsun. Mezun olduğu bölüm fark etmeksizin bu öğrenci (gerek Ösym yerleştirmesi gerekse ikinci üniversite kapsamında) Anadolu üniversitesi Açık öğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerden herhangi birine kayıt yaptırması durumunda Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil ve Temel Bilgi Teknolojileri derslerinden daha önce başarmış olmasına rağmen muaf tutulmamaktadır. Çünkü Yönetmelikte ?Diğer yükseköğretim kurumlarından ders transferi yapılmaz.? şeklinde bir ifade yer almaktadır.

YORUM:Yönetmelikte belirtilen durumun yanlış bir uygulama olduğu kanısındayız. Zira yönetmelik sadece Anadolu Üniversitesinden başarılan 4 dersi muafiyet için geçerli saymakta diğer üniversitelerden bu dersler alınıp başarılmış olsa bile bu derslerden muafiyet imkanı tanımamaktadır. Bu karar diğer üniversiteleri tanımama şeklinde yorumlanabilir. Ayrıca Anadolu Üniversitesinden alınıp başarılmış olan bu 4 ders dışındaki derslerden muafiyet tanınmaması da ayrıca sorgulanması gereken bir durumdur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber