Zeytinde 'paslı teneke ve demir sülfat' iddiaları

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Ağustos 2010 16:17, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Gemlik Ticaret Borsası Başkanı İlhan Acar, zeytinin paslı teneke ve demir sülfatla karartıldığı yönündeki iddialara ilişkin olarak, geçimi sadece zeytin olan yüzlerce üretici ve tüccarın, sorumsuz yayınlardan olumsuz etkilendiğini bildirdi.

Kısa süre önce bir televizyon kanalında yayınlanan programda sofralık zeytinle ilgili yapılan açıklamalar Bursa'nın Orhangazi ve Gemlik ilçesindeki zeytincilerden tepki gördü.

Zeytin havuzlarının içine paslı teneke ya da demir sülfat atılarak zeytinin karartıldığı yolundaki iddialar üzerine yazılı açıklama yapan Acar, bölgede böyle bir uygulamanın olmadığını ifade etti.

Türkiye'de Orta Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişen ''Gemlik tipi zeytin''in en ideal biçimde üretildiği yerlerin Gemlik, Orhangazi, İznik ve Mudanya ilçeleri olduğunu belirten Acar, şunları kaydetti:

''İsimleri belirtilen bu dört ilçede yetiştirilen zeytinler dalında karadıktan sonra hasat edilir ve yalnızca su ve tuz ile fermente edilerek hazır hale getirilir. Bu alanın dışında yetiştirilen zeytinler ise dalında yeşilken hasat edilir ve büyük bir bölümü (çeşitli kimyasal uygulamalar neticesinde) yeşil zeytin olarak pazarlanır. Yeşil olarak hasat edilen zeytinler, siyah sofralık zeytin haline getirilmek istendiğinde değişik yöntemlerle siyahlaştırılır. Bu konulara değinmeden bir genelleme ile 'tüm bölgede insan sağlığına aykırı zeytin üretiliyor' türündeki haberler, bölgemiz zeytinciliğine büyük zarar vermektedir. Geçimi sadece zeytin olan yüzlerce üretici ve tüccar, sorumsuz yayınlardan olumsuz etkilenmektedir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber