Anlaşmalı boşanıp maaş alanlar elektrik faturasına takıldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Eylül 2010 13:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), anlaşmalı boşanarak haksız şekilde babalarından maaş alanları elektrik ve su faturalarıyla yakaladı. Boşandığı halde aynı evde oturdukları için ayrı abonelik açmayan 6 bin 28 kadın yakayı ele verdi. Bu kişilerin maaşları kesilerek haklarında soruşturma başlatıldı.

SGK anlaşmalı (muvazalı) boşanmalara karşı yeni yöntemlerle mücadele ediyor. Eşinden danışıklı olarak boşanan çiftleri abone oldukları elektrik ve su faturasından takip ediyor. Boşanan çiftlerin ayrı bir eve taşınacağı ihtimalini göz önünde bulunduran kurum, eşinden ayrılan kişinin kendi üzerine elektrik ya da su faturası aboneliği yapıp yapmadığını sorgulayarak, anlaşmalı boşananların üzerine gidiyor. Boşanmalarına rağmen yeni fatura açmayan 8 bin 28 eve baskın düzenlendi. 2 bin dosya üzerinde inceleme sürerken 6 bin 28 anlaşmalı ayrılarak devletten haksız maaş alanların hesapları kapatıldı. Devletin kasasından her ay 3 milyon lira gitmesinin önüne geçilmiş oldu. Bu kişiler hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusu yapıldı.

MÜFETTİŞLER DEDEKTİF GİBİ ÇALIŞIYOR

Hazine'den gereksiz maaş ödemelerine sebep olan anlaşmalı boşanmaların en çok yaşandığı bölgelerin başında işçi emeklilerinin çok olduğu Batı Karadeniz geliyor. Taşkömürü İşletmesi ve Erdemir sebebiyle işçi emeklisinin yoğun olarak yaşadığı bölgede anlaşmalı boşanma bir nevi 'gelenek' haline gelmiş. Bu tür boşanmalar ihbar ve şikayetin yanı sıra, bağlanan aylıklara uygulanan sondaj yöntemiyle tespit ediliyor. Ayrıca elektrik ve su aboneliklerine yapılan çapraz kontrollerde dul aylığı aldığı halde adına fatura olmayanlar yakalanıyor. Ev baskınlarda eşlerin boşanmış görünmelerine rağmen birlikte yaşadığı tutanakla tespit ediliyor. Bunların devlete maliyetinin sağlık harcamalarıyla birlikte 500 milyon lirayı bulduğu tahmin ediliyor.

Maaşı kesilen İşlemi devam eden

SSK-Bağ-Kur 5 bin 2 bin

Emekli Sandığı 1.028 *

Toplam 6 bin 28 2 bin

*Emekli Sandığı sayıları 31 Aralık 2009 tarihi itibariyle olup bu tarihten sonra kayıt tutulmadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber