MEB'in sınavı daha mı güvenli?

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 04 Eylül 2010 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BETÜL KOTAN

ANKARA - 2010 KPSS sorularının sızdırıldığı yönündeki iddiaların netlik kazanmasıyla birlikte, bundan sonra yapılacak sınavlar da tartışma konusu oldu. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun öğretmen alımını kendi bakanlığınca yapılabileceğini söylemesi yeni bir gündem yarattı. Ancak eğitim sendikaları, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yapacağı bir sınava da kuşkuyla bakıyor.

Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç: Bakan Çubukçu'nun ÖSYM'ye güvensizlik duyduğu anlaşılmaktadır. ÖSYM, YÖK, MEB bunların hepsi birer devlet kurumu... Bu sorunların MEB'de de yaşanmayacağını Sayın Çubukçu bize nasıl garanti edebilir? MEB sınavı yaparken bazı tedbirler alınacaksa, bu tedbirlerin ÖSYM için niye kullanılmadığı da açıklanmalıdır. Sayın Çubukçu'nun bu çıkışı bizim aklımıza, ?ÖSYM'ye yönelik bir operasyon süreci mi sözkonusu' sorusunu getiriyor. Sayın Bakan kendisini nasıl ÖSYM'den uzakta tutar, bunu anlamak mümkün değil. Eğitimle ilgili tüm kurumlardan sorumlu olması gerekir.

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: Bakan Nimet Çubukçu, çok cesur bir talepte bulunmuş. Ama bu cesaretini anlayabilmek biraz zor. MEB'in bugüne kadar yaptığı OKS, SBS gibi sınavlarda da ciddi sorunlar yaşandı. KPSS'ye talip olmak, MEB'in alt yapısını, şimdiye kadar yaşananları düşündüğümüzde MEB açısından ciddi bir risktir. MEB gibi son derece siyasallaştırılmış, öğretmen atamalarında bile adı sürekli şaibelere karışmış bir kurumun, KPSS'nin altından alın akıyla nasıl kalkacağını doğrusu merak ediyorum.

ÖSYM ceksilerine rağmen sınav yapma konusunda Türkiye'nin en tecrübeli kurumudur. Eksiklerini tamamlayarak ÖSYM'nin tecrübesinden bundan sonra da yararlanılması gerekir.

Eğitim Bir Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu: ÖSYM de, MEB de devletin bir kurumu. Bir sorunun bile yüz binlerce kişinin sırasını değiştirdiği bir ortamda sınav yapılıyor. Bu yüzden objektif bir sınav istiyoruz. Kim yaparsa yapsın, güvenilir olsun.

Eğitim İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli: ÖSYM, YÖK, MEB bunların üçü de bu skandaldan sorumlu değil mi? Sorumlu. Daha önce diğer bakanlıklar kendi başlarına kendi personelleri için sınavlar yaptılar, hepsinde de şaibe çıktı, ondan sonra ÖSYM'nin kapısı çalındı. ÖSYM güvenirliliğini kanıtlamıştı, fakat AKP ile onu da kaybettik. Artık ÖSYM'de de kadrolaşma var. MEB'de de kadrolaştılar, eğer sınavı yaparlarsa ÖSYM'dekinden 10 kat fazla şaibe bulaşır.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı: MEB'e nasıl güveneceğiz diye soruluyor. ÖSYM'ye güveniyorduk da ne oldu?

Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu: Ama ÖSYM'nin kendisini kanıtlamış alt yapısı ve güvenirliliğine rağmen, soruların sızmış olması dikkate alınmalı. ABD'de olduğu gibi akredite olabilecek özel sektörler de bu işin içine sokulabilir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber