Uzlaştırma Kurulu'nun zam önerisi ne anlama geliyor?

Toplu görüşmelerde hükümet ile Memur Sen yüzde 4+4, 80 TL ek ödeme, 20+20 TL aile yardımı ve 3 ayda bir 45 TL sendikalı memura toplu görüşme primi konusunda uzlaşmıştı. Kamu Sen ise taban aylığa 30+30 TL zam istemiş ve bu önerisi kabul edilmediği için Uzlaştırma Kuruluna başvurmuştu. Uzlaştırma Kurulu, 4 Eylül 2010 tarihi itibariyle Kamu-Sen'in başvurusunu görüştü. Kurul, taban aylığa ilk altı ay için 16 TL, ikinci altı ay için 22 TL zam önerdi. Bu karar ne anlama geliyor?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Eylül 2010 00:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

UZLAŞTIRMA KURULU KARARI

Uzlaştırma Kurulu Başkanı Mustafa Kılıçoğlu, Kamu-Sen'in başvurusu üzerine yaptığı değerlendirmede, 2011 için öngörülen enflasyon oranı, kişi başına düşen milli gelir artışı ve değişik seçenekler altında bir değerlendirme yaptıklarını ve aslında 2011 yılında yapılması gereken zammın ilk altı ay için yüzde 6, ikinci altı ay için yüzde 6,5 oranında olması gerektiğini belirtti.

Ancak Kurul Başkanı, Kamu-Sen'in yüzde 4+4'e itiraz etmediğini, taban aylığa 30+30 TL istediğini ve değerlendirmenin bu yönde yapıldığını belirtip, taban aylığa ilk altı ay için 16 TL, ikinci altı ay için 22 TL zam önerdi.

KARAR BAĞLAYICI MI?

Hali hazırdaki mevzuata göre hükümet Uzlaştırma Kurulu kararlarına uymak zorunda değil. Dolaysıyla Kurulun zam önerisinin bir bağlayıcılığı bulunmuyor.

REFERANDUM SONRASI

Anayasada yapılan düzenleme gereğince Uzlaştırma Kurulu, Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna dönüştürülecek ve Kurul kararları bağlayıcı hale getirilmektedir. Dolaysıyla referandumdan Evet çıkması halinde, 2011 yılındaki görüşmelerde anlaşma sağlanamaması halinde, Kuruldan çıkacak kararlar toplu sözleşme hükmü yerine geçecek ve bağlayıcı olacaktır. Referandumdan Hayır çıkması halinde, bağlayıcılığı olmayan toplu görüşmelere devam edilecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber