Ek Ders karşılığı görevlendirilenlerin, sigorta prim ödeme gün sayısı nasıl hesaplanır?

Öğretmen ihtiyacının giderilememesi durumunda, Ek ders karşılığı eğitim kurumlarında görevlendirilecek öğretmenlerin sigorta prim ödeme gün sayısının hesaplanmasının nasıl yapılacağı Milli Eğitim Bakanlığının başvurusu üzerine Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından belirlendi. Ayrıntılar için tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Eylül 2010 12:34, Son Güncelleme : 30 Eylül 2022 20:27
Ek Ders karşılığı  görevlendirilenlerin, sigorta prim ödeme gün sayısı nasıl hesaplanır?

Maliye Bakanlığının 09.07.2010 tarihli ve 10283 sayılı yazısına göre; Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uzman ve usta öğretici olarak çalıştırılanlar dışında Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 9 uncu maddesinin (a) fıkrasının (2) nci bendi çerçevesinde okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim, özel öğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 30 saate kadar ek ders ücreti karşılığında çalıştırılanların prim ödeme gün sayıları aşağıdaki şekilde tespit edilecektir.

Bilindiği üzere, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fırkasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlardan kısmi zamanlı olarak çalıştırılanların prim ödeme gün sayılarının nasıl tespit edileceği hususunda aynı Kanunun 80 inci maddesinin birinci fıkrasının (h) ve (j) bendinde;

?h) Sigortalıların günlük kazançlarının hesabında esas tutulan gün sayıları, aynı zamanda, bunların prim ödeme gün sayılarını gösterir. Ancak, işveren ve sigortalı arasında kısmi süreli hizmet akdinin yazılı olarak yapılmış olması kaydıyla, ay içerisinde günün bazı saatlerinde çalışan ve çalıştığı saat karşılığında ücret alan sigortalının ay içindeki prim ödeme gün sayısı, ay içindeki toplam çalışma saati süresinin 4857 sayılı İş Kanununa göre belirlenen haftalık çalışma süresine göre hesaplanan günlük çalışma saatine bölünmesi suretiyle bulunur. Bu şekildeki hesaplamada gün kesirleri bir gün kabul edilir.

j) Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında ilgili mevzuatı çerçevesinde uzman ve usta öğretici olarak çalıştırılanların prim ödeme gün sayısı 30 günü aşmamak kaydıyla, bir takvim ayı içerisinde hak kazandıkları brüt ek ders ücreti toplam tutarının, prime esas günlük kazanç alt sınırına bölünmesi sonucu bulunur. Bu şekilde yapılacak hesaplamalarda tam sayıdan sonraki küsuratlar dikkate alınmaz.? denilmektedir. Böylelikle, münhasıran Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ilgili mevzuatı çerçevesinde uzman ve usta öğretici olarak çalıştırılanların prim ödeme gün sayısının diğer sigortalılardan farklı bir yöntemle belirleneceği hüküm altına alınmıştır.

Bu itibarla, sosyal güvenlik yönünden 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fırkasının (a) bendi kapsamında sigortalı olarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ek ders ücreti karşılığında çalıştırılanlardan;

1-İlgili mevzuatı çerçevesinde uzman ve usta öğretici olarak çalışanların prim ödeme gün sayısının 30 günü aşmamak kaydıyla, bir takvim ayı içerisinde hak kazandığı brüt ek ders ücreti toplamının prime esas günlük kazanç alt sınırına (brüt asgari ücret) bölünmesi suretiyle tespit edilecektir.

2-Uzman ve usta öğretici statüsü dışında çalışanların prim ödeme gün sayısının ise, bir takvim ayındaki ek ders saati toplamının 7,5 saate bölünmesi suretiyle tespit edilecektir.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber