Vatan yazarı O. Gönensin: Yargıdaki kast sistemi kırılacak

Haber Giriş : 07 Eylül 2010 12:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okay Gönensin Anayasa değişikliği ile 12 Eylül Anayasası'nın yargıda oluşturduğu kast sisteminin kırılacağını ifade ederken, Mehmet Kamış da Yargıtay Başkanı'nın Aktan'ın ses kaydına sessiz kalışını sorguladı.

Vatan Gazetesi Yazarı Okay Gönensin, Anayasa değişikliği ile gelecek olan maddelerin yargıya etkisini değerlendirdi. İşte Gönensin'in konuşmasından satırbaşları...

Yüksek yargı başından beri tartışmalarda taraf çünkü 12 Eylül Anayasası ile birlikte kurulmuş bir müesses nizam var. Bu müesses nizamla yüksek yargının özellikle AYM, HSYK ve Yargıtay sisteminin belli bir iktidar odağı olmasını sağlamış bir sistem. Bu sistem içerisinde en önemlisi, bu odağın ana mantığının devleti koruma mantığı olması. İktidar sahibi insanların devleti koruma mantığının olması. Devleti koruma, taş atan çocuğun dövülmesi gibi. Bu sistem içerisinde böyle bir güç merkezi oluşturmuş. Bu sistem yargının ana gövdesini dışarıda bırakmış. O zaman buraya girmek zor. Belli bir anlayış birliği içinde olmanız lazım yargı mensubu olarak. Yeni gelen sistem bunu kırıyor. Girilmesi zor, bir kast sistemi olduğunun kanıtı HSYK Başkanı Özbek'in söylediği. Milletvekilleri ve siyasiler bile torpil yapmaya çalışıyor. Demek ki torpille girilen bir sistem. Torpil sisteminin geçerli olduğu ortaya çıkmış oldu.

Yeni Anayasa Değişikliği ideal bir sistem değil. Fakat 12 Eylül Anayasası'nın getirdiği sıkı düzenin yargı alanında kırılması ve yeni anayasaya kapı açmasıdır.

Aktifhaber.com

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber