Sınav sistemi domino taşı gibi devrildi, altında milyonlar kaldı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 08 Eylül 2010 19:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Sınav kazandırmanın karşılığı 3-4 bin liraYaklaşık 250 öğretmen adayı dün Ankara da buluşup YÖK ün önünde KPSS nin iptal edilmemesi için oturma eylemi yaptı.

On binlerce öğretmenin atamasını askıya aldıran KPSS skandalının ardından toplam 3 milyon kişinin gireceği 12 sınav ertelendi. Gerekçesi, soruların gizliliğinin kalmamış olması. Sınavlara erteleme doktorlar ve hastaları da vuracak

BETÜL KOTAN

ANKARA - Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sorularının önceden sızdığının ortaya çıkması, domino taşı etkisi yaptı: Soruşturma sırasında soruların görülmesi nedeniyle sınavların gizliliği kalmayınca ÖSYM'nin bu yılın sonuna kadar yapacağı, doktorlardan hâkimlere dek toplam 3 milyon kişinin gireceği 12 sınav iptal edildi. İptallerden en başta hastaneler etkilenecek. Tıpta Uzmanlık Giriş Sınavı'nın (TUS) ertelenmesi bu sınava girecek asistanların üniversitelerle ilişiklerinin kesilmesi, yerlerine asistan alınamaması, mevcut hekimlerin işyükünün artması ve hastaların mağdur olması anlamına geliyor.

KPSS sorularının sızmasına ilişkin iddialar araştırılırken ortaya çıkan ?üniversiteye giriş sınavında kopya, soru komisyonunda dershaneci üye' gibi skandallar, sınav sisteminin çökmesine sebep olurken, ülkeyi de çok mağdurlu bir kaosa sürükledi. Memurluk, meslekte yükselme, uzmanlaşma gibi tüm önemli kapıların anahtarı konumundaki ÖSYM'de yaşanan çatırdama, 2010 sonuna kadar yapılacak12 sınavın ertelenmesine neden oldu. ÖSYM tarafından dün yapılan açıklamada, sınavların ertelenmesinin gerekçesi şöyle duyuruldu:

?10-11 Temmuz 2010 tarihlerinde yapılan KPSS ile ilgili iddialar üzerine Ankara Başsavcılığı'nın talimatıyla Merkezimiz Test Hazırlama Biriminde yer alan ana bilgisayar makineleri ile diğer makinelerin imajları incelenmek üzere alındığından, 2010 yılının sonuna kadar yapılması planlanan 12 sınavın sorularının gizliliği kalmamıştır. Bu sınavların sorularının yeniden hazırlanması söz konusu olduğundan sınavlar daha önce duyurulan tarihlerde yapılamayacaktır. Ertelenen bu sınavlar 2010 yılı içinde gerçekleştirilecek.?

Milli Eğitim Bakanlığı gibi personel alımı için KPSS üzerinden atama yapmaya hazırlanan Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, üniversiteler, okullar, öğrenciler, hastaneler ve hastalar da olumsuz etkilenecek.

Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Başkanı Eriş Bilaloğlu, Tıpta Uzmanlık Giriş Sınavı'nın (TUS) da ertelenmesi üzerine dün sabah ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan ile görüştüğünü belirterek, ?Ertelenmeseydi hepimizin içinde kuşku olacaktı, onlarda da bu kuşku var. Ya bu sorular başka türlü görüldüyse... Çünkü polisler olaya el koydu, kimler hangi süreçte yer aldı bilinmiyor. Yeni sınav dışında seçenekleri yok. Kaçınılmaz bir karar? dedi. Bilaloğlu, ertelemenin olası etkilerini de şöyle anlattı:

?Sınava hazırlananlar, saatlerini daha önce belirlenen takvime ayarlamış durumdaydı. Hepsi demoralize oldu, çalıştıkları işe kadar yansıyacak bir karmaşa. Eğer yeni takvimin hazırlanması gecirikse, sıkıntı daha da büyür. Şimdi uzmanlığını tamamlayan asistan hekimlerin, bulundukları üniversitelerde ilişiği kesilecek ama yeni sınav yapılmadığı için yerlerine yeni asistanlar alınamayacak. Bu durumda mevcut hekimlerin üzerine daha fazla iş gücü binecek. Bu, sınava girmeyen asistanları bile etkileyecek. Üniversitelerin de bir değerlendirme yapması gerekebilir.?

?Sınav belgelerini saklayın'

ÖSYM'den yapılan açıklamada, 18-19 Eylül tarihlerinde yapılması planlanan TUS ve 26 Eylül tarihinde yapılması planlanan Ortaöğretim/Önlisans KPSS'nin sınav merkezlerine göre aday atamalarının yapıldığı anımsatılarak, Sınava Giriş ve Kimlik Belgelerinin adaylara postalama işlemlerinin tamamlanmış bulunduğu kaydedildi. Sınav tarihleri ertelenen TUS ve KPSS'nin uygulanacağı yeni tarihlerinin kesinlik kazandığında adayların sınav yeri atamasının yeniden yapılmayacağının altının çizildiği açıklamada, ?Yeni bir Sınava Giriş Belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar ertelenen bu iki sınava, adreslerinde gönderilen eski tarihli Sınava Giriş ve Kimlik Belgeleri ile gireceklerinden bu belgelerin dikkatle saklanması gerekmektedir? ifadesine yer verildi.

Bu arada Diyanet İşleri Başkanlığı da açıktan personel alımı için lisans düzeyinde düzenlediği sözlü sınavı, KPSS soruşturması sonuçlanana kadar erteledi.

Ertelenen sınavların yeni tarihi belirsiz

* Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (Sonbahar Dönemi) 18.09.2010

* Kamu Personel Seçme Sınavı(KPSS) (Ortaöğretim / Önlisans) 26.09.2010 (Yaklaşık 2.5 milyon kişi girecek)

* Maliye Bakanlığı İç Denetçi Aday Belirleme Sınavı 02.10.2010

* Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (Sonbahar Dönemi) 03.10.2010

* Adalet Bakanlığı İcra Müdür ve İcra Müdür Yardımcılarını Seçme Sınavı 09.10.2010

* Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (Sonbahar Dönemi) 17.10.2010

* Tıpta Uzmanlık Dernekleri Yeterlik Sınavları 24.10.2010

* Maliye Bakanlığı Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı Özel Yarışma Sınavı 30.10.2010

* Adalet Bakanlığı İdari Yargı Hakim Adaylığı Yarışma Sınavı 31.10.2010

* Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (Sonbahar Dönemi) 07.11.2010

* Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (Sonbahar Dönemi) 28.11.2010

* Adalet Bakanlığı Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Yarışma Sınavı 19.12.2010

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber