TOBB Üniversitesi'nde teori ve pratik bir arada

Haber Giriş : 09 Mart 2005 18:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ünlü Amerikalı iş adamı Donald Trump'ın Çırak Programı'nın ardından; Türkiye'nin en büyük ticari örgütü TOBB da kolları sıvadı. TOBB, kurduğu üniversite aracılığıyla; gençlere, ülkenin ünlü işletmelerinde çırak olarak çalışma fırsatı sunacak.

TOBB'un ?çırak'ları böylece, ücretli çalışma ve sigortalı olma imkânı bulacak. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ?en büyük hayalim' dediği TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ), eğitim sektörüne hızlı girdi. Üniversite, öğrencilerine en iyi eğitimi vermek için yola çıkan üniversite, ABD'de uygulanan ?ortak eğitim projesi?ni Türkiye'ye getirdi.

TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Tahsin Kesici, öğrencilere teoriği ve pratiği aynı anda öğretmeyi amaçladıklarını belirterek, öğrencilere öğrenim gördükleri alanlarda iş deneyimi kazandıracaklarını söyledi.

Deneyim kazanacaklar

Kesici'nin verdiği bilgilere göre, öğrenciler her eğitim-öğretim döneminde dört ay; bölümlerine yönelik bir işletmeye giderek, çıraklık yapıp çalışacak. Öğrenci, o işletmenin bir çalışanı gibi görev alacak. Aktif olarak iş hayatında yer alan öğrenci, okuldan mezun olduğunda, bir yıllık çalışma tecrübesine sahip olacak. Öğrenciler, çalışacak firma bulmakta da problem yaşamayacak. Çünkü üniversite yönetimi, TOBB'un 1 milyon 200 bin üyesini bu iş için kullanacak. TOBB üyelerinin projeye çok sıcak baktıklarını vurgulayan Kesici, öğrencilerin ilk olarak Ankara, Kayseri, Konya ve Antep'te büyük kuruluşlarda görev alacağını ifade etti. Projeden, okulda yer alan iktisat, işletme, makine mühendisliği, elektrik-elektronik, bilgisayar mühendisliği ve matematik gibi bütün bölümlerin öğrencileri yararlanacak. Her öğrenci, kendi bölümüne uygun işletmeye yerleştirilecek. Öğrenci, her sene farklı bir işletmede görev alarak, üç farklı firmada çalışma deneyimine sahip olacak. Her işletmede öğrenciler, üretime katılarak işi öğrenecek. Rektör Kesici, çalıştığı dev firmalarda kendisini kanıtlayan öğrencilere iş teklifleri gelebileceğini belirterek, öğrencilerin kendi işlerini kurabilecek tecrübeye de sahip olacaklarını söyledi. Kesici, iş hayatına atıldıklarında, bu deneyimlerin öğrencilere büyük kolaylık sağlayacağını belirterek, çalıştıkları her kuruluşun kendileri için iyi birer referans olacağına işaret etti.

Maaş ve sigorta

Prof. Dr. Kesici, her öğrenciye çalıştıkları dönem boyunca asgari ücret ödeneceğini ve sigortalarının yapılacağını da açıkladı. Öğrencilerin işletmede çalıştıkları her gün, öğrendikleri şeylere dair rapor tutacaklarını kaydeden Kesici, stajın ardından da öğrencilerin öğrendiklerinin test edileceğini ifade etti. İşletme sorumlusundan kendilerine rapor geleceğini bildiren Kesici, bu eğitim programını başarıyla bitiremeyen öğrencilere diploma verilmeyeceğini aktardı.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber