Kılıçdaroğlu: Halkta 'hayır'a yöneliş gördüm

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Eylül 2010 04:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şenol ATEŞ ANKARA

3.5 ayda 71 il, 180 civarında ilçeyi dolaşan CHP lideri Kılıçdaroğlu, meydanlarda tuttuğu nabza göre referandumda 'hayır'a yöneliş gördüğünü söyledi

Referandum gezilerini tamamlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, meydanlarda gördüğü manzarayı SABAH'a değerlendirirken, "Hayır'a bir yöneliş olduğunu gördüm" dedi. İstanbul'da birkaç 'nokta' mitinginin dışında gezilerini bitiren, 3.5 ayda 71 il, 180 civarında ilçe ve çok sayıda beldeyi dolaşan Kılıçdaroğlu, Antalya mitingi sonrası şu açıklamaları yaptı:

BAŞBAKAN'A ÇAĞRI

Sayın Başbakan'a son bir çağrı yapıyorum. Kendine ve yaptığın işin doğruluğuna inanıyorsan uygar iki insan gibi bir televizyon kanalına çıkalım.Vatandaşların karşısında yapılan değişiklikleri, getirdiklerini ve götürdüklerini tartışalım. Vatandaş da kararını ona göre versin. Böylesine önemli bir konuda buna ihtiyaç var.

Bunu yapalım. Sayın Başbakan niye bundan kaçıyor. Kaçmasının bir nedeni olmalı. Çıkalım televizyona, halkımızın önünde belki söyleyecekleriyle beni de ikna eder. Bunun için daha zaman var, yapılabilir.

Gezdik, gördük. Başbakan'ın söylediğinin tersine tarafsız araştırmalar başa baş gösteriyor. Biz 'hayır' çıkacağına inanıyoruz, bundan umutluyuz. Bu umudumuzun nedeni de, 12 Eylül Anayasası'nın uzantısı olan ve anayasal bazı hakların elden alındığı bir hukuk düzeni getirilmek isteniyor. Özgürlükler ve temel haklar daha da kısıtlanacak. Bunu anlatmaya çalıştık. Anlattığımıza da inanıyoruz. Halkın reddedeceğine ve 'hayır' diyeceğine inanıyoruz.

Meydanlardaki görüntü bize hem referandum için hem de bir sonraki genel seçim için kesinlikle umut veriyor. Bunun iki nedeni var. Birincisi gençler. Gençler 1980 askeri darbesi ile siyasetin dışına itilmişti. Onlarca yıl gençler siyasetten uzak kalmıştı. Şimdi gençler CHP'nin en ön saflarında yer alıyor. İkincisi de kadınlar. Kadınlar AKP'nin getirdiği büyük baskı ve zulme karşı çıkıyorlar, isyan ediyorlar.

Hükümetin baskılarına rağmen iyi bir referandum süreci geçirdik. Devletin bütün kurumlarından, valisinden kaymakamına, bütün devlet kurumlarından baskı yapıldı. Partililerimiz dayak yedi, nezarete atıldı, rahatça propaganda yapamadılar.

Bitaraf kalanın bertaraf edilme tehlikesi var ise, herkesin bir daha düşünmesi gereklidir. "Boş ver" demek, oy vermemek, bayram tatilini bir gün daha uzatmak, "bir tek benim oyuma mı kaldı bu iş" diye mazeret üretmek gibi bir lüksümüz yok. Evet, bir tek sizin oyunuza kaldı bu iş.

'Takas etmeye razıyım'

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu dün akşam NTV'de Can Dündar'ın sorularını yanıtladı, Kılıçdaroğlu özetle şunları söyledi:

Başbakan'ın evini ziyaret etmek niyetim yok. Ama Başbakan arzu ederse bir TV programında kendisine o konutlar ile ilgili soru soracağım. Ben o kadar lüks bir konuta da girmek istemem. Benim villam Başbakan'ın malikanesi ile kıyaslanacaksa, eşitse, ben takas etmeye razıyım. Eğer böyle bir takas gerçekleşirse, ben o malikaneyi Kızılay'a bağışlayacağım.

Madem ki hayır diyenler darbeci, toplumun yarısı darbeci oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber