Sıcaklar, tavuk sektörünü de vurdu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Eylül 2010 11:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlıklı ve hafif olması nedeniyle çok fazla tercih edilen beyaz et tüketimine Ramazan süresince büyük rağbet olduğu, ancak hava sıcaklığına bağlı kayıplar nedeniyle ihtiyaca cevap verilemediği bildirildi.

Beyza Piliç Genel Koordinatörü Necmettin Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde gitmesi nedeniyle sektörde yüzde 25'e varan kayıplar yaşadıklarını söyledi.

Sıcak hava ve Ramazan nedeniyle kesimlerin zamanında yapılamadığını, buna bağlı olarak firmalara istenilen sürede sevkıyatın gerçekleştirilemediğini ifade eden Çalışkan, sorunun üreticileri olumsuz etkilediğini kaydetti.

Çalışkan, kırmızı et fiyatlarının yüksek olması nedeniyle vatandaşların iftar davetlerinde beyaz eti tercih ettiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Her Ramazan olduğu gibi bu sene de tavuk etine talep çok oldu. Vatandaşlarımız kırmızı ete göre ucuz olmasının yanı sıra hafif ve lezzetli olması nedeniyle beyaz ete yöneldi. Ancak, Ramazanın sıcaklara denk gelmesi, sektörümüzü olumsuz etkiledi. Artan talebe, zamanında kesim yapılamaması, firmalara istenilen zamanda mal verilememesi nedeniyle zamanında cevap vermekte güçlük çektik. Ayrıca sıcak nedeniyle büyük oranda tavuk ölümleri de yaşandı. Talep çok olmasına rağmen, ihtiyaca cevap vermekte güçlük çektik.''

Ramazan öncesinde yaklaşık 2 kilo 500 gram canlı ağırlıkta kesime giden piliçlerin, ağustos ayında 1 kilo 900 gram olarak kesildiğini vurgulayan Çalışkan, bu durumun et açığına neden olduğunu söyledi.

-EYLÜL'DEN UMUTLUYUZ-

Çalışkan, her yıl okulların açıldığı eylül ayında tavuk eti satışlarında bir miktar düşüşlerin meydana geldiğini söyledi.

Bu yıl ''Kara Eylül'' olarak tabir ettikleri dönemden umutlu olduklarını ifade eden Çalışkan ''Eylül ayının geçen yıllardaki gibi kötü geçmesini beklemiyoruz. Geçtiğimiz yıllarda, vatandaşlar okul ihtiyaçları nedeniyle bazı harcamalarında kısıtlama yapıyordu. Bu dönemde satışlarda yüzde 50'ye varan gerilemeler yaşanırdı. Bu sene tavuk fiyatları zaten çok cazip. Kırmızı et alamayan dar gelirli vatandaşlarımız yine bu sürede tavuk etine yöneleceğini umut ediyoruz'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber