Emeklilik yaşına ilişkin yeni düzenleme Mecliste kabul edildi

Haber Giriş : 10 Mart 2005 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen yaş haddi ile ilgili madde, TBMM'de ele alınan ve kamuoyunda 'Torba Yasa' olarak bilinen tasarıyla yeniden ele alınıyor. Buna göre 65 yaşını dolduranlara atama yasağı geliyor, 61 yaşındakilere emekli olma hakkı verilecek.

TBMM Genel Kurulu'nda "Torba Yasa" olarak adlandırılan tasarıda yer alan düzenlemeye göre, belediye başkanlığına ve illerin daimi komisyonu üyeliklerine seçilen veya seçilecekler hariç yaş haddi 65 olacak. 65 yaşını dolduranların açıktan veya naklen atamaları yapılmayacak. Ancak, 61 yaşını dolduranlar hakkında da hizmetin gereği ve niteliğinin zorunlu kıldığı hallerde yaş haddi uygulanabilecek. Üniversite öğretim üyelerinin görevleri ile ilişkilerinin kesilmesini gerektiren yaş haddi 67 olacak. Üniversitelerde ders ücreti karşılığı görevi verilenler hakkında, yaş haddini aşmamış olmaları koşulu aranmayacak.Emekli aylığı hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla süreler dikkate alınmayacak.

TBMM Genel Kurulu'nda, Torba Yasa'sı olarak bilinen tasarısının görümeleri sırasında görme özürlü olan AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva'nın özürlülerle ilgili verdiği önerge kabul edildi. Buna göre, sakatlık oranı en az yüzde 40 olanlar 15 yıl çalıştıktan sonra başka bir işleme gerek kalmaksızın emekli olabilecekler.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber