Kamuda, elektrikli araç dönemi başlayacak

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 11 Eylül 2010 22:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu tür araçlara destek konusunda da bilgi veren Ergün, "Bazı kamu filolarının elektrikli araçlardan oluşturulması gibi çalışmalar olacak" dedi

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'de elektrikli araç altyapısı, üretimi, geliştirilmesi ve desteklenmesi konusunda önemli açıklamalar yaptı.

Elektrikli otombillerin 2011 yılının başından itibaren Türkiye'de üretileceğini hatırlatan Ergün, otomotiv sektöründe 2013 dönemine kadar hangi adımların atılmasına dair çalışmayı Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) netleştireceklerini, bu konuyu da bu kapsamda değerlendirdiklerini vurguladı.

TEŞVİKLER BELGEDE

Elektrikli otomobil için sektör temsilcilerini EKK'ya davet edeceklerini belirten Ergün, "Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi'ne sektörle birlikte son şeklini vereceğiz. Elektrikli araçlara yönelik bazı teşvikler Strateji Belgesi'nde yer alacak. Vergi Teşvikleri gibi teşvikler, şarj istasyonun oluşturulması, teknolojinin geliştirilmesi için Ar-Ge teşvikleri, bu alanda çalışacak personelin istihdamı ile ilgili teşvikler de belgede yer alacak" dedi.

YENİ VERGİ MODELİ

Elektrikli araçların kullanımıyla ilgili yeni bir vergi modeli oluşturmak gerekeceğine de değinen Ergün, bu vergi modelinin oluşturulmasında Maliye Bakanlığı ile birlikte çalışacaklarını dile getirdi. Ergün, bu vergi modelinin elektrikli araç kullanımını destekleyecek bir model olması gerekeceğine değinerek, şunları söyledi:

120 BİN ARAÇ VAR

"Bunların şarj edilmesiyle ilgili şarj istasyonları konusunda özellikle yerel yönetimlerimiz, belediyelerimiz belki yeni model çalışmalar gerçekleştirecekler. Zaten onunla ilgili de bazı çalışmalar var. Bazı kamu filolarının elektrikli araçlardan oluşturulması gibi çalışmalar olacaktır."

Daha önce açıklanan verilere göre kamuda değişik tiplerde 120 bin araç bulunuyor.

Türkiye için önemli fırsat

"Elektrikli otomobil Türkiye için bir fırsat. Bu fırsatı değerlendireceğiz" diyen Ergün, bunun için sektöre bazı teşvikler verilmesi gerektiğini, EKK'dan çıkacak Strateji Belgesi'nde de o tür teşviklerin yer alacağını anlattı. Ergün, Türkiye'nin bu çalışma ile otomotiv sektöründe özellikle de elektrikli otomobil konusunda önemli mesafe kat etmiş olacağını bildirdi. Ergün, ayrıca bundan sonra Türkiye'nin, Ar-Ge'ye tasarıma, markalaşmaya, Türkiye'ye özgü markaya önem vererek, otomobil sektöründe daha yüksek katma değerli, daha ileri teknolojide üretilen ürünlerin ortaya koyması gerektiğine de değindi.

Çevreye büyük katkı

* Elektrikli araçların, başta çevre ve küresel ısınmanın temel nedenlerinden olan karbondioksitin azaltılmasında fayda sağlanması hedefleniyor.

* Türkiye'deki otomotiv şirketleri uzun zamandır elektrikli araç konusunda çalışıyor.

* Renaut, Fluence modelini Bursa'da da üretecek. Fiat da, Bursa'da benzer çalışmalar içinde.

* Ancak sektör temsilcileri, elektrikli araçların gelişmesi için çeşitli adımların atılmasını bekliyor.

30 BİN ARAÇ

* Bu amaçla, öncelikle fizikli altyapının hazırlanması gerekiyor. Belediyeler tarafından şart istasyonlarının yerinin belirlenmesi ve altyapısının tamamlanması önemli.

* Yine konut sitelerinde de bu istasyonların kurulması için düzenleme bekleniyor.

* Motor vergisiyle ilgili mevzuatın dışında ayrıca 'priz ve fiş' mevzuatı istenenler arasında.

* Tahminlere göre satışların 2011'in ortasından itibaren başlaması ve 2015 sonuna kadar 30 bin yollara çıkması hedefleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber