Ramazan bitti, sebze meyve fiyatları düşmeyecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Eylül 2010 23:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Ramazan ayında tavan yapan sebze-meyve fiyatlarının önümüzdeki günlerde de düşmesi beklenmiyor. 15 Eylül'den sonra sera ürünlerinin tezgahları süslemeye başlayacağına dikkat çeken sektör temsilcileri, "Keşke ürün bol olsa da fiyatlar düşse." diyor.

Bahar aylarında bol yağışlar sonrası sektör temsilcilerinin "Bu sene meyve sebze ucuz olacak, vatandaş doya doya yiyecek." yönündeki açıklamaları Ramazan'ın gelişiyle birlikte rekor artışla sonuçlanmıştı. Ramazan ayı boyunca vatandaş sebze ve meyve fiyatlarının yüksek olmasından dert yandı. Sektörde fırsatçılık olduğuna inanan vatandaş, ramazan ayı sonrası fiyatların düşeceğine inanıyordu; ancak kötü haber sektör temsilcilerinden geldi.

Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Genel Başkanı Mehmet Çakman, tarlada ürünün kalmaması sebebiyle fiyatların düşmeyeceğini savundu. Çakman, "Tarlada ürün olsaydı fiyatlar düşebilirdi; ancak tarlada ürün yok. 15 Eylül'den sonra sera ürünleri tezgahlara çıkacak. Hal böyle olunca da fiyatların düşeceğini beklemiyoruz. Ramazan ayında sıcakların da etkisiyle fiyatlar tavan yapmıştı. Ramazanla birlikte talep patlaması yaşandı, ancak şimdi ürün azaldı. Bundan sonra fiyatlar düşmez. Aynı seyirde gider. Tarlada artık salçalık domates ve biber kaldı. Malın olmamasından dolayı piyasa yine aynı fiyatları muhafaza eder. Keşke ürün olsaydı da fiyatlar düşseydi." dedi.

Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkan Vekili ve Antalya Yaş Sebze Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Mithat Yılmaz ise arz-talep doğrultusunda fiyatların şekillendiğini söyledi. Yılmaz, "Piyasada mal çok olursa fiyatlar düşer. Bizim sektörümüzde fiyat dengesini arz talep ilişkisi belirliyor. Havaların soğumasıyla beraber sera ürünleri çıkacak. Fiyatların çok düşeceğine inanmıyorum. Karpuz başlarda para etmiyordu, şimdilerde yanına yaklaşımıyor." diye konuştu.

Öte yandan Bursa'da pazar ve marketlerde halen domates 2 TL, yeşil fasulye 3-4 TL ve salatalık 2 TL'den satılıyor. Antalya Hali'nde ise halen armutun kilosu 3.80, üzüm 2, salatalık 1.5 ile 3 TL arasında satılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber