'Torba Yasa' bugün de görüşülmeye devam edilecek

Haber Giriş : 10 Mart 2005 10:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konuyla ilgili olarak daha önce yayınladığımız "Torba Kanun Tasarısına' İlişkin Komisyon Görüşü"ne ulaşmak için tıklayınız.


TBMM Genel Kurulu'nda, Hazine'nin batık bankalar dolayısıyla TMSF'ye verdiği senetlerin karşılığı olan Hazine alacaklarının silinmesini öngören ve yaklaşık 25 ayrı kanunda değişiklik yapan tasarı ve kamuoyunda 'torba yasa' olarak bilinen yasa tasarısı ele alındı. Ancak geçici maddeler hariç 38 maddeden oluşan tasarının bugün görüşmeleri tamamlanamadı.

Tasarı yarın saat 14.00'dan itibaren ele alınacak ve yasalaştırılacak. 10 maddesi görüşülen ve kabul edilen tasarıyla ilgili konuşan Maliye Bakanı 'Torba da olur çuval da. Buraya milletin sorunlarını çözmeye geldik. Yasa çıkarıyoruz diye şikayet ediliyoruz. Anlayanlara bunlardın çok faydası var" dedi.

TASARI NELER GETİRİYOR

TBMM'de ele alınan tasarıyla Hazine Müsteşarlığı'nın TMSF'den olan alacakları hakkında 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi hakkında Kanun'un 6. maddesinin 3. fıkrasının uygulanmayacağı hükmü getiriliyor. Bu düzenleme ile, batan bankaların hesaplarının kapatılması amacıyla TMSF`ye ikrazen verilen senetlerden kaynaklanan Hazine alacaklarının silinmesi gerçekleştiriliyor. Bu durumda, silinme miktarı bütçeye ödenek konularak, gider olarak kaydediliyor.

Tasarıda yer alan bir düzenleme ile Devlet İç Borçlanma Senetleri'nde (DİBS) uygulanan senetlerin geri alınması ve takas gibi yöntemler dış borçlanmada da uygulanabilecek. Bu çerçevede dış borçlanma kapsamında ihraç olunan tahvillerin geri alınmasına ve başka tahvillerle değiştirilmesine olanak sağlanıyor. Ayrıca, dış borç veren kuruluşun, kendi kurallarına göre anlaşma imzalanmadan önce doğmuş yükümlülüklerinin ödenmesine de olanak sağlanıyor. Ayrıca, Hazine tarafından ihraç edilen DİBS`lerin ve bu senetler yerine düzenlenen belgelerin Hazine`ce satılacak taşınmaz bedellerinin ödenmesinde nominal değerleri üzerinden ödeme vasıtası olarak kabul edilmesi de hükme bağlanıyor. Böylece DİBS`lerde de takas imkanı doğmuş oluyor. Taşınmaz malların satış ihalelerine yurtdışından katılımların da kolaylaştırılmasını sağlamak amacıyla, 'Yurtdışında yerleşik kişiler ile geçimini yurt dışında temin eden Türk vatandaşlarından', Merkez Bankası tarafından belirlenen konvertibl döviz teminat olarak kabul edebilecek.

KABLO TV'NİN TÜRKSAT'A DEVRİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Tasarıya Türk Telekom'un özelleştirilmesini kolaylaştırmak amacıyla, kablo TV sistemi, ortak alt yapı tesisleri hariç tutularak, her türlü taşınır-taşınmazları, borç ve alacakları, bütün hak ve yetkileri ile Türksat A.Ş.'ye devrediliyor. Devir işlemi 3 ay içinde gerçekleştirilecek. Devir sırasında aktif ve pasif değerler arasında ortaya çıkacak '.menfi fark' Türk Telekom tarafından Hazine Müsteşarlığı`na borç olarak kaydedilirken; müspet fark' ise Hazine'nin payı olarak Türksat A.Ş.'nin sermayesine eklenecek. Bilindiği gibi Türk Telekom'un yüzde 55'inin özelleştirilmesi süreci devam ediyor.

Düzenlemenin Türk Telekom'un ihale sürecinin 'başarılı olarak tamamlanmasının' sağlanacağı belirtiliyor.

Tasarıda yer alan bir madde ile mevcut otoyollar ile otoyollar üzerindeki tesislerin işletme haklarının belli bir süre için özel şirketlere devredilmesine imkan sağlanıyor. İşletme hakkı devri karşılığında elde edilecek gelirle bütçeye yeni finansman kaynağı sağlanması amaçlanıyor.

Yine tasarı ile TMO'nun (Toprak Mahsulleri Ofisi) daha önce oluşmuş görev zararı ile Türkiye Şeker Fabrikaları'nın şeker ihracı ve şeker satışlarından doğan zararlarının bu kuruluşlarının sermaye artırımından kesilmesi ve şirketlerin sermayelerinin ise oluşan zarar kadar artırılması da düzenleniyor. Böylece, TMO'nun 500 milyon euroyu, şeker fabrikalarının ise 275 milyon euroyu bulan zararları görev zararı sayılarak Hazine tarafından kapatılmış olacak.

Aynı şekilde TCDD'nin vergi borçları ve Emekli Sandığı ile SSK'ya olan prim borçlarının silinmesine olanak sağlayan bir düzenleme de tasarıda yer alıyor.

TEKEL'İN ÖZELLEŞTİRİLMESİNE İMKAN

Özelleştirme kapsamında bulunan Tekel'in vergi borçlarının tasfiyesini düzenleyen bir madde de tasarıda yer alıyor. TEKEL'in özelleştirilmesinde, fabrika ve tesisleri alanlara yeni makine ve teknoloji getirme zorunluluğu getiren düzenlemenin, bu tasarı ile kaldırılması öngörülüyor.

Tasarıyla 'savaş, iç savaş, terör, kargaşa' yaşanan ülkelerde uluslararası taşıma yaparken saldırıya uğrayarak hayatını kaybeden Türk şoförlere ve beraberindeki Türk vatandaşlarının varislerine 40 bin YTL'ye kadar yardım yapılacak.

Ayrıca tasarıyla ticari yolcu ve eşya taşımada kullanılan ve 22 yaşını dolduran otobüs, kamyon ve çekicilerin trafikten çekilmesi, bunların yurtiçi ve dışındaki gerçek ve tüzel kişilere satış, devir ve hibe etmeye ve bu araçların sahiplerine ödeme yapmaya Maliye bakanlığı yetkili kılınıyor.

"Torba Yasa" olarak adlandırılan tasarıda yer alan düzenlemeye göre, belediye başkanlığına ve illerin daimi komisyonu üyeliklerine seçilen veya seçilecekler hariç yaş haddi 65 olacak. 65 yaşını dolduranların açıktan veya naklen atamaları yapılmayacak. Ancak, 61 yaşını dolduranlar hakkında da hizmetin gereği ve niteliğinin zorunlu kıldığı hallerde yaş haddi uygulanabilecek. Üniversite öğretim üyelerinin görevleri ile ilişkilerinin kesilmesini gerektiren yaş haddi 67 olacak. Üniversitelerde ders ücreti karşılığı görevi verilenler hakkında, yaş haddini aşmamış olmaları koşulu aranmayacak.Emekli aylığı hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla süreler dikkate alınmayacak. TBMM Genel Kurulu'nda 'torba yasa'sı olarak bilinen tasarısının görümeleri sırasında görme özürlü olan AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva'nın özürlülerle ilgili verdiği önerge kabul edildi. Buna göre, sakatlık oranı en az yüzde 40 olanlar 15 yıl çalıştıktan sonra başka bir işleme gerek kalmaksızın emekli olabilecekler. Yine yasa tasarısının görüşmeleri sırasında AK Parti'li milletvekillerince verilen önergeyle yapılan değişiklikle Eğitim Hastanelerinde Uzman Eğitimi yapan yabancı uyruklu asistanlara 500 YTL ödeme yapılması kabul edildi.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber