MİT izin vermedi Eymür tanık sayılmadı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 18 Eylül 2010 10:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MİT ?Konuşmak için Müsteşar'dan izin almadı? dedi. Ergenekon Mahkemesi, Eymür'ün tanık ifadelerini ?geçersiz' saymaya karar verdi

HELİN ŞAHİN İSTANBUL

Ergenekon Silahlı Terör Örgütü iddiasıyla sürdürülen soruşturma kapsamında ?tanık' olarak ifade veren ve PKK-Öcalan-Ergenekon bağlantılarını anlatan eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür'ün mahkeme huzurunda ?tanık' sıfatıyla ifade vermesine MİT'ten izin çıkmadı. Ergenekon sanıkları davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne Eymür ?tanık' olarak dinlenmesi için MİT'ten izin alınıp alınmadığının sorulmasını istemişti. Eymür'ün tanıklık için izin alıp almadığını soran İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne MİT'in cevabı ulaştı. 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nun ?tanıklık' başlıklı ?Görevin gizliliği ve devletin çıkarlarının zorunlu kıldığı hallerde MİT mensuplarının tanık olarak dinlenmesi, MİT müsteşarının iznine bağlıdır? 29. maddesini hatırlatan MİT, ?Eymür'e bu konuda izin verilmemiştir? dedi.

ANLATTIKLARI GÖREVİYLE İLGİLİ

Eymür'ün 33 yıl MİT'de görev yaptığı süre içinde edindiği bilgileri savcılara aktardığı belirtilen MİT'in yazısında ?Adı geçenin ifadesinin genelinde görevi nedeniyle öğrendiği olaylar veya göreviyle ilgili olarak tanıştığı şahıslar hakkında bilgi vermekte olup, yürüttüğü bazı operasyonel çalışmalarından da bahsetmiştir. Bu açıklamalar çerçevesinde, Eymür'ün tanıklık için müsteşarlıktan herhangi bir izin almadığı görülmüştür'' denildi.

İFADELERİ DOSYADAN ÇIKARILIYOR

MİT'in cevap yazısını inceleyen Ergenekon Mahkemesi, ?Mehmet Eymür'ün MİT Müsteşarı'ndan izin almadan verdiği ifadelerin geçersiz olduğuna ve ileriki süreçte mahkeme huzurunda ?tanık' olarak dinlenemeyeceğine? karar verdi. Böylece Eymür'ün PKK-Ergenekon bağlantılarını anlattığı ve Ergenekon sanığı İP yöneticileri hakkındaki ifadeleri geçersiz kılındı. MİT Müsteşarlığı daha önce de eski Müsteşar Şenkal Atasagun'un ?tanık' olarak dinlenmesine de onay vermemişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber