Uzmanlar: Okul başarısı için çocukların uyku disiplini şart
Uzmanlar, ailelerden gelen en fazla şikayetin 'çocukların uykusunu tam alamamak' olduğuna dikkat çekerek, uyku disiplininin şart olduğunu belirtiyor.
Yaz tatili döneminde kaybolan uyku saatleri uygulamasının, rastgele sabah geç kalkma, akşam geç yatma, ebeveynlerle birlikte hareket etmenin uyku disiplinini tamamen bozduğuna dikkat çekiliyor.
Uyku disiplininin okul başarısında önemli bir katkısı olduğu ifade edilerek; ailelerin, çocuklara uyku disiplinini yeniden kazandırmaları için gerekirse çocuklarıyla birlikte aynı saatte yatmaları ve aynı saatte kalkmalarının faydalı olacağına işaret ediliyor.
Yaz tatiliyle çocuklarda oluşan rehavetin, okulun ilk ayında atlatılması gerektiğini anlatan Rehberlik Uzmanı Tamer Sural, öğrencilerde bu dönemde en çok yaşanın sorunun uykusuzluk olduğunu ifade etti. Sural, uykusuz kalan çocuğun sınıfta anlatılan ders konularını anlamakta güçlük çekeceğini ve bunun başarısızlığa ittiğini belirtti.
Sural, öğrencilerde ortaya çıkan uykusuzluk probleminin yaz dönemindeki rehavetten kaldığını anlatarak, şu uyarılarda bulundu: "Anne ve babalar, çocuklarının yaz dönemindeki rehavet ile birlikte, okul zamanı kazandırılan ve disipline edilen birçok uygulamadan taviz verdi. Uyku da bunlardan birisidir. Ama okulların açılmasıyla birlikte yeniden aile, çocuktaki uyku disiplinini sağlamalıdır. Bunun için gerekirse aile bireyleri de taviz vererek, çocuklarının yatma ve kalkma saatlerine kendileri de uymalıdır. En azından okulun ilk bir aylık döneminde uyku disiplini için yapılacak uygulama çocukların yıl sonuna kadar sorunsuz dönem geçirmesini sağlayacaktır."
Tamer Sural, yatıp-kalkma ve dinlenmeyle ilgili herkes için geçerli olabilecek bir iki önemli prensibin olduğunu dile getirerek, bunları şöyle sıraladı; aile fertlerinin hayatı mutlaka ölçülü olmalı. Ev içinde geçerli ve uygulanabilir kuralların olması gerekir. Bir evde, yatıp-kalkmaya gelinceye kadar her şey kontrol altına alınmışsa o aileye ait meselelerin büyük bir kısmı yoluna girmiş sayılır. Ailenin mesken tuttuğu evin ve mahallenin düzeniyle çocuğun hayat nizamı birbiriyle çelişmemesi gerekir. Ortamın, çocuğun aile ortamına uyumlu olması gerekir. Aksi takdirde terbiyede istenmeyen davranışlar kazanılır. Evin sesten, gürültüden uzak olması çok önemli. Dinlenme ve çalışma, imkân ölçüsünde belli bir zaman içinde ve belli saatlerde yapılmalıdır. Aksi halde, sürekli değişip duran yatıp-kalkma zamanları, uyku ile çalışmayı iç içe kılar. Bu ise hem istirahatın hem de çalışmanın zedelenmesi demektir. Uykuya ait zamanı ihlâl edecek her şeyden mutlaka kaçınılmalıdır. Bazen bir iki bardak çay, bazen bir iki lokma yiyecek, bazen de bir can sıkıntısı bir gecelik uykuya mal olabilir.