Çalışma Bakanından işçi sendikalarına davet
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Anayasa değişikliğindeki, bakanlığını ilgilendiren 8 başlığın yasalara yansıtılması için hazırlıklara başladıklarını açıkladı. Sendikal yasakların daraldığını vurgulayan Bakan Dinçer, sorunları çözmek için de işçi örgütlerinden destek isteyip, Üçlü Danışma'ya davet etti.
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Anayasa değişikliklerini yasalara yansıtmak için hazırlıklara başladıklarını belirterek, ?İşçilerimiz dayanışma grevi, siyasi amaçlı grev ve benzerlerini yapabilecek. Bunun önündeki engel kalkmış oldu? dedi. Sendikal yasakların yanı sıra sendikal hak ve özgürlüklerle ilgili başka sorunların da olduğunu vurgulayan Bakan Dinçer, işçi örgütlerinden destek istedi. Dinçer, ayrıca, işçi ve işveren örgütlerini, yasal değişiklikler için bir eylem planı yapmak üzere Üçlü Danışmaya davet etti.
Evrensel standartlar
Anayasa değişikliğiyle ilgili 8 başlığın doğrudan doğruya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını ilgilendirdiğini ifade eden Bakan Dinçer, bu 8 başlıkta değişiklik yapmak üzere hazırlıklara başladıklarını açıkladı. Anayasa'da yapılan değişikliği çok net bir şekilde kanuni düzenlemelere de yansıtacaklarını ifade eden Bakan Dinçer, şunları söyledi: ?Biz kanunlarımızda gerekli değişiklikleri yapacağız. Özellikle işçi örgütlerimize, işçi sendikalarımıza çok net şunu söylemek isterim, sadece bu yasaklar değil, sendikal hak ve özgürlüklerle ilgili başka sorunlarımız da var. Eğer onlar bana destek verirlerse Türkiye'de sendikal hak ve özgürlükler açısından evrensel standartlar neyi öngörüyorsa onun hukuki düzenlemelerini yapmaya hazırım. Sadece onların desteğine ihtiyacım var.?
Birlikte görüşme daveti
Düzenlemelerin her birisini işçi ve işveren temsilcileriyle konuşarak ve diyalog içerisinde yapmayı önemsediklerini belirten Bakan Dinçer, işçi ve işveren örgütlerini Üçlü Danışmaya davet etti. Dinçer, ?Ekim ayı içerisinde yapacağımız Üçlü Danışma Kurulunda bizim ana gündemimiz Anayasa değişikliklerinden sonra yapılacak yasal değişiklikler için bir eylem planı yapmak. Bununla ilgili olarak sendikalarımızla görüşeceğiz? diye konuştu.
Görüşmelere bağlı
Uyum yasalarının çıkarılmasına ilişkin takvim konusuna da değinen Ömer Dinçer, şöyle konuştu: ?Takvim belirlemeye ihtiyaç yok. Biz hem 2821 sayılı Sendikalar Kanunu hem de 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu ile ilgili evrensel standartlara, ILO'nun ve AB'nin belirlediği ilkelere uygun bir kanun taslağı hazırladık. Sadece işçi ve işveren konfederasyonlarıyla görüşmelerimiz devam ediyor. Onlarla mutabakata varabilirsek ve onların desteğini alabilirsek hemen ekim ayında da bu kanunlar gündeme gelebilir. Tartışmalar, görüşmeler devam ettiği müddetçe de uzayabilir. Önümüzdeki süreyi belirleyecek yegane unsur sosyal tarafların mutabakata varmalarıdır.?
Sendikalara üyelik sorumluluk ister
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, işveren örgütlerinin sendikal haklara ilişkin yasakların daraltılmasına yönelik tereddüt ve endişelerine şöyle yanıt verdi: ?Artık işveren ve iş dünyası modern toplumlarda çok daha saygın bir yerde duruyor. Bugüne kadar bu eylemlerdeki yasaklar aslında bizim ülkemiz açısından ayıptı. Birden çok sendikaya üyelik yasağının varlığı uluslararası alanda bir sıkıntı yaratıyor. Yasağın kaldırılması işçilerimizin rahat bir şekilde her sendikaya üye olacağı gibi bir sonuç doğurmayacak. Çünkü sendikaya üyelik hem maddi hem de beşeri olarak beraberinde sorumluluk getirir.?