ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan istifa etti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Eylül 2010 11:59, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'ın başkanlıktan istifa ettiği öğrenildi.

- KPSS skandalıyla ilgili soruşturma devam ederken, ÖSYM'den bir istifa haberi geldi.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, görevinden ayrıldığı açıkladı. Kopya iddialarıyla zor günler geçiren Yarımağan, görev süresinin dolacağı Aralık ayını beklemedi.

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, önümüzdeki günlerde yeni ÖSYM Başkanı'nı seçecek.

KPSS'de 350 kişinin tam puan alması üzerine kopya iddiaları gündeme gelmişti. Eğitim Bilimleri Testi iptal edilirken, öğretmen atamaları da ertelenmişti.

Kopya skandalıyla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında ÖSYM binasında arama yapılmıştı.

Organize kopya çekildiği iddiaları üzerine 58 kişi gözaltına alınmıştı. Zanlılardan 4'ü tutuklanmıştı.

Zanlıların kopya çekerken teknolojinin son nimetlerinden yararlandığı belirlenmişti.

Üzerine bluetooth kulaklık monte edilmiş tişört, kolye şeklinde cep telefonu, flaş bellekler, cep telefonu kulaklıkları, kulak içine yerleştirildiği düşünülen ses algılama aparatı da ele geçirilmişti.

İSTİFA GEREKÇESİ

?Kamuoyunca da bilindiği üzere 2010 KPSS Lisans Sınavı ile ilgili iddialar hakkında ÖSYM Başkanlığınca da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. Konuya ilişkin, ilgili savcılık, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu ve YÖK Denetleme Kurulu Başkanlığınca yürütülen soruşturmalar halen devam etmektedir.

Bu süre içerisinde yazılı ve görsel basın organlarında ÖSYM ve ÖSYM çalışanlarına yönelik gerçek dışı yıpratıcı bazı haberler de yer almıştır. Soruşturma konusu iddialar ve gerçek dışı haberlerle ilgili olarak soruşturmalar devam ettiği için ÖSYM tarafından herhangi bir açıklama yapılması uygun bulunmamıştır. Diğer taraftan herhangi bir kanıt ortaya konulmadan verilen bu haberler hakkında kaynak olarak gösterilen kurum ve kişiler de doğrudan bir açıklama ve tekzip yoluna gitmemiştir.

Söz konusu iddiaların doğru olduğunun adli ve idari inceleme sonucuna göre tespit edilmesi halinde sorumlular hakkında her türlü yasal işlem yapılacağı açıktır. Bu nedenlerle kamuoyunca ÖSYM hakkındaki güven sarsıcı asılsız haber ve yorumlara itibar edilmemesi gerekmektedir.

Devam eden soruşturma sürecinde ÖSYM ve ÖSYM çalışanlarının daha fazla yıpratılmamasına katkıda bulunmak amacıyla görevimden ayrılmayı uygun buldum.?

YARIMAĞAN 6 YILDIR ÖSYM BAŞKANIYDI

ÖSYM Başkanlığı'ndan istifa eden Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 6 yıldır bu görevi sürdürüyordu.

Alınan bilgiye göre, Prof. Dr. Yarımağan, kurulduğu 1974 yılından bu yana ÖSYM'de çeşitli görevlerde bulundu ve Ekim 2004 yılında başkanlığa getirildi.

1942 de Kilis'te doğan Ünal Yarımağan, 1962 yılında Galatasaray Lisesini bitirdikten sonra yüksek öğrenimini Fransa'da sürdürdü ve elektronik yüksek mühendisi diplomasını aldı.

1970-77 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Bilgi İşlem Merkezi'nde proje koordinatörü olarak görev yapan Yarımağan, 1983 yılında bilişim sistemleri dalında doçentlik unvanı aldı ve 1989 yılında bilgisayar bilimleri anabilim dalında profesörlüğe yükseldi.

Ünal Yarımağan, 1977 yılından itibaren çalıştığı Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde 1991-2003'de bölüm başkanlığını yürüttü.

Yarımağan, üniversitesi adına birçok kamu kuruluşunda bilişim projesine katıldı.

YARIMAĞAN EMEKLİ OLUYOR

ÖSYM Başkanlığından istifa eden Prof. Dr. Ünal Yarımağan, istifasıyla ilgili olarak ''Koşullar böyle gerektirdi. Başkanlıktan ayrılmam gerekti. Emekli olacağım'' dedi.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) kurulduğu 1974 yılından bu yana kurumda görev yapan ve son 6 yıldır Başkanlık görevini yürüten Prof. Dr. Ünal Yarımağan, istifa kararı ile ilgili sorusuya, ''Koşullar böyle gerektirdi, gerektiği için böyle oldu. Başkanlıktan ayrılmam gerekti. Emekli olacağım. Birkaç gün izin alacağım, peşinden emekli olacağım. Torunum var, torunumla ilgileneceğim. Bahçeyle ilgileneceğim'' şeklinde yanıtladı.

-İSTİFANIN PERDE ARKASI-

Yarımağan, dün akşam saatlerinde YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ile görüştükten sonra istifasını netleştirdi.

Yarımağan, bugün istifa dilekçesini hazırlayarak, YÖK'e sunduktan sonra ÖSYM çalışanlarıyla bir toplantı yaparak, istifa kararını açıkladı.

Üzüntülü geçen toplantıda bazı çalışanların gözyaşlarını tutamadığı öğrenildi.

Öte yandan, ÖSYM'de bazı görevden almalar olabileceği öğrenildi.

Prosedüre göre, ÖSYM Başkanlığına YÖK Başkanı atama yapıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber