Gelir İdaresi'ne direndiler Alt Komisyon'u kurdurdular

Haber Giriş : 11 Mart 2005 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir İdaresi'nin Yeniden Yapılanması Tasarısı Ankara'da görüşülürken, başta İstanbul olmak üzere 20'den fazla ilde vergi dairesi çalışanları işi durdurdu. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan karşı çıktı ama eylem yüzünden tasarı Alt Komisyon'a gönderildi. Unakıtan, ?Yanlışlar düzelir' dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesine dün başlanan Gelir İdaresi Yasa Tasarısı'na tepkiler dün de devam etti. Gelirler Kontrolörleri Derneği ve Maliye Gelirler Kontrolörleri Vakfı geçen hafta gazetelere verdiği tam sayfa ilanlar ile tepkilerini ortaya koyarken, vergi dairesi çalışanları da dün işi durdurma eylemi yaptı. Tasarının çalışanların istediği gibi Alt Komisyon'a gönderilmesi ile eylemler şimdilik sona erdi.

ANKARA'DA GERGİN GÖRÜŞME:

Vergi dairelerinde çalışan binlerce kişi ile denetim elemanlarının büyük tepkisine yol açan Gelir İdaresi Kanunu tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda gergin bir ortamda görüşülmeye başlandı. Tasarıyı haftalardır eleştiren ve görüşmeyi izlemek üzere Komisyon'a gelen çok sayıda denetim elemanı ?temsil belgeleri bulunmadığı gerekçesiyle' salondan çıkarıldı. Komisyon görevlisinin elindeki listeyle, izleyicileri tek tek kontrol ettiği görüşmede, sadece meslek kuruluşlarından birer temsilcinin salonda kalmasına izin verildi.

İLK GÜNÜNDE ALT KOMİSYON'A:

Görüşmelerin ardından tasarı Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki ilk gününde Alt Komisyon'a gönderildi. Maliye çalışanların özlük haklarının iyileştirilmesi başta olmak üzere, tasarıda bir dizi değişiklik yapılması amacıyla gönderilen Alt Komisyon, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın olumsuz görüşüne rağmen kuruldu. Unakıtan, eleştirilerin başında yer alan şeflik ve müdür yardımcılıkları konusunda tasarıda hata yapıldığını açıklayarak, bu yanlışlığın düzeltileceğini, çalışanların mağdur edilmeyeceğini kaydetti. Maliye bürokratları tarafından hazırlanan beş değişiklik önergesi ise Alt Komisyon kararı nedeniyle işleme konulamadı. Unakıtan, Alt Komisyon'un ilk toplantısını 16 Mart Çarşamba günü yapacağını ve fazla uzun sürmeyeceği ümidinde olduğunu kaydetti.

VERGİ DAİRELERİNDE EYLEM:

Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri ile müdür yardımcısı ve şef kadrolarında çalışan vergi dairesi çalışanları günlerdir yaptıkları açıklamalarla söz konusu düzenlemenin bu şekliyle sorunları gidermeyeceğini savunurken, dün de vergi dairelerinde işi durdurma eylemi yapıldı. Başta İstanbul, Ankara gibi iller olmak üzere Türkiye genelinde 20'den fazla ilde vergi dairelerinde işlemler durdu. Tasarıdaki bazı maddelerin değiştirilmesi ya da Alt Komisyon'a gönderilmesi istemiyle yapılan eyleme bu yöndeki karar üzerine şimdilik ara verildi.

6 BİN 400 KADRO İPTAL:

Tasarı ile halen görev yapmakta olan 1089 vergi dairesi müdür yardımcısı, 245 gelir müdür yardımcısı ve 5 bin 71 şef kadrosu olmak üzere toplam 6 bin 405 kadronun iptal edildiğini vurgulayan çalışanların tepkileri şöyle: ?Yeni düzenlemede, vergi dairelerinde sadece vergi müdürleri bırakılıyor, müdür yardımcısı ve şef kadroları tümüyle ortadan kaldırılıyor. Vergi daireleri sadece müdür yönetiminde nasıl çalışacak. Vergi dairelerinde çalışan vergi müdürü ve diğer personelin vergi dairesinin üzerinde bulunan görevlere yükselmesi de engelleniyor. Bu tasarı, vergi dairesini sorunlar yumağı haline getirir.'

Arıoğlu'ndan ?paniğe kapılmayın' mesajı

GELİR İdaresi Yasa Tasarısına ülke genelinde çalışan vergi elemanlarından gelen büyük tepki, Maliye Bakanlığı'nda ilginç bir yöntemin uygulanmasına yol açtı. Gelirler Genel Müdürvekili Osman Arıoğlu, genel müdürlüğün www.gelirler.gov.tr internet adresinde bir mesaj yayımlayarak, tasarıda eksikler bulunduğunu bildiklerini ve Maliye Bakanı'nın bilgisiyle bazı değişiklik önergeleri hazırladıklarını duyurdu. Arıoğlu, Vekil olduğu halde ?genel müdür' diye imzaladığı duyuruda, çalışanların paniğe kapılmamasını istedi. Vergi dairelerindeki eylemler üzerine görüştüğümüz Arıoğlu, ?Arkadaşların haklı talepleri vardı, biz de o talepleri dikkate aldık' dedi. Müdür Yardımcılığı ve şef kadrolarının ortadan kalkacağına dair bir endişe yaşandığına değinen Arıoğlu, ?Ancak artık öyle birşey yok. Kanunda bu konuda gerekli müdahaleyi yaptık' dedi.

Beyanname verme süresi uzatıldı

VERGİ dairesi çalışanlarının işi durdurma eylemi mart ayı olması nedeniyle vergi dairelerinde işlerin akmasına neden olurken, Maliye Bakanlığı, 15 Mart'ta sona ermesi gereken 2004'e ilişkin yıllık gelir vergisi beyanmame verme süresini 31 Mart'a kadar uzattı. Maliye Bakanlığı, uzatma gerekcesi olarak, e-beyanname uygulamasının ilk yılı olmasını gösterdi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber