Alınan güvenlik tedbirleri makam araçlarını kilitledi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 24 Eylül 2010 08:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Güvenlik'te aşırı doz

Pazar günü toplanan Güvenlik Zirvesi'nin güvenliği için çalıştırılan sinyal karıştırıcı jammerlar makam araçlarını kilitledi, ateşleme sistemi etkilenen araçlar çalıştırılamadı. Kilitlenme zirveye katılanlar makam araçlarını terk ettikten sonra yaşandığı için kimse mahsur kalmadı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçen pazar günü İstanbul'daki programını yarıda keserek Ankara'ya gelmiş ve sürpriz bir güvenlik zirvesi toplamıştı. Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki zirveye, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal ve MİT Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş katılmıştı.

JAMMER SÜRPRİZİ

Edinilen bilgiye göre; zirvenin gerçekleştiği Başbakanlık Konutu'nun çevresinde, dinlemelere ve uzaktan kumandalı bombalı saldırılara karşı çok sayıda sinyal karıştırıcı jammer çalıştırıldı. Başbakanlık'a ait jammerların yanı sıra Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarını koruyan jammerların da Konut çevresinde aktif halde bulunması, sadece cep telefonu ve telsiz gibi radyo dalgalarıyla çalışan iletişim araçlarını değil, zirveye katılanları taşıyan lüks makam araçlarını da etkiledi. Jammerlardan yayılan karıştırıcı sinyaller nedeniyle zirveye bakan, asker ve sivil bürokratları getiren makam araçlarından bazılarının kapıları kilitlendi. Kilitlenen makam araçlarının, anahtarı üzerinde olduğu için bir süre açılamadığı öğrenildi.

YEDEK ANAHTAR ARANDI

Ancak kilitlenme olayları zirveye katılanlar makam araçlarını terk ettikten sonra yaşandığı için araç içinde kimsenin mahsur kalmadığı bildirildi. Uzun süre kilitli kalan makam araçlarının kapılarının, yedek anahtarlar bulunup getirilerek açılabildiği belirtildi. Güvenlik zirvesinde güvenlik zafiyetinden, sadece jammerların lüks araçlar üzerindeki etkisi hesap edilerek kapıları açık bırakılan ya da yedek anahtarları hazır bulundurulan makam araçlarının etkilenmediği öğrenildi. Jammerlar, makam araçlarının sadece kilit sistemini değil, bazılarının ateşleme sistemini de etkiledi. Jammerlardan yayılan karıştırıcı sinyaller nedeniyle bazı makam araçlarının uzun süre çalıştırılamadığı bildirildi.

BALYOZLU KURTARMAYI HATIRLATTI

Güvenlik zirvesinde yaşanan bu olay, Başbakan Erdoğan'ın kan şekeri düşüp rahatsızlandığında makam aracında dakikalarca kilitli kalmasını anımsattı. Erdoğan, 17 Eylül 2006 sabahı Keçiören'den TBMM'ye giderken baygınlık geçirmiş ve makam aracı hemen Güven Hastanesi'ne yönelmişti. Erdoğan'ın makam şoförü ve aynı zamanda yeğeni Harun Kandemir, hastanede araçtan inerken kontak anahtarını aracın üzerinde unutmuştu. Kapılar kapanınca araç kendini kilitlemiş ve baygın haldeki Erdoğan, zırhlı makam aracında mahsur kalmıştı. Erdoğan'ın koruma amiri olan Halit Özgül, yakındaki bir inşaattan getirilen balyozla aracın kurşun geçirmez camını kırmış; Başbakan, mahsur kaldığı otomobilden 8 dakika sonra çıkarılabilmişti.

Soner ARIKANOĞLU ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber