Bakanlar Kurulu'nda, uyum yasaları konuşuldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Eylül 2010 18:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ''Bakanlar Kurulu'nda uyum yasaları dışında öncelikle çıkmasını arzu ettiğimiz bir kısım yasalar üzerinde de durduk'' dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda ele alınan konular hakkında bilgi verdi.

Anayasa'nın 26 maddesindeki yapılan değişikliğin ardından, TBMM'deki yasama faaliyetlerinin yeni bir boyut kazandığını dile getiren Bakan Çiçek, ''Önemli sayıda uyum yasalarının çıkması gerekiyor. Bunları bir kısmı yeni düzenlemedir. Özellikle Kamu Denetçiliği gibi... Bir kısmı ise yürürlükteki yasalarda birkaç maddenin değişmesi suretiyle yapılacaktır'' dedi.

AB Genel Sekreterliğinden sorumlu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın, Bakanlar Kurulu'na bilgi sunduğunu belirten Çiçek, ''Bu düzenlemelerin, çünkü AB müktesebatıyla da doğrudan alakası var. Bu nedenle bu çalışmaları etkin ve verimli bir şekilde sürdürebilmek bakımından bir uyum komisyonu kurmuş oluyoruz benim başkanlığımda. Müstakil görüşülmesi gereken yasalar varsa, düzenlemeler varsa onları müstakil sevk edeceğiz, değilse uyum paketleri şeklinde sevk edeceğiz. Geçmişte, 10 tane uyum paketi çıkarmıştık. Uyum paketi şeklinde TBMM'ye sevk edeceğiz'' dedi.

-HSYK İLE İLGİLİ DÜZENLEME-

Bakan Çiçek, ayrıca toplantıda Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, süreli durumu söz konusu olduğu için Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu Kanun Tasarısı'nın ön taslağıyla ilgili bilgi sunduğunu da bildirdi.

Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Başta ilgili bakanlıklar, yüksek yargı, işin maliye yönü de hesaba katılarak, esas taslak Bakanlar Kurulu'na gelecek biz de süratle bunu TBMM'ye sevk edeceğiz. İnanıyoruz ki TBMM de bu yasayı öncelikle çıkaracaktır. Çünkü HSYK, yeni bir yapıya kavuşuyor. Daha evvel şikayet konusu olan önemli bir kısım hususlar, artık bundan sonra HSYK'nın yetki ve sorumluluğunda olacak o nedenle bir boşluk doğmaması bakımından bunun süratle ele alınması gerekmektedir. İlgili kurum, kuruluşlar da 'Aceleye geldi' filan tarzındaki bir itiraz yerine süratle görüşmelerini bildirmiş olurlar. Mesela bu değişiklikle artık teftiş sistemi tümüyle değişiyor. Bugün Adalet Bakanlığına bağlı olan adalet müfettişleri, hakim ve savcıların denetimini yapan müfettişler, kurulun müfettişleri olacaktır. Yeni bir sekreterlik kurulacak. Bununla ilgili kadro gerekiyor. Ayrı bütçesi yoktu. Bütçesi olacak. Bu ve benzeri önemli düzenlemeleri içerdiği için bunun müstakil yasa olarak süratle çıkması gerekmektedir. Seçim takvimi başlamıştır bu kurulla ilgili. Bu kurul, oluştuğunda Anayasa'da da belirtildiği gibi bir kısım daireler söz konusu olacak. Bunların yetki ve sorumluluklarının hepsi bir kanunda belirtilmiş olacak.''

Bakanlar Kurulu'nda uyum yasaları dışında öncelikle çıkmasını arzu ettikleri bir kısım yasalar üzerinde de durduklarını belirten Çiçek, şöyle dedi:

''Bunların bir kısmı parlamentodadır. Mesela Sayıştay Yasası, devlet yardımlarının izlenmesi gibi... Özellikle devlet yardımlarının izlenmesi önem arz ediyor. Rekabet faslıyla doğrudan alakalıdır. Belçika'nın dönem başkanlığında bu faslın açılması bakımından bu ve benzeri yasaların çıkması gerekiyor. Ayrıntılı bir değerlendirme yaptık. Doğrusunu isterseniz, bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısı biraz tekniktir. 1 Ekimde başlayacak parlamentoda öncelikli yasalar hangileri olmalıdır diye bir değerlendirme yaptık.

2011 yılında seçimlerin olabileceği varsayımıyla çalışma süresi fevkalade sınırlı gözüküyor. Bu süre zarfında Bütçe Kanunu çıkacak. onun dışında Anayasa ve İçtüzük gereği, zamanında görüşülmesi gereken yasama tasarruflarının da olabileceğini hesaba katarak, yasal düzenlemelerin öncelik sıralarını belirlemeye çalıştık, değerlendirmelerimiz bu yönde.''

Bakanlar Kurulu'nda bugün yetişmesi halinde istihdam konusunun da ele alınacağını bildiren Çiçek, ''Eğer kurul toplantısına bugün yetişmezse başka bir Bakanlar Kurulu toplantısında konuyu ele alacaklarını'' söyledi.

Bakan Çiçek, ''İstihdam konusu, Türkiye'nin en önemli konularının başında geliyor. Son açıklanan rakamlar bizi sevindiriyor. Ama yakından takip edilmesi ve özel bir proje olarak kamuoyunun gündemine gelmesi gerekiyor. Bununla ilgili de yetişirse Çalışma Bakanımız bilgi sunacak'' diye konuştu.


TOPLANTI BAŞLADI

Bakanlar Kurulu toplantısı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Başbakanlık Yeni Bina'da başladı. Toplantıda İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kuzey Irak'ta yaptığı temaslar hakkında kabineye bilgi verecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber